Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Temat: Pierwsza awariwa. hamulec ręczny

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Pangien Zobacz post
    dokładnie - obejrzeć i ocenić a nie lecieć po nową
    nie tak dawno pisałeś - wymienić jedną - nie pisałeś nic o sprawdzeniu drugiej
    ( spora część ludzi wymienia kpl czyli skoro nawaliła nam jedna to znaczyłoby że druga również będzie w podobnym stanie .... )

i tak jak pisałem - uzywając ręcznego używamy obu linek jako kpl hamulca ręcznego więc ...
    ( ciekawe ilu kupiłoby klocki na sztuki gdyby tak sprzedawali - no bo przecież skoro tylko jeden nam się zużył to po co płacić za drugi ? lepiej poczekać aż drugi też się zużyje i dopiero wymienimy ten drugi ...
    dla mnie hamulec ręczny to dwie linki ( no pomijając może sytuację w której mamy kpl pewnych linek a jedną urywamy jakoś przypadkiem a nie zużyła się , zepsuła itp to wtedy ok - mieniał bym jedną )

z mojej strony end
    a co kto zrobi to już jego sprawa
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 08-01-2012 o 20:47

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

dokładnie - obejrzeć i ocenić a nie lecieć po nową

inaczej podchodzę natomiast do elementów, które zapewniają bezpieczeństwo

przez linką ręcznego nikt jeszcze chyba nie zginął...

ale sposób w jaki sewisują niemcy np swoje auta jest lepszy - wymieniają część zanim ma szanse się zepsuć ale to jest bardziej filozoficzne pytanie...dlatego nie widzi się zepsutych aut na niemieckich drogach...
    Jak szanowny kolega ma zamiar sprawdzić linkę optycznie?! Ładny wygląd z zewnątrz to ani połowa sukcesu. Jak już w środku jest trochę wilgoci to sprawdzisz to tylko wymontowując ją. Jak koledze zamarznie linka przy -5 to też mu każesz młotkiem stukać bo taniej?
    A już tekst, że nikt nie zginął przez linkę mnie rozwalił.

---------- Post added at 22:04 ---------- Previous post was at 22:01 ----------

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    nie tak dawno pisałeś - wymienić jedną - nie pisałeś nic o sprawdzeniu drugiej
    ( spora część ludzi wymienia kpl czyli skoro nawaliła nam jedna to znaczyłoby że druga również będzie w podobnym stanie .... )

i tak jak pisałem - uzywając ręcznego używamy obu linek jako kpl hamulca ręcznego więc ...
    ( ciekawe ilu kupiłoby klocki na sztuki gdyby tak sprzedawali - no bo przecież skoro tylko jeden nam się zużył to po co płacić za drugi ? lepiej poczekać aż drugi też się zużyje i dopiero wymienimy ten drugi ...
    dla mnie hamulec ręczny to dwie linki ( no pomijając może sytuację w której mamy kpl pewnych linek a jedną urywamy jakoś przypadkiem a nie zużyła się , zepsuła itp to wtedy ok - mieniał bym jedną )

z mojej strony end
    a co kto zrobi to już jego sprawa
    Dokładnie tak, tym bardziej, że to kwestia około 50-60 zł a wtedy mamy świadomość, że np zaciągając ręczny z górki nie zdziwimy, jak auto nie zechce ruszyć z powodu jednej linki...

---------- Post added at 22:10 ---------- Previous post was at 22:04 ----------

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Popieram.
    Moja o wiele bogatsza rodzina z francji nie może zrozumieć tego toku myślenia.
    A może jakieś merytoryczno- praktyczne argumenty byś podał zamiast pisać co Twoja rodzina o tym myśli...?

---------- Post added at 22:52 ---------- Previous post was at 22:10 ----------

przecież to jest zabawa zupełnie gdzie indziej....
    pewnie,że lepiej wymienić dwie ale jeszcze lepiej pojechać do salonu i wymienić całe auto na nowe.....

dla mnie to jest tak jakby zepsuła Ci się... klamka i zamiast wymienić jedną to wymieniasz wszystkie
    ja wymieniłem jedną i hula.... a zaciągam hamulec na każdym zatrzymaniu się - wbili mi tak angole podczas kursu i tak już mi zostało
    Porównanie (i to mało trafne) to nie argument. Pewne elementy zużywają się dość równomiernie i linki do takich właśnie należą. Półśrodki zostawcie dla siebie, bo to Wasza sprawa a innym doradzajcie najlepiej a nie najtaniej...

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Półśrodki zostawcie dla siebie, bo to Wasza sprawa a innym doradzajcie najlepiej a nie najtaniej...
    Nie sposób się nie zgodzić z przedmówcą.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    ..

Domyślnie

Cytat Napisał Pati&Grzesiek Zobacz post
    Wczoraj urwałem linkę z hamulca ręcznego z prawego koła. Czy należy wymienić komplet czy wystarczy jedną??
    należy wymienić na pewno jedną, a najlepiej komplet

---------- Post added at 01:35 ---------- Previous post was at 01:32 ----------

Cytat Napisał Gresus Zobacz post
    Ręczny to podstawa, no może że chcecie patrzyć jak wam się auto ztacza na jakimś podjeździe.
    przecież zostaje jeszcze pozostawienie na biegu?
    w zimie zostawianie zaciągniętego ręcznego na mrozie też nie jest polecane

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał hyieh Zobacz post
    w zimie zostawianie zaciągniętego ręcznego na mrozie też nie jest polecane
    tak - tym którzy mają popękane pancerze linek i którym owe linki wówczas zamarzają

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

ale sposób w jaki sewisują niemcy np swoje auta jest lepszy - wymieniają część zanim ma szanse się zepsuć ale to jest bardziej filozoficzne pytanie...dlatego nie widzi się zepsutych aut na niemieckich drogach...
    zastanawiajace w takim razie dlaczego w drodze do Cro 2 lata temu mijalem sporo niemieckich furek na poboczu autostrady od Opli przez VW po Mercedesy oczywiscie na blachach niemieckich zeby nie bylo
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

na siku stawali po tych ichnich sikaczach zwanych piwami

weź tak nie pisz kurde bo we wrześniu bydom pisać " widziałem 5 alf i subaru na poboczu autostrady do CRO stali - pewnie się popsuły"

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

Cytat Napisał Pati&Grzesiek Zobacz post
    Wczoraj urwałem linkę z hamulca ręcznego z prawego koła. Czy należy wymienić komplet czy wystarczy jedną??
    Miałem to samo dwa miesiące po kupnie, teoretycznie można jedną, ale nigdy tak nie robiłem, potem jak wytachałem drugą to się okazało że dobrze zrobiłem bo by długo nie posiedziała, była jeszcze fabryczna z zewnątrz dobrze wyglądała ale się okazało że tak samo jak tamta była zużyta, po za tym co to za oszczędność jak potem trzeba znowu szukać kanału itd.
    wymieniają część zanim ma szanse się zepsuć- nie tylko Niemcy tak robią, ja wymieniam na zaś jak tylko coś zacznie dawać znaki zużycia i jeszcze żaden samochód mi nie stanął, inna sprawa że te części jeszcze by trochę pojeździły i to dla oszczędnych jest najważniejsze

Użytkownik Rowerzysta Avatar ArturK
    Mieszka w
    Jelenia Gora
    Auto
    [156 2,4 JTD SW 2005]

Domyślnie

Wymieniłem jedną, tzn. mechanik wymienił zeszłej zimy. Teraz drugą szlag trafił, więc nauczony na błędach wolałbym obie naraz. Nie kumam tylko dlaczego w moim japońcu z 1995r. nic się z ręcznym nie działo a zaciągam odruchowo na każdym postoju (mieszkam w górach więc to normalka). Alfa 156 natomiast ma z tym problemy po 5 latach.

P.S. W 156 ze względu na VDC i inne nie mogę bawić się ręcznym, komp wie lepiej co chcę zrobić, natomiast mazdą w zimie zarzucałem tyłem praktycznie przy każdym parkowaniu pod blokiem.

Użytkownik Znawca Avatar SCHNNAZZI
    Mieszka w
    Biłgoraj
    Auto
    Fiat Tipo 2020 bianca

Domyślnie

Popieram bociana. Wymienić dwie. To nie kosztuje dużo.
    Fiat Tipo 2020 - Alfa Romeo 916 Spider 1996 - Ducati Multistrada 1100 2007 - Fiat Ducato Autolaweta 2002 - Nissan Leaf 2013
    Mam chorobę zwaną ITALIA