Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Problem z 156 1.9 16v zniknal olej w silniku

KaMorado
    Gość

Domyślnie Problem z 156 1.9 16v zniknal olej w silniku przy -20C

Witam, mam dosc powazny problem ze swoja 156. otoz gdy jechalem autem w czasie korkow przypadkowo zadusilem auto na 2 biegu. odpalilem samochod i na infocenterze pojawil sie komunikat bledu silnika. pomyslalem ze to chwilowy błąd i po kilku km zjechalem aby odpalic auto jeszcze raz. wlaczylem samochod i nadal ten komunikat wystapil. pomyslalem ze moze to blad turbiny ale wszystko bylo ok auto ciaglo tak jak zawsze. ze wzgledu ze mialem do domu ok 150km a na zewnatrz bylo -20 musialem jakos do domu dojechac i tak dojechalem do domu.
    kilka minut po tym jak przyjechalem auto troche ostyglo poszedlem spradzic czy nadal ten blad wystepuje a tu KUKU na wyswietlaczu blad silnika i co jeszcze komunikat ze nie ma oleju w silniku. Sprawdzam bagnet a tam sucho. Mysle zatarlo pewnie silnik bo cos tak juz nie rowno chodzil jak przyjechalem. dolalem 1l oleju a na bagnecie pojawilo sie ze jest polowa stanu. odpalilem chwile auto pochodzilo juz bardzo rowno i nie bylo slychac ze cos nie tak jest. A co dodatkowo zniknela kontrolka bledu silnika
    nastepnego dnia wykasowalem bledy o jakie byly zapisane w pamieci. sprawdzilem jak pracuje silnik. to wszystko bylo w porzadku.

Bylem u mechanika zapytac co jest kaman, auto nie bralo ani kropli oleju odkad je mam czyli od 2 lat. nigdy nawet nie dolewalem,
    Mechanik powiedzial ze na takich mrozach mogla zamarznac odma i przez to wywalilo olej a ze ta kontrolka nie ma nic wspolnego z tym wyciekiem oleju. Blad silnikma co wystepowal byl zwiazany z czujnikiem polozenia wału. teraz juz nic sie nie wyswietla. Nie wiem co to moze byc.
    ktos cos moze mi pomoc w tym temacie, Nie wiem co mam z tym robic

Czytalem tez gdzies ze jak zatka odme to olej wywala przez wal czy cos i moze przez to czujnik zaczal wariowac, ale czemu sie pokazal przy zaduszeniu auta na biegu??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Zamarzła ci odma odpowietrzająca skrzynię korbową i olej wessało przez turbinę. Zmień styl jazdy (obroty powyżej 2000obr/min) i rozsądniej korzystaj z ogrzewania)
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

KaMorado
    Gość

Domyślnie

Wlasnie o to chodzi ze wiekszosc czasu mialem powyzej 2000/obr tylko po zjechaniu z autostrady stalem w korku i to sie stalo wlasnie. I co teraz trzeba robic, trzebna cos czyscic i wymieniac czy po prostu dolac oleju i normalnie jezdzic i trzymac temp. Nie jest to przypadkie to ze sie gdzies olej wylal na czujnik polozenia walu korbowego czy cos.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

Jak zamarznie odma to wywala olej przez bagnet albo uszczelniacz na wale. Poszukaj lepiej którędy ten olej uciekł. W takie mrozy powinno się trzymać w miarę wysokie obroty silnika, żeby nie mieć takich problemów. Przeczyść od razu odmę jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś. A co do błędu silnika to szkoda że nie napisałeś jakie konkretnie błędy się pokazały. Przy takim ubytku oleju nic nie powinno się złego stać z silnikiem.

