A więc aby zakończyć ten temat piszę co następuje :...
Strasznie głupim pomysłem była zmiana softu dzisiejszego ranka przy mrozie -9 stopni.Napęd CD był strasznie zimny itd.
Ale płytka przyszła więc łapki świerzbiły.Wsadziłem płytkę...i zonk.Doszło do 30% i restart...i tak przez najbliższą godzinę.
Wymontowałem więc Nawigacje i na stół...ale bez zmian.Startuje ..i zatrzymuje się na jakieś 30%. No to uwaliłem navi.
Po porannej kawie postanowiłem rozmontować napęd CD i wyciągnąć płytę.No powiem tak...łatwo nie jest.Wsadziłem wersję softu 5.00 wychodząc z założenia że ta kupiona 4.08 jest uszkodzona.W pewnym momencie swej złości i rozpaczy już byłem pewien że tego CD się nie złoży.Ale...dałem radę.Po skręceniu wszystkiego płyta wystartowała z wersją 5.00 ale
... po 30% restart i na nowo.Choć już rzuciłem palenie...to dziś zrobiłem wyjątekprzypomniało mi się że gdzieś któryś z kolegów opisywał sposób brany z fiata stilo
http://www.forum.alfaholicy.org/147/...nnect_nav.html
chodzi o to aby po starcie natychmiast nacisnąć 1234 i R2.Tak zrobiłem / choć o tym zapomniałem / za pierwszym razem kiedy z fabrycznego 4.08 przechodziłem na 5.00.Powtarzając raz jeszcze procedurę aktualizacji plus 1234 i R2...nawi spokojnie załadowała soft do wersji 5.00 i wywaliła płytę.Starłem pot z czoła i nie byłbym sobą gdybym nie wsadził nowej płytki z 4.08....najwyżej / już się dzisiaj raz żegnałem z nawigacją/. Procedura plus 1234 i R2...jakieś 40 sekund i był załadowany.Panowie i Panie...przy zmianie softu przynajmniej dla mojej nawigacji NIE ZBĘDNY !! jest dodatkowy myk w momencie wyłączenia stacyjki i załączenia nawigacji przyciskiem R1 potencjometru wybranie kombinacji 1234 R2.Nawigacja udowodniła że można zmieniać w niej soft w zakresie x.xx z 4.08 na 5.00 i s powrotem.
Płyta o numerach 71744338 kosztowała mnie w serwisie 45 pln / miała być tańsza
/...ale nie proście koledzy na priva o przesłanie softu...nie podejmuje się przesyłać plików ze względu na bardzo duże ryzyko uwalenia nawigacji.Każdy jeśli już niech to robi na własną odpowiedzialność.