Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: AR za około 40 tyś pln. GT czy 159 ?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie AR za około 40 tyś pln. GT czy 159 ?

Witam
    Przymierzam się do zakupu Alfy jakoś na początku marca i biorę pod uwagę dwa modele: GT i 159. I mam dylemat? Czy kupić GT za jakies 36-38 w granicach 2007 roku, czy dołożyć trochę i brać 159? Nie posiadam jeszcze rodziny i trochę kusi mnie jeszcze nadwozie coupe w GT (bardziej sportowe i "młodzieżowe"), a z drugiej strony 159 jest nowsze i wszyscy piszą, że "lepiej" wykonane (ale jednak wygląda już bardziej rodzinnie choć z pazurem). W grę wchodzi 1,9 JTD 150 KM + chip - codzinnie robię jakieś 80 km do pracy. Jakie są wasze opinie na temat tych aut i co ewentualnie byście wybrali?

Pozdrawiam

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Hej, miałem podobny dylemat jak Ty, po 147emce naturalnym wyborem była GT i zakladalem ze to bedzie nastepne auto (bardzo mi sie podobało i nadal podoba), ale... ostatecznie wybrałem 159 (juz druga...) i nie żałuje.
    Wierz mi jak kupisz fajna wersje z ladnymi felgami to będzie co najmniej tak zjawiskowa jak GT. W 159 masz tez duzo opcji zindywidualizowania auta.
    Z drugiej strony jeśli bardziej podoba Ci sie coupe to kupuj tak jak Ci serce podpowiada, czyli to co sie bardziej podoba.

159 jest bardziej dopracowana jesli chodzi o zawieszenie (GT ma delikatne zawieszenie to samo co w 156/147 ktore czesciej pada). W 159 masz wiecej nowej mysli technicznej, lepiej sie prowadzi, ale w dieslu ma tez swoje bolaczki (kolektor, egr, dpf) po chipie daje rade, ale GT po chipie bedzie żwawsza z racji mniejszej wagi oraz mniej spali.
    Z GT rowniez bedziesz mial frajde a silnik 1.9 jest eko 6 litrow / 100 a dodatkowo daje fajne osiagi, jak jeszcze zchipujesz bedziesz na pewno zadowolony.
    Zanim cos wybierzesz przejedz sie jednym i drugim zobacz co Ci bardziej pasuje.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Ja bym decydował się na 159 chociaż GT zawsze bardzo mi się podobało. Sam za jakieś dwa lata pewnie będę swoją 147 zmieniał na 159.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Aroniaa
    Mieszka w
    Olkusz
    Auto
    AR 166 3.0v6 azurro nuvola

Domyślnie

a dla czego nie brać pod uwagę prestiżowej limuzyny 166 za 40 kafli miał byś konkretny wóz

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Lubuskie
    Auto
    AR 159 SW 2.4 210KM + bonus by CINSOFT

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    Ja bym decydował się na 159 chociaż GT zawsze bardzo mi się podobało.
    No właśnie większość osób tak mówi.. i ja podobnie myślę. Że lepiej brać 159 bo nowsza konstrukcja, lepiej wykończone i łatwiejsze w odsprzedaży, ale GT zawsze mi się podobało. Boję się tylko tego, że gdybym chciał za 1-1,5 sprzedać GT to będzie problem. Ale jak teraz padnie na GT to następna na bank będzie 159
    A jak z jazdą po polskich dziurach? Która AR lepiej tłumi nierówności a która jest twardsza?
    Ostatnio edytowane przez Belmondo ; 23-02-2012 o 00:48

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Zawieszenie masz bardziej wytrzymale (czyt. pancerne) w 159. Rzadko cos sie w nim sypie nawet po przejechaniu duzych dystansow.
    W GT zawieszenie jest niestety bardziej podatne na dziury w drodze.
    159 prowadzi sie pewnie, