Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Temat: Duże spalanie JTDM?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar fazi1989
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    159 08' 1.9 JTDm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał kashmir Zobacz post
    Podepnę się pod ten wątek, bo niepokoi mnie spalanie u mojej 147 1.9JTDm 120KM.

Zrobiłem wczoraj ok. 200 km praktycznie cały czas po trasie, starając się jechać jak najekonomiczniej, żeby przetestować niskie spalanie. Średnia wyszła 6.0l/100km. Przy utrzymywaniu 90km/h na płaskiej drodze komputer pokazywał minimum 5.5 - 5.6l. Nie jest to trochę za dużo? Mam letnie opony 215/45, czy to może mieć aż taki wpływ?
    Myślę że 6l to jeszcze nie tragedia, pogoda też robi swoje. W sumie tylko raz miałem okazje sprawdzić spalanie na trasie, przy tym samym silniku wyszło mi 5.3 ale to nie była jazda, 80-90, tempomat, mało wyprzedzania. Klima wyłączona, opony 205/55/16R

Tak jak kolega podpowiada możesz podpiąć komputer i trochę pojeździć, sprawdzisz czy wszystko jest ok...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pilich
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 '06r. JTDM 8V 120PS

Domyślnie

Moja 147 JTDm 120km średnio 5.6 / 5.7 pokazywała parę dni temu na kompie (tak było z ponad 2000km liczone) rożnie jeżdzone i trasa i miasto, myślę że 50/50. W piątek zresetowany, przez sobotę i niedzielę zrobione 200km większość w trasie(w porywach rzadko do 120km/h, większość 90km/h), tylko trochę miasta na obrzeżach, komp pokazuje 4,7 / 4,8l. Więc nie dziwię się kolegom że niepokoi ich 6 czy 7 litrów, mnie też by niepokoiło! Niewyobrażam sobie że w takim aucie z takim motorem wejsc powyżej 6 litrów.
    Jako ciekawostka dla porównania, moje drugie auto Avensis 2005 kombi z 2.0 Diesel na kompie trzyma od wielu tysięcy kilometrów 5.2/5.3 , jak wchodzi na 5.6 to wiem że zmiana filtra powietrza nadchodzi Co ciekawe pod dystybutorem wychodzi jeszcze mniej...
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

mając poprzednie dwa auta alfa 147 i alfa 156 z silnikiem 8v/115 km jtd... spalanie na poziomie 5 litrów w trasie nie było żadnym wielkim osiągnięciem.Miasto ok.6,5.Teraz przy silniku JTDm 16v mam miasto ok. 10l.Trasa 7,5.Przyznam się jednak że dwa wtryski mi leją i w tym tygodniu przyjdzie przesyłka ..mam nadzieje że po wymianie spalanie przybliży się do silników 8 v.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

z checia zapoznam sie czy cos ci pomoglo u mnie ostatnio 10 litrow, jeden wtrysk lal wymienilem na jakis uzywany ale to nie jest to tylko w trasie daje zmniejszone spalanie do 6,5 takze trzeba zawsze brac sie za wtryski

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    Gulietta 1,4 T MA 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał zasit Zobacz post
    z checia zapoznam sie czy cos ci pomoglo u mnie ostatnio 10 litrow, jeden wtrysk lal wymienilem na jakis uzywany ale to nie jest to tylko w trasie daje zmniejszone spalanie do 6,5 takze trzeba zawsze brac sie za wtryski
    zobaczymy jak przyjdą / wymieniam 2 szt. ponoć z 2010 /...wkurza mnie jak depnę ta czarna chmura...normalnie wiocha..już nawet grzecznie jadę i nie wyprzedzam aby nie
    wzbudzać śmiechu...już mniejsza o spalanie..ale szkoda silnika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Ja kupiłem auto, które po kolizji stało ok. 0,5 roku. Po naprawie spredzałem FES-em i były duże różnice w korektach wtrysków, spalanie komp. pokazywał w mieście 8-8,5 l/100 km.
    2 baki wyjeżdżone z LiqidMolly (nie wiem czy dobrze napisane) potem jeszcze na większym stężeniu jak napisane na butelce i spalania nieznacznie spadło 7,5-7,8 l /100 km
    oraz korekty wtrysków w normie. Aaaaa jeszcze termostat wymieniony na GATES'a oryginał nagrzewał do max 70 st. teraz trzyma 90 ale doprowadzenie do tej tem obecnie trwa ok. 8-10 km. jazdy.
    DF

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Alfa 147 1.9JTD 120KM Blackline

Domyślnie

Cytat Napisał pilich Zobacz post
    Moja 147 JTDm 120km średnio 5.6 / 5.7 pokazywała parę dni temu na kompie (tak było z ponad 2000km liczone) rożnie jeżdzone i trasa i miasto, myślę że 50/50. W piątek zresetowany, przez sobotę i niedzielę zrobione 200km większość w trasie(w porywach rzadko do 120km/h, większość 90km/h), tylko trochę miasta na obrzeżach, komp pokazuje 4,7 / 4,8l. Więc nie dziwię się kolegom że niepokoi ich 6 czy 7 litrów, mnie też by niepokoiło! Niewyobrażam sobie że w takim aucie z takim motorem wejsc powyżej 6 litrów.
    Jako ciekawostka dla porównania, moje drugie auto Avensis 2005 kombi z 2.0 Diesel na kompie trzyma od wielu tysięcy kilometrów 5.2/5.3 , jak wchodzi na 5.6 to wiem że zmiana filtra powietrza nadchodzi Co ciekawe pod dystybutorem wychodzi jeszcze mniej...
    Pozdrawiam
    No i właśnie czegoś takiego oczekiwałem po moim aucie. Jestem wdzięczny za ten post, bo masz prawie identyczne auto (silnik i rocznik). Dlatego właśnie średnia z trasy (jechanej bardzo oszczędnie) powyżej sześciu wciąż nie wydaje mi się normalna.

Piszecie tu sporo o wtryskach, ja zrobiłem sobie diagnostykę w ASO i wyszły mi takie parametry:
    Korekta paliwa Cyl.1: -3,33 mm3/wtrysk
    Korekta paliwa Cyl.2: 2,83 mm3/wtrysk
    Korekta paliwa Cyl.3: -0,56 mm3/wtrysk
    Korekta paliwa Cyl.4: 1,03 mm3/wtrysk

Mechanik doradził mi przeczyścić wtryski preparatem do paliwa, zrobiłem to - preparat nazywa się TUNAP microflex 983. Od tamtego czasu przejechałem jakieś 500km, nadal spalanie minimum 5,5 - 5,6l (tempomat na 90km/h na równiutkiej drodze).

Te parametry powyżej mogą mieć taki wpływ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pilich
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 '06r. JTDM 8V 120PS

Domyślnie

Cytat Napisał kashmir Zobacz post
    Od tamtego czasu przejechałem jakieś 500km, nadal spalanie minimum 5,5 - 5,6l (tempomat na 90km/h na równiutkiej drodze).
    No to ja na równiutkiej trasie bez wjeżdżania w teren zabudowany i tylko 90km/h to spokojnie w 4,5l się wyrobie, SPRAWDZONE! I myśle że jeśli wszystko jest OK z pojazdem to tak właśnie powinno być. Moje auto ma przebieg pod 60 tys km, przy ostrym przyspieszaniu nie puszcza z rury czarnego dymu (tylko delikatnie zakurzy) a DPFa nie ma. Filtr powietrza też nowy niedawno zmieniany. Natomiast podawane przeze mnie wyniki są POD MOIM BUTEM- nie na tempomacie. Chciałbym zwrócić Ci uwagę na fakt, że tempomat nie obchodzi się z gazem tak delikatnie jak ty sam byś to zrobił... Więc być może, że taką trasę z własnym wyczuciem i włączonym spalaniem chwilowym na kompie (coby kontrolować- bo często drobna zmiana położenia nogi na pedale gazu ujmuje 0,5 litra spalania na 100km a samochód dalej jedzie z taką samą prędkością!) zrobiłbyś poniżej 5l, a tempomat wali na 5,5 czy 5,6?? To też sprawdzone

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Oborniki Śląskie
    Auto
    Alfa 147 1.9JTD 120KM Blackline

Domyślnie

Cytat Napisał pilich Zobacz post
    No to ja na równiutkiej trasie bez wjeżdżania w teren zabudowany i tylko 90km/h to spokojnie w 4,5l się wyrobie, SPRAWDZONE! I myśle że jeśli wszystko jest OK z pojazdem to tak właśnie powinno być. Moje auto ma przebieg pod 60 tys km, przy ostrym przyspieszaniu nie puszcza z rury czarnego dymu (tylko delikatnie zakurzy) a DPFa nie ma. Filtr powietrza też nowy niedawno zmieniany. Natomiast podawane przeze mnie wyniki są POD MOIM BUTEM- nie na tempomacie. Chciałbym zwrócić Ci uwagę na fakt, że tempomat nie obchodzi się z gazem tak delikatnie jak ty sam byś to zrobił... Więc być może, że taką trasę z własnym wyczuciem i włączonym spalaniem chwilowym na kompie (coby kontrolować- bo często drobna zmiana położenia nogi na pedale gazu ujmuje 0,5 litra spalania na 100km a samochód dalej jedzie z taką samą prędkością!) zrobiłbyś poniżej 5l, a tempomat wali na 5,5 czy 5,6?? To też sprawdzone
    Testowałem na różne sposoby, zawsze starając się jechać tak, aby osiągnąć minimalne spalanie. Dolna bariera jest zawsze sporo powyżej 5. Na dłuższym dystansie średnią nie ma szans utrzymać poniżej 6l.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

u mnie ten temat byl walkowany przed dlugi czas, mialem logi na lejacym wtrysku, mam logi na wymienionym tym wtrysku i jeszcze sobie zrobie na starym wtrysku ktory lał ale regenerowanym, wszystko sprowadza sie zawsze do sprawdzenia wtryskow ktore czesto bagatelizujemy - dla mnie spalanie rzedu 6,5 -7 litra w miescie to marzenie ale napewno mozna je osiagnac bo inni tak maja i jest to mozliwe- jezeli wszystko jest ok , egr, przeplywka to zawsze wskazuje to na wtryski