Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Temat: Alfa 156 vs. toledo/octavia

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Powiem szczerze, że BMW to się nie czepiajcie Bo akurat BMW stawiam na równo z Alfą jeśli chodzi o wrażenia z jazdy Mam dość często okazję jeździć e46 z 3 litrowym motorkiem... I naprawdę fajny samochód! Tylko że znaleźć niezakatowane BMW to już jest wogóle jakiś śmiech na sali... Z góry sorry za offtop Ale nawet stare BMW nie jest złe

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

z tym że za cenę bmw dostaniesz młodszą i lepiej wyposażoną alfę
    a skoro wrażenia stawiasz na równo ...

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Wiem że to pewnie już OT ale u mnie teść ma E39 w automacie 2,5TDS. Jak chcę sobie "popłynąć" na drodzę to BMW jest właśnie do tego ( i wyposażenie jest niestety o niebo większe - kontrola trakcji, skory, tempomat i wiele wiele innych), Alfa to calkiem inny samochód i całkiem inne prowadzenie więc tutaj porównywać nie ma co do 156 (chyba że 166). Szczerze mówiąc nie stawiam innych samochodów na jakimś szarym tyle bo lubię całą motoryzację

A jak kolega zakładający temat się zdecydował? Niech wrzuca jakieś linki to może wspólnie coś się zobaczy. Być może ktoś już coś widział.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał mar_1981 Zobacz post
    i wyposażenie jest niestety o niebo większe - kontrola trakcji, skory, tempomat i wiele wiele innych), Alfa to calkiem inny
    o niebo większe od wyposażenia alfy za te same pieniądze ???

mar_1981
    Gość

Domyślnie

No niestety tak. Za 12-13 tyś mozna kupić e39 (tylko rocznikowo starszą) na wypasie a 156 niestety nie będzie miała tylu bajerów. Ale myślę że nie jest to temat na takie dywagację i nie tego on dotyczył.
    Bocian niestety taka jest prawda i nawet jakby moja Bella była golas to i tak ją wolę

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał miksell Zobacz post
    Każde auto się prędzej czy później zepsuje. Oby się to nie działo za szybko i oby nie niszczyło połowy samochodu ;-) Alfa mi się podoba, a do tego jest najmłodsza i najtańsza w przedziale cenowym jakim dysponuję.

Odnośnie napraw, to kiedyś miałem citroena XM. Silnikowo auto było super, ale w zawieszeniu hydraulicznym co chwilę coś wysiadało. Efekt tego był taki, że co 2-3 tygodnie pojawiał się nowy przeciek w zawieszeniu. Dodatkowo ciężko było znaleźć kompetentnego mechanika, który by umiał sobie poradzić z tym zawieszeniem. Może się to wydawać niemożliwe, ale tak było. ;-) Alfa nie ma takiego zawieszenia, więc takich usterek na pewno nie będzie ;-)
    Jedyny problem będziesz mieć z górnymi wachaczami z przodu bo to one padaja najczęsciej założysz ori TRW za 200zł szt i spokój Reasumując Octavia i Toledo to dupowozy z punktu A do tandeta i totalne demoludy w Toledo zawiecha nie jest tak trwała jak w Golfie IV choć niby ta sama płyta podłogowa a do tego Seaty to zgnitki! Pisałeś,że smigałęś A4 z 00' ja ostatnimi czasy również przez 5 miechów tyle,że moja w Avancie i 1.8T i powiem tak kupiłem ją zero stuków w zawieszeniu itp. po miesiącu jazdy już słychać było górne wachacze sprzedałem to ustrojstwo bo nic innego poza Alfa nie widzę. Od miesiąca przed domem stoi kolejna Bella i powiem Ci że pokonuję nią tą sama trasę co A4 i zero problemu a założone są Vemy z przodu a nie TRW! Kupuj nieśmiertelne i zadbane JTD a nie pożałujesz. Takiej radości z jazdy jak Bella nie da Ci żadne auto ja mam banana na twarzy za każdym razem kiedy wsiadam do auta z resztą nie tylko ja tak ma
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar janusz_w5
    Mieszka w
    Otwock
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,8TS

Domyślnie

Cytat Napisał miksell Zobacz post
    Cena robocizny jednak jest taka sama. Generalnie rzecz biorąc wychodzi na to, że alfa nie jest jakoś specjalnie droższa od konkurencji. Jedynie zawieszenie, ale ono z tego co tu czytam jest lepsze od tego co mamy w A4, więc tragedii nie będzie.
    ) na to nie licz. zapytaj mechanika ile kosztuej wymiana tulei przedniego stabilizatora np..
    inne naprawy tez moge byc bardziej kosztowne.. moim zdaniem nie powinienes kupowac alfy jak chcesz jezdzic bezawaryjnie i tano.
    yo!

mar_1981
    Gość

Domyślnie

Albo znajdź sobie dobrego mechanika znajomego. Chociaż wiem że po znajomości najgorzej się wychodzi to u mnie każdy samochód serwisuje tylko u jednego mechanika. Nigdy mnie nie naciągnął na koszty i nigdy nie spaprał roboty. Np. za wymianę wahaczy dolnych wziął 160 zł bo 60 zł było dla kolesia co zbieżność ustawiał później.

Druga sprawa że jest to mąż dziewczyny ktora u mnie pracuje

Użytkownik Romeo Avatar Damian156JTD
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Misiek213 Zobacz post
    Powiem szczerze, że BMW to się nie czepiajcie Bo akurat BMW stawiam na równo z Alfą jeśli chodzi o wrażenia z jazdy Mam dość często okazję jeździć e46 z 3 litrowym motorkiem... I naprawdę fajny samochód! Tylko że znaleźć niezakatowane BMW to już jest wogóle jakiś śmiech na sali... Z góry sorry za offtop Ale nawet stare BMW nie jest złe

Szczerze powiem ze często jeździłem BMW 5 2000r napewno w benzynie nie wiem jaka to pojemność coś około 3.0 wiem ze miała 200kucy , i też jest w niej full wypas czyli skóra,tempomat itd ale powiem szczerze że nie ma różnicy moim zdaniem w komforcie jazdy pomiędzy moją 156 2000r a bmw 5 2000r mojego wujka i powiem więcej że alfa nawet lepiej dziury wybiera niż beta 5 , dopiero różnice w komforcie poczułem jak wsiadłem do mietka s420 wujka ale co porównywać auto za 86tys i za 10500tys

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

aLE PYTANIE BYŁO O SKODĘ I TOLEDO NIE bmw!!!!!!