Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: silnik rzęzi po rozgrzaniu z okolic koła pasowego

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Wpinasz się manometrem za pompą albo w otwór serwisowy albo w miejsce czujnika na deskę i odpalasz auto. Na gorącym oczywiście, manometr prawdę Ci powie.

Sprężarka, żeby hałasować, musi być włączona. I kolega pisał, że po zdjęciu paska napędów odgłos dalej występuje.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szefo79
    Mieszka w
    Pobiel
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM

Domyślnie

mam jeszcze jedną wątpliwość, dlaczego w noektórych postach ludzie piszą, że problem pompy oleju a dokladnie prowadnic plastikowych po których chodzi łańcuszek, nie dotyczy silników 1.9 a tylko 2,4? te pompy są różne w tych silnikach? Dla pewnosci sciagne jeszcze to koło pasowe i odpale poczekam az silnik sie rozgrzeje i myślę, że jesli grzechotanie pojawi sie to raczej innej opcji nie ma jak pompa oleju.
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

Użytkownik Romeo Avatar NightDay
    Mieszka w
    Zgorzelec/Gunzburg DE
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 119kw ROSSO

Domyślnie

W 1,9 z tego co mi wiadomo nie występuje problem pompy oleju , poza tym kolego jak załozyłes made in china koło pasowe to już one może dawać o sobie znać tak samo miał mój poprzednik chciał zaoszczedzić założył jakiś maxgear czy cos podobnego i za krótki czas poszło potem ori wstawił i do dziś ja na nim jeżdżę.
    POmpy są całkiem inne w 2,4 czasem jest przypadłośc że sie wyciaga ten łańcuszek i jeśli ci to przeszkadza te rechotanie mozesz wymienić pompę ale tak jak pisałem wczesniej koszty nie małe a roboty jest do tego nie zawsze to pomaga tzn wraca przypadłośc za jakieś 20-30tysi.Wiem bo dzwoniłem do gościa z innego forum alfy i mi mówił że wydał hajcu i znowu ma jakies lekkie rzezienie a tak jak mówiłem to nic nie szkodzi w normalnej jeździe tylko tak jak mówisz masz inny motor zatem to nie koniecznie bedzie to...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar szefo79
    Mieszka w
    Pobiel
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2,4 Jtdm 175 KM

Domyślnie

no tak tylko powtarzam, ze i przed wymiana koła i po wymianie hałasuje z tamtego rejonu a kolo bylo kupione oryginlane corteco jesli dobrze pamietam. Czy pompa wspomagania moze tak rzezic lub pompa wody? mam jeszcze cicha nadzieje ze to wlasnie pompa wody po rozgrzaniu wydaje ten dzwiek.
    słuch absolutny to nie jest umiejętność grania Chopina bez nut lecz zrozumienie komunikatów na dworcu PKP

Użytkownik Rowerzysta Avatar gwidon
    Mieszka w
    rzeszow
    Auto
    afa romeo 156 2.4jtd spotwagon

Domyślnie

ja bym stawial na napinacz,u mnie bylo podobnie.