Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Olej w silniku krokowym ?

sf1981
    Gość

Domyślnie Olej w silniku krokowym ?

W związku z falowaniem obrotów w mojej Alfie postanowiłem zabrac się za wyczyszczenie silniczka krokowego. Po odkręceniu go zauważyłem że w gnieździe w którego go wyjąłem znjduje się dość duża ilość oleju silnikowego. Czy to normalne ? W poprzednim samochodzie nie spotkałem się z czymś takim. Czy olej dostaje się z uszczelki pod głowicą ? Czy to tak po prostu ma być ?

AR 146 1.4 T.S
    2000 rok

Sławek

Użytkownik Fachowiec Avatar rafal_155
    Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

Albo masz już takie ciśnienie w skrzyni korbowej, że wywala olej odmą albo kanały odmy się gdzieś zapchały. Wyczyść wszystko w odmie, przepustnice, rurę powietrza jak sytuacja się powtórzy to na pomiar kompresji.

sf1981
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    Albo masz już takie ciśnienie w skrzyni korbowej, że wywala olej odmą albo kanały odmy się gdzieś zapchały. Wyczyść wszystko w odmie, przepustnice, rurę powietrza jak sytuacja się powtórzy to na pomiar kompresji.
    Rafał dzięki za odpowiedz
    Sorki ale jestem nowicjuszem i nie wiem co to jest odma gdzie mam jej szukać i jak czyścić ?
    Jesli chodzi o przepustnice i rure powietrza to już to bylo czyszczone i rura i przepustnica.

Ale co z ta odma ?
    Czy w warunkach "garazowych" poradze sobie z tym ?

Sławek

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

odma to odpowietrzanie skrzyni korbowej. zaczyna się w pokrywie zaworów (ważne jest jej wyczyszczenie ale do tego trzeba zdjąć pokrywę), później wężykiem biegnie do odstojnika oleju (od niego jest spływ oleju z powrotem do miski) a następnie do kolektora ssącego lub gdzieś przed przepustnicę żeby silnik zasysał gazy.

Jak konkretnie idzie odma w 16v to zapewne wypowie się ktoś z tym silnikiem w aucie.

Spokojnie można sobie poradzić w garażu nawet nie znając budowy auta bo idziesz po prostu po wężu i czyścisz.

sf1981
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał rafal_155 Zobacz post
    odma to odpowietrzanie skrzyni korbowej. zaczyna się w pokrywie zaworów (ważne jest jej wyczyszczenie ale do tego trzeba zdjąć pokrywę), później wężykiem biegnie do odstojnika oleju (od niego jest spływ oleju z powrotem do miski) a następnie do kolektora ssącego lub gdzieś przed przepustnicę żeby silnik zasysał gazy.

Jak konkretnie idzie odma w 16v to zapewne wypowie się ktoś z tym silnikiem w aucie.

Spokojnie można sobie poradzić w garażu nawet nie znając budowy auta bo idziesz po prostu po wężu i czyścisz.

Czyli jednym słowem:

- olej w gniezdzie silniczka krokowego to "nienormalne" zjawisko a w zwiazku z tym
    - trzeba wyczyścić odme.

Jak zdejme pokrywe zaworow to dobrze by bylo wymienic uszczelke pod pokrywą, prawda ?

Jak jest procedura przykrecania pokrywy zaworow bo są rozne szkoly na ten temat i sam sie w tym gubie.

Z jaka sila dokrecac pokrywe ?

Sławek

Mieszka w
    .
    Auto
    AR 155 1.8 8v 96'

Domyślnie

to jeszcze zależy ile go jest bo w małej ilości jest normalnym zjawiskiem ponieważ opary oleju z odmy mają smarować przepustnicę (taka trochę naciągana teoria eko-oszołomów) ale jak wylewa się dużo to już nie jest ok.

Uszczelkę możesz zastosować starą jeżeli nie jest popękana czy twarda, dla pewności odtłuścić wszystko i posmarować reinzosil-em a jakim momentem to nie wiem ale nie za mocno bo podobno coś tam pęka.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar pawel9116
    Mieszka w
    WOT
    Auto
    Lancia Lybra 1.9 jtd 110 hp 2001 r.

Domyślnie

Właśnie kolego, nie dokręcaj pokrywy zbyt mocno bo pęka. Zdążyłem się o tym przekonać w swoim aucie...;/

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie

kolego wyczyść krokowy i z tym samym gumowym ringiem załóż nie wymieniaj go czasem ,,,ważna jest grubość ---ps benzynka i zamocz go i czyść aż cały syf wyleci ,( stara bańka po płynie do sprysk, przetij i juz masz naczyńko do tego benzynka za 2 zł z cpnu,, i pędzelek 1,50zł) a miejsce w które wchodzi wyczyść papierem - szmatką i zakładaj ,,, jak się nie znasz za bardzo to nic nie odkręcej i nic więcej nie kombinuj bo sobie tylko kosztów narobisz,,,uszczelka pokrywy koło 50zł itp,,,połamiesz pokrywkę 70zł najmniej ,,,,nie zauważysz wycieków oleju na czas w czasie jazdy i będziesz miał silnik do wymiany ,,,,,tak więc rób jak uważasz

sf1981
    Gość

Domyślnie

witam,

dzisiaj sprawdziłem odme i okazalo się że nie jest zatkana.

A w gnieździe silnika krokowego ciągle zbiera się olej i faluja obroty.

Może mi ktoś powiedziec o co chodzi ?

alfaromeo145
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał sf1981 Zobacz post
    witam,

dzisiaj sprawdziłem odme i okazalo się że nie jest zatkana.

A w gnieździe silnika krokowego ciągle zbiera się olej i faluja obroty.

Może mi ktoś powiedziec o co chodzi ?

po takim zabiegu musisz nabić parę km, około 200km,,,dojdzie do siebie jezeli to krokowiec