Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Pukanie na wybojach - zabrakło mi koncepcji

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie Pukanie na wybojach - zabrakło mi koncepcji

Od jakiegoś czasu z przodu samochodu coś puka jak jadę po kiepskiej drodze.
    Nie mam pojęcia skąd. Odgłos jest podobny jak przy wybitych gumach stabilizatora lub łączników stabilizatora.
    Zawiecha dzisiaj sprawdzona - brak żadnych luzów, wszystkie gumy ok, śruby należycie dokręcone. Ma 10.000 km , wszystko z TRW, amory oryginały, stabilizator oryginał.
    Samochód to GTA.
    Proszę o jakieś sugestie bo brak mi koncepcji.

Luc156
    Gość

Domyślnie

a moze drazek od maglownicy ? u mnie tez tak jest po wymianie wahaczy itp i stuka okazalo sie ze lewy drazek od magla do wymiany...

nhobywatel
    Gość

Domyślnie

czasem wahacze pukaja mimo ze luzow nie maja

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Skoro jesteś pewien wahaczy i stabilizatora może być jak wyżej wspomniano drążek od maglownicy. Kiedyś w innym "makaronie" miałem podobnie,cos pukało ale nie szło wyczuć co a zawiecha po wymianie cała. W końcu się wkurzyłem podniosłem woza do góry trochę porozkręcałem i wyczaiłem drążek od "magla". Na opuszczonym nie szło tego wyczuć.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar ExO
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 2.5 V6

Domyślnie

Sprawdź też czy masz z przodu sprężynki na zaciskach. Przez ich brak też puka.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Kiedyś po wymianie komplętnego zawieszenia z przodu po kilku tygodniach znowu zaczeło mi coś pukać,wściekły byłem jak diabli,wydałem fortune na TRW żeby było wręcz idealnie a mi tu znowu puka, pojechałem na stacje diagnostyczną i gość zaczyna sprawdzać przednie zawieszenie i mówi " pan ma tu wszystko nowe,tu jest dobrze" i przeszedł na tył. Okazało sie że łącznik stabilizatora z tyłu sie zjebał i pukał a odgłoś niusł sie po karoserii jakby pukało z przodu, teraz wiem że nie koniecznie należy szukać z przodu.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bbbbb29
    Mieszka w
    Janowiec Wlkp. kuj-pom
    Auto
    Alfa 156 2.5V6 2002r

Domyślnie

W mojej Belli którą niedawno kupiłem też był taki problem, nawet na lekkich wybojach stukała strasznie, koleś który mi ją sprzedawał powiedział że wymienił wszystkie wahacze na nowe z ASO, (być może dlatego ją sprzedał) ale jak się okazało miałem luzy na drążku stabilizatora, jak uniesiesz przód samochodu to spróbuj bardzo mocno szarpnąć tym drążkiem na boki, jeśli przesunie się choć trochę to ma lekki luz i niestety pomimo kompletnego nowego zawieszenia (włączając gumy tego drążka) będzie pukać, jest to najprawdopodobniej spowodowane wytarciem się w tym miejscu drążka. Ale jest na to lekarstwo, ale wymaga dużo pracy. Trzeba odkręcić uchwyty drążka, najlepiej je wyciągnąc (masakryczne dojście) następnie pod gumę która obejmuje drążek podłożyć coś gumowego od spodu i skręcić z powrotem. Sposób ten podpatrzyłem od znajomego mechanika który zajmuję się tylko zawieszeniem. Zrobił mi to za 60zł.

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Cytat Napisał bbbbb29 Zobacz post
    W mojej Belli którą niedawno kupiłem też był taki problem, nawet na lekkich wybojach stukała strasznie, koleś który mi ją sprzedawał powiedział że wymienił wszystkie wahacze na nowe z ASO, (być może dlatego ją sprzedał) ale jak się okazało miałem luzy na drążku stabilizatora, jak uniesiesz przód samochodu to spróbuj bardzo mocno szarpnąć tym drążkiem na boki, jeśli przesunie się choć trochę to ma lekki luz i niestety pomimo kompletnego nowego zawieszenia (włączając gumy tego drążka) będzie pukać, jest to najprawdopodobniej spowodowane wytarciem się w tym miejscu drążka. Ale jest na to lekarstwo, ale wymaga dużo pracy. Trzeba odkręcić uchwyty drążka, najlepiej je wyciągnąc (masakryczne dojście) następnie pod gumę która obejmuje drążek podłożyć coś gumowego od spodu i skręcić z powrotem. Sposób ten podpatrzyłem od znajomego mechanika który zajmuję się tylko zawieszeniem. Zrobił mi to za 60zł.
    Drążek też jest nowy, wymieniłem go z 2 miesiące temu na oryginał chyba za 500 zeta.

---------- Post added at 09:54 ---------- Previous post was at 09:52 ----------

Cytat Napisał TIO_2007 Zobacz post
    Kiedyś po wymianie komplętnego zawieszenia z przodu po kilku tygodniach znowu zaczeło mi coś pukać,wściekły byłem jak diabli,wydałem fortune na TRW żeby było wręcz idealnie a mi tu znowu puka, pojechałem na stacje diagnostyczną i gość zaczyna sprawdzać przednie zawieszenie i mówi " pan ma tu wszystko nowe,tu jest dobrze" i przeszedł na tył. Okazało sie że łącznik stabilizatora z tyłu sie zjebał i pukał a odgłoś niusł sie po karoserii jakby pukało z przodu, teraz wiem że nie koniecznie należy szukać z przodu.
    Tył zrobiłem razem z przodem - przebieg 10 tysi.

---------- Post added at 09:56 ---------- Previous post was at 09:54 ----------

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    Skoro jesteś pewien wahaczy i stabilizatora może być jak wyżej wspomniano drążek od maglownicy. Kiedyś w innym "makaronie" miałem podobnie,cos pukało ale nie szło wyczuć co a zawiecha po wymianie cała. W końcu się wkurzyłem podniosłem woza do góry trochę porozkręcałem i wyczaiłem drążek od "magla". Na opuszczonym nie szło tego wyczuć.
    Pójdę w tym kierunku - w przyszłym tygodniu wymienię końcówki drążków od magla i zobaczymy.

Luc156
    Gość

Domyślnie

Drążek też jest nowy, wymieniłem go z 2 miesiące temu na oryginał chyba za 500 zeta.?????

Andy1970 ile...?????

Krolik
    Gość

Domyślnie

wymien sobie tuleje w maglownicy ktora trzyma drazek i bedziesz mial spokoj. To nic innego jak wlasnie ta tuleja.
    Tu masz o tym temat http://www.forum.alfaholicy.org/156/...tml#post414075