Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Nowy silnik i co dalej...

bjern
    Gość

Domyślnie Nowy silnik i co dalej...

Witam, w sobotę odebrałem Alfę po wymianie silnika. Nadmienię, że silnik kupiłem od Szwagry100 - zatem z pewnego źródła. Silnik został kupiony ze skrzynią biegów i całym "dolotem" jedynie nie było alternatora i cewek. Po wymianie silnika został wymieniony rozrząd, pompa wody, nowy olej w silniku i skrzyni biegów (zgodnie z zaleceniami producenta), nowy płyn chłodniczy. No i przechodząc do sedna...

1. Na zimnym silniku samochód odpala, po dodaniu gazu muli i gaśnie. Po rozgrzaniu wszystko działa bez zarzutu, obroty nie falują (odpiąłem przepływomierz i efekt ten sam - zatem wydaje mi się że to nie ten element)
    2. Ciężko wchodzą biegi - podczas demontażu lekko wygiął się metalowy element w skrzyni biegów ten do którego podłącza się "wodzik" odpowiadający za zmianę biegów drążkiem. Element odgięty do właściwej pozycji ale nie dość dokładnie ?!
    3. Temperatura na początku była w okolicach 70 stopni, teraz ledwo powyżej 50 i tak się utrzymuje Do wymiany termostat ? Czy jakiś inny problem ?

Alfa Romeo 156 16V 1,8 rocznik 1999 - nowy silnik z przebiegiem 126.000 km

Może jakaś sugestia co jest nie tak ? Czy ktoś po wymianie silnika miał podobne objawy ?

Michał

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

witam!!!postaram ci się coś podpowiedzieć.
    1)po takim grubszym "remoncie" wskazane jest podpiać auto pod komputer,powino wyjść co jest niesprawne.oczywiście zakładam że wszystko zostało zmontowane poprawnie.

2)sprawdź czy oba cięgna nie są nigdzie zagięte i zamontowane bez naprężeń,sprawdź też ten "element" czy chodzi lekko i bez zacięć.może trzeba wyregulować cięgna (gwintowane końcówki)
    3)podejrzewam termostat,nieraz się zdarza że jak jest długo nie używany to może stracić swoje parametry (miałem taki przypadek).musisz wymienić i najlepiej na oryginał.
    jeśli górny przewód od chłodnicy robi się w kilka minut po uruchomieniu zimnego silnika ciepły,to znak że termostat nie działa.

pozdrawiam!!!

moja druga ulubienica...

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Ostrów Wielkopolski
    Auto
    Alfa romeo 147 Spark

Domyślnie

kolego co do tego ze jak dodajesz gazu auto gaśnie to mój brat miał taki przypadek w sceniku, że po mymianie silnika oleju i paska okazało się, że są trzy różne paski rozrządu i maja inne cechy dopiero po nr silnika doszliśmy do tego, że pasek który jest założony ma inne cechy

black1233
    Gość

Domyślnie

z 3 punktem napewno termostat

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 164 Super 3,0 V6 24v

Domyślnie

Ten silnik ma 13 lat , czy 126tyś km ? Powinieneś sprawdzić kompresję , ciśnienie smarowania aby określić w jakim stanie jest silnik.Podpiąć pod kompa aby sprawdzić czy nie ma błędów.Termostat do wymiany (teoretycznie),sprawdź temperaturę silnika innym czujnikiem, sprawdź czujnik temperatury silnika (motronica).

Użytkownik Znawca Avatar czesany
    Mieszka w
    Maziarnia k. Niska, Momoty Górne
    Auto
    Była AR 156SW 1.8, jest 159 SW 1,9

Domyślnie

Sprawdź ciśnienie paliwa na listwie. Zobacz czy z zapłonem masz wszystko ok, Swiece, kable itd. Czyje są wtryski?? Twoje czy z nowego silnika??
    Jezeli to wszystko jest ok to podepnij się pod kompa i zrób reset oraz adaptację parametrów
    Ale Rozrabia
    156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
    Blue cosmo

Użytkownik Romeo Avatar cuoreventi
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 156 2.0 JTS 16v

Domyślnie

Temat jest z 2009 roku.
    Założę się że założyciela tematu już dawno nie interesują odpowiedzi.

mr barjew aspiruje do tytułu łopaty tygodnia...