Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Drgania na napinaczu

wojtekolsztyn
    Gość

Domyślnie Drgania na napinaczu

Witam
    Przegladajac inne posty nie moge sie dowiedziec co jest u mnie (moze ktos juz to miał) rwie pasek .juz 3 paski poszły- zaczelo sie od wymiany rolki napinacza i 1 paska .po zdjeciu starego paska i uruchomieniu silnika stwierdzilem ze jeszcze wymienie kolo masowe po tym zabiegu po 3 dniach to samo stukania i drzenie napinacza .dzis wymienilem juz na 3 pasek i nowy napinacz -narazie nie stuka ale skacze napinacz (myslałem ze mam rozwalone sprzegielko alternatora ale w moim modely rego nie ma).

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

miałem podobnie , trzeci pasek , do tego pierwszy troche dluzszy niz ori ,drugi krótszy bo nie bylo na miejscu ,teraz siedzi taki jak trzeba i jest ok. wymieniona rolka napinacza , dupa , wymieniony kompletny napinacz i nowy pasek ,dupa , dopiero pasek + napinacz + rolka prowadzaca i jest ok

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

jak rwie pasek to zazwyczaj wyrobiło sie ramie napinacza na metalowej tulejce (ustawia sie krzywo względem paska).. niestety do 2.4 nie jest on tani.. koło pasowe tez najlepiej oryginał dayco które równiez kosztuje sporo..

yattaman
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekolsztyn Zobacz post
    Witam
    Przegladajac inne posty nie moge sie dowiedziec co jest u mnie (moze ktos juz to miał) rwie pasek .juz 3 paski poszły- zaczelo sie od wymiany rolki napinacza i 1 paska .po zdjeciu starego paska i uruchomieniu silnika stwierdzilem ze jeszcze wymienie kolo masowe po tym zabiegu po 3 dniach to samo stukania i drzenie napinacza .dzis wymienilem juz na 3 pasek i nowy napinacz -narazie nie stuka ale skacze napinacz (myslałem ze mam rozwalone sprzegielko alternatora ale w moim modely rego nie ma).
    Jeśli napinacz nowy ,to może koło pasowe wymieniłeś na sztywne ,czyli bez tłumika drgań made in Hiszpania. Kiedyś też szukałem najtańszego i kiepsko na tym wyszedłem . Poszły dwa paski i wymieniłem plastikowe rolki ,a wystarczyło dołożyć 50zł i kupić koło pasowe wału z tłumikiem drgań .

A tu prawidłowe naciągnięcie paska : http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...e_2_4_jtd.html

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

j/w. Tez sie koedys przejechałemn na sztywnym kole pasowym. Pasek miszczał niemiłosiernie juz wszystko wymienione tłumik wszystkie rolki pompa wspomagania i łożyska na alternatorze i dalej piszczy. Później sie zorientowałem przeglądając allegro że moje "nowe" koło wyglada jakos inaczej no i jak sie okazało było sztywne. Zmieniłem na wulkanizowane i nastała cisza a tłumik przestał tak skakać.