ale chyba i tak pod kompa byś musiał się podpiąć do usunięcia błędów później...
ale chyba i tak pod kompa byś musiał się podpiąć do usunięcia błędów później...
"Engine Oil Pressure Low" - mnie również pojawiał sie taki komunikat, zwłaszcza jak silnik był zimny, ale nie tylko. Po wymianie oleju zaczął towarzyszyć doatkowo metaliczny stuk który nasilał się wraz ze wzrostem obrotów. (jak strzały z automata). Podniosłem Alfę, zdjąłem miskę olejową i potwierdziły się przypuszczenia - zatarte i zurzyte panewki. Więc wymieniłem panewki główne, korbowodowe i oporowe, złożyłem wszystko tak jak trzeba, zalałem świeżym olejem i wszystko ustąpiło. koszt częśći to łącznie 250złplus olej i filtr. Robiłem to sobie sam więc koszty roboty odpadły. pozdrawiam.
powiedz mi kolego patrzyłeś może na słuch z którego miejsca było wtedy słychać te stuki?? w okolicach rozrządu?? ale jak panewy to raczej ogólnie ze środka silnika tak?? pytam bo zastanawiało mnie kiedyś po wymianie rozrządu po nocy jak odpalałem i wychodziłem zamknąć garaż to słyszałem jakieś taki stukanie od strony rozrządu na ciepłym tego nie było i w kabinie nie było słychać a teraz nic nie stuka ale nadal mnie zastanawia co to mogło być...![]()
może któryś popychacz hydrauliczny stuka zanim napełni się olejem
Może to był popychacz. W moim przypadku stuki słyszane były raczej z góry silnika. Też zastanawiałem się nad popychaczami, z tym że przy popychaczach dźwięk jest bardziej głuchy i ucicha stopniowo. silnik przenosi dźwięki więc może to być słyszalne w różnych miejscach. Panewek nie słychać od dołu bo dźwięk jest tłumiony przez olej w misce.
mowa tutaj o 1.6 12o KM TS
sprawdź sprzęgło alternatorapowiedz mi kolego patrzyłeś może na słuch z którego miejsca było wtedy słychać te stuki?? w okolicach rozrządu?? ale jak panewy to raczej ogólnie ze środka silnika tak?? pytam bo zastanawiało mnie kiedyś po wymianie rozrządu po nocy jak odpalałem i wychodziłem zamknąć garaż to słyszałem jakieś taki stukanie od strony rozrządu na ciepłym tego nie było i w kabinie nie było słychać a teraz nic nie stuka ale nadal mnie zastanawia co to mogło być...