To w tym dziwnego, że to jest nieekonomiczne, nieekologiczne i ma negatywny wpływ na podzespoły silnika, każdy producent nowoczesnych samochodów zaleca po uruchomieniu silnika jechać, a nie stać w miejscu.
nawet jak nic nie widzisz,a zeby szyba odmarzla to chyba musze odpalic bo jest taki maly wlaczniczek do podgrzewania szyby przod/tyl i lusterek.Jakbym mial garaz pewnie bym odpalil i wyjechal.Jaki ma to wplyw ze odpalilem i nie jade??To co nie mozna odpalic auta i poczekac chwile bo tel mi dzwoni itp bo mi sie auto rozleci z tego powodu ze nie jade??Troche to smieszne co napisales.Czyli na swiatlach/w korku tez powinienem jechac bo nie mozna stac z wlaczonym silnikiem??
Nie, to nie jest śmieszne to jest całkowicie normalne, popatrz w instrukcję obsługi nawet auta sprzed 15 lat. Ja jak mam zaśnieżony samochód czy zamarznięte szyby to najpierw oczyszczam, potem wsiadam, uruchamiam silnik, zapinam pasy i sprawdzam lusterka, włączam światła i ruszam, mija około 30-60 sekund co w zupełności wystarczy.
dobra Ty masz swoje zdanie ja mam swoje.Pewnie wiecej ludzi robi tak jak ja.Odpalam,auto sie zagrzeje,olej tez zacznie smarowac i sobie ruszam po paru minutach.Nie widze nic w tym zlego.Co innego gdy jest cieplo
Prawidlowo powinno sie jechac,wtedy pompa lepiej smaruje silnik,to ,ze auto powinno postac aby sie nagrzac to mit,ale tak jak napisales kazdy robi jak uwaza![]()
troszkę się off top zrobił...
To jak to jest z tymi obrotami ? w FES wyraźnie jest napisane że prawidłowe obroty to 900 (+/- 50 w zależności od różnych czynników jak temp. silnika itp) u mnie na zimnym jest równo 900 po zagrzaniu kiedy woda ma ok 90 stopni spada mi do ok 870... spalanie na zagrzanym silniku na biegu jałowym wynosi 0,5-0,7 l/h. więc chyba wszystko jest dobrze. Martwią mnie trochę korekty wtrysków bo na ciepłym silniku skaczą wyniki 1 i 3 wtrysk (od 0,3 do prawie 2) a 2 i 4 wtrysk (od -0,3 do prawie -2)
i martwi mnie jeszcze temp wody ... komp pokazuje 83 C a wskazówka stoi równo na 90 stopni nie wiem czy to już objaw jakiejś usterki czy może po prostu trochę ostygła bo na zewnątrz mróz a ja na postoju robiłem wszystkie pomiary...
Także prosiłbym o jakiś komentarz jak to jest z tymi obrotami, korektami wtrysków (czy sugerować się w ogóle FESem w tym aspekcie ?) i temperaturą, może słynny termostat już powoli wysiada ?![]()
Faktycznie nie powinno się w zimie, po dłuższym postoju, trzymać auta bez ruchu. Nie ma wtedy odpowiedniego smarowania. Zamiast dawać ulgę silnikowi i układowi napędowemu to go raczej dodatkowo obciążasz.
---------- Post added at 17:52 ---------- Previous post was at 17:49 ----------
Przecież Ci napisałem, że jeżeli masz takie objawy, że odpalasz auto obroty na zimnym są około 900 a po lekkim przegazowaniu oboroty na jałowym wskakują Ci wyżej to prawdopodobnie masz niedoładowany akumulator. Podłącz na noc pod prostownik i będzie ok lub kup nowe aku.
Na ciepłym silniku obroty powinny być 750 - 800
Born to be wild.
wg Ciebie powinno być 750 - 800... a wg. Fiat Ecu Scan powinno być 900 (+/- 50) czyli od 850 do 950 w zależności od temperatury silnika... Więc które parametry są prawidłowe ? wydaje mi się FES jakiś błędnych informacji by nie podawał...
To ja sie zapytam, co podaje producent?Może 850obr/min +- 50?