KaMorado
    Gość

Domyślnie

Blad byl taki p0335 tylko tak jak mowie dolalem oleju i ten blad zniknal, tylko byl zapisany w pamieci co go odrazu wykasowalem wiec nie wiem, jeden pisze ze przez Turbine ten olej wessalo drugi ze przez jakies uszczelniacze, jak patrzylem to silnik byl czysty nigdzie zadnych wyciekow ani nic, tak jak i od spodu i z gory nic nie widac. Mozna tak teraz jezdzic normalnie czy trzeba cos jeszcze robi procz czyszczenia odmy. Najwidoscznie odma zamarzla zaraz po zjechaniu z autostrady gdzie stalo sie w korku a temp byla -20 i pewnie bedziew to to. tylko dlaczego ten blad pojawil sie po tym jak auto zostalo zaduszone biegiem??

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Nigdy mnie to nie spotkało, ale ma kilka ale
    - jak mogła odma zamarznąc po zjezdzi z autostrady, gdy silnik był juz odpowiednio rozgrzany?
    - utrzymywanie wysokich obrotów? O jakich konkretnie mówimy? Zbyt zdrowe dla silnika to chyba nie bedzie, gdy olej nie osiągnie odpowiedniej temp.
    - nigdy mi odma nie zamarzła moze w 8v jest inaczej i nie zamarza?

KaMorado
    Gość

Domyślnie

I to jest wlasnie dziwne na autostradzie mialem caly czas ponad 2tys obrotow po zjechaniu zaczely sie korki i postalem z 15 min, wtedy sie zagapilem i zadusilem auto na 2 biegu odpalilem i juz wyskoczyl blad wtedy i wlasnie temp silnika mogla spasc podczas tego korku bo bylo pomiedzy 50 - 70 jesli popatrzymy na zegar. wiadomo jest nie dokladny ale jak jechalem autostrada to bylo ciut ponad te 70 po zjezdzie bylo ponizej

LewaR
    Gość

Domyślnie

zalej olej kolego i obserwuj co się będzie działo, przed każdym startem sprawdź stan oleju na "szabelce"
    jeżeli nic się nie będzie działo niepokojącego to dobrze, jeżeli olej znacznie Ci ubywać to zjazd do mechanika niech zdiagnozuje co boli Twoją Alfe

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ozzzi
    Mieszka w
    Modliborzyce/Janów Lubelski. LJA
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2000 Była, Teraz Alfa Romeo 156 1.8TS Sportwagon FL, Opel Astra G OPC

Domyślnie

Najlepiej zaciągnij się spalinami jak bd czuć palony olej to bd miał wytłumaczenie

Użytkownik Romeo Avatar Jacenty
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

w ktorym miejscu jest ten uszczelniacz na wale ?

Cytat Napisał konrad86 Zobacz post
    Jak zamarznie odma to wywala olej przez bagnet albo uszczelniacz na wale. Poszukaj lepiej którędy ten olej uciekł.
    tez mialem "przygode" z zamarznieciem odmy, u mnie czesc oleju prawdopodobnie wyszla przewodem idacym o odmy w kierunku miejsca gdzie jest bagnet do sprawdzania poziomu oleju, w eperze pokazuje ze idzie do turbo, ale u mnie to cos innego
    http://imageshack.us/photo/my-images...maprzewod.jpg/
    druga strona przewodu idzie do rury miedzy turbo a przeplywomierzem

u mnie tez prawdopodobnie trzeba wymienic uszczelniacze wtryskiwaczu, tutorial jak to zrobic
    http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=32594
    cisnienie chyba wywalio jakas oleista maź w okolicach wtryskiwaczy

Cytat Napisał konrad86 Zobacz post
    A co do błędu silnika to szkoda że nie napisałeś jakie konkretnie błędy się pokazały.
    u mnie po takiej 'akcji' komp nie zapisal zadnego bledu

ja dmucham na zimne i oddam turbo do sprawdzenia, za ok 180zl robia dokladne sprawdzenie, czy nie ma oleju w srodku, wirnik w jakim stanie, uszczelniacze etc, IC i w wtryskiwacze w moim przypadku tez musza pojsc na sprawdzenie