witam mam takie pytanie. gdy odpale Alfe z rana jak jest zimna nacisne sprzeglo slysze lekkie piszczenie ale pozniej juz nie jak jezdze tez nic nie slychac co to moze byc sprzeglo sie sypie czy jakas czesc do wymiany?
witam mam takie pytanie. gdy odpale Alfe z rana jak jest zimna nacisne sprzeglo slysze lekkie piszczenie ale pozniej juz nie jak jezdze tez nic nie slychac co to moze byc sprzeglo sie sypie czy jakas czesc do wymiany?
Prawdopodobnie łożysko oporowe do wymiany. Jest to element zintegrowany z wysprzęglikiem. Niestety żeby to wymienić trzeba skrzynie demontować. A przy okazji tarcze i docisk wymienić![]()
Dokładnie tak jak kiepas96 pisze roboty jest sporo i warto wymianę zrobić a nie reanimację trupa
to prawda bede wymieciac tarcze wraz z wyciskiem tylko jest jeden problem teraz jestem nia we wloszech mam przed soba 2000km tu nie chce wymieniac bo kosztuje worek pieniedzy jak myslisz dojade nie rozsypie sie w drodze? kurde nie wiem co robic...
Spokojnie dojedziesz.
dojedziesz ale staraj sie oszczedzac cale sprzeglo wraz z lozyskiemJa niedawno wymienialem przy swojej Alfie lozysko opoorowe i odrazu sprawdzilem cale sprzeglo jak wyglada no i wymienialem odrazu tez cale kompletne sprzeglo. Fakt faktem ze troche roboty przy wymianie lozyska oporowego jest i jak na pierwszy raz samemu jak sie robi to caly dzien zleci napewno a moze dzien i troche nastepnego bo najgoprsze jest wyciagniecie skrzyni a nastepnie jej wlozenie na swoje miejsce. Ale ze spokojem da sie rade to zrobic
wiem z wlasnego doswiadczenia
![]()
ja nie dojechałem :p
i ile kosztuje wymiana kompletnego sprzegla ale bez roboty same czesci tu we wloszech sa kosmiczne ceny naprawde nie wiem wloska marka a takie drogie czesci