Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 111

Temat: jak sprzedać alfe 156

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hammer
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.

Domyślnie

Cytat Napisał Kamil_WR
    PS.Dziwią mnie i śmieszą zarazem komentarze typu "sprowadź z zagranicy" "z Polski w życiu bym nie kupił" - koledzy dalej tak piszcie a potem dziwicie sie ze Wasze Alfy sprzedają się miesiącami Forum takie jak to odwiedzane jest nie tylko przez miłośników i posiadaczy Alfy ale w ogromnej wiekszosci (choc oni może się nie udzielają a raczej przeglądają) przez osoby zainteresowane kupnem samochodu danej marki.I co ma pomyśleć osoba , która chce zaczerpnąć info na temat Alfy bo chce taka kupic a co rusz widzi ,ze najlepiej to sobie sprowadzic?No skoro Alfiści tak mówią to widocznie to najlepsze wyjscie.No a potem płacz ,że Alfy są niesprzedawalne.
    Heh, masz w 90% rację.
    A dlaczego w 90%? Ponieważ ja sam przeglądając forum zdecydowałem się na zakup Alfy za granicą właśnie.
    Pozostałe 10% zostawiam na przypadki kiedy to Alfę w kraju sprzedaje prawdziwy Alfista (od którego naprawdę warto kupić ten samochód), albo też za granicą trafiają się szroty (bo i takie przypadki widziałem).

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Jeżeli mówisz Hammer, że 1 Alfa na 10 w Polsce jest zadbana, to chyba dobrze zakładasz. b.pawelek, jeżeli Twoja taka jest to pójdzie bez problemu.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

A widział ktoś może w necie jakas strone ze wzorami umów czy cos? Bo w ogole jestem ciekaw jakie obowiązki naleza do sprzedające itd itp? Czy jak je sprzedam to płace jakiś dodatkowy podatek?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hammer
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.

Domyślnie

Wzór umowy kupna-sprzedaży:
    http://www.automix.pl/dok/umowa,kupna,sprzedazy,PCC,1

Jeśli sam sprowadziłeś swój samochód z zagranicy i zaniżyłeś wartość na umowie, a potem w czasie krótszym niż 6 miesięcy od daty sprowadzenia chcesz ten samochód sprzedać (za cenę "rynkową"), to licz się z tym, że urząd skarbowy przywali ci podatek dochodowy.

Informacji w necie na temat kupna,sprzedaży i sprowadzania samochodów jest multum, wystarczy tylko troche poszukać :wink:

Ale przede wszystkim zastanów się koniecznie czy naprawdę chcesz sprzedać swoją Alfę :wink:

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Hammer
    (...) Jeśli sam sprowadziłeś swój samochód z zagranicy i zaniżyłeś wartość na umowie, a potem w czasie krótszym niż 6 miesięcy od daty sprowadzenia chcesz ten samochód sprzedać (za cenę "rynkową"), to licz się z tym, że urząd skarbowy przywali ci podatek dochodowy (...)
    To nie do końca tak. Jeżeli w ciągu 6 miesięcy od kupna auta sprzedałeś samochód, to od różnicy, a więc od kwoty którą zarobiłeś musisz zapłacić podatek dochodowy rozliczany w zeznaniu podatkowym składanym pod koniec roku.
    Ale to się rzadko zdarza, ponieważ:
    - zwykle sprzedaje się taniej niż kupiłeś, szczególnie AR
    - no chyba że zaniżyłeś wartość przy kupnie, ale wystarczy że zaniżysz wartość wpisaną przy sprzedaży i problem z głowy
    - a jeżeli jednak jest różnica, i powinieneś zapłacić podatek, to wystarczy że udowodnisz iż serwisowanie tego samochodu kosztowało tyle co zarobek (wystarczą rachunki z serwisu), a więc nic nie zarobiłeś i nic nie musisz odprowadzać
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

b.pawelek
    Gość

Domyślnie

no nawet nie ma mowy żebym sprzedał auto za tyle za ile je kupiłem bo nie jestem org charytatywna. Do połowy maja bede wiedział czy alfa zostaje ze mna. W kazdym razie pochwale sie na forum.
    Dzięki za pomoc

Użytkownik Alfa i Omega Avatar alfaholik-Bioły
    Mieszka w
    Nowy Sącz
    Auto
    147 1.9JTD, Lybra 1.9JTD, Delta 1.6JTDm

Domyślnie

Witam kolego sprzedający. Powiem krótko i na temat,mianowicie jeżeli masz dobre auto to sprzedaż je szybciej niż minie pierwszy tydzień bez względu gdzie mieszkasz,jak wszystko jest ok bezwypadek. Jeżeli jest coś nie tak to sobie ją potzrymasz jeszcze trochę...
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Korczu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek
    Szlag mnie zwyczajnie trafia jak widze VW golfy latajace jak złe. Ople vectry które ani nie gnija ani nie rdzewieją a i z silnikami, napedami, zawiechami tez sie nic nie dzieje.
    osobiscie cisnienie mi podnosisz takimi wypowiedziami!!! Kolego szanowny zapalony Alfisto!

mam dwie alfy 156 oraz 147 i powiem ci ze 156 przez 3 lata nie sparwiala mi zadnego problemu raz wymienialem zawieszenie i to tyle i to zaraz po kupnie a przelatane od zakupu ma 60 tys.obecie 200tys.

skad masz info ze koledzy z gulfow,oplow itp. nie maja problemow z zawieszenie?!widocznie nie masz zbyt wielu kolegow ktorzy posiadaja takie auta.powiem ci ze ja mam,i kazdy z nich cos robi przy tych samochodach.nie ma aut na nasze drogi pomijajac terenowki.w pracy jezdzilem vw caddy 2005 r i zawieszenie cale latalo ale przeciez to firmowka wiec tak na nie nie chuchałem.kolega jezdzil Mercem Vaneo 2003 r o przy przebiegu 240 tys tłoki mu wyszly bokiem,kuzyn kupil vw passata i 2 tygodnie jezdzil jak mu rozrzad pierdalną rocznik 2000. wiec nie gadaj mi tu takich bzdetow,bo naprawde zaczynam powoli watpic w "zapalony alfista"

Cudze chwalicie swojego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie !

aaa i jeszcze jedno jak 3 lata temu kupowalem swoja pierwsza alfe 156 to mialem do wyboru za 15.900 w myslowicach i za 23.900 w bochni-te same roczniki i silniki,wybralem to drugie i w tym upatruje sie mojej bezawaryjnej jazdy.pasci jest wszedzie pelno,ale jak widac ta za 15 sie nie sprzedala,a za 23 tak !! wiec nie zanizajmy sami ceny swoich pojadow,tylko ze wzgledu na jakies mity.okazje zawsze wychodza bokiem.

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał Korczu
    pasci jest wszedzie pelno,ale jak widac ta za 15 sie nie sprzedala,a za 23 tak !! wiec nie zanizajmy sami ceny swoich pojadow,tylko ze wzgledu na jakies mity.okazje zawsze wychodza bokiem.
    świete słowa !!
    jest takie mądre polskie przysłowie "tanie mięso to psy jedzą" i to się tyczy wszystkiego,począwszy od odzieży,elektroniki a skończywszy na autach czy nieruchomościach.
    Śmieszne ceny na giełdach wiążą się po prostu z chłamem jaki sprzedawcy oferują.Dobry towar sprzeda się po normalnej cenie.
    Trzy lata temu sprzedawałem megankę,którą kupiłem w salonie jako pierwszy właściciel-ceny na giełdzie za ten rocznik od 13-19 tys,ja sprzedałem po godzinie stania za 18tys.oczywiscie stan bdb,trzy lata temu kupiłem 307 od pierwszego właściciela za 38tys,gdzie cena na gieldzie wahala sie od 34-39tys i po przejechaniu 45tys.do momentu wypadku,nie narzekalem na zakup.
    W zeszlym roku za swoja Alfe daŁem 25tys,gdzie moglem ten rocznik kupic juz za 20tys. i jak narazie nie narzekam

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał b.pawelek
    alfa niestety wymaga ode mnie uwagi na kazdej dziurze. Wracam do domu nie przekraczajac 30 km/h. A koledzy meskami,golfami, hondami tylko sie smieja. wymaga ogromnej uwagi i nasłuchiwania non stop czy cos sie nie psuje.
    Oj,z tego co tutaj piszesz to będziesz miał naprawdę problem ze sprzedażą Alfy w takim stanie za dobrą kasę.Nie chcę pisać dosadnie a tylko delikatnie zauważę,że nie posiadasz autka w dobrym stanie,skoro takie rzeczy piszesz.
    Albo kupiłeś złoma na starcie albo za bardzo nie przykładałeś się do utrzymania Alfy w dobrym stanie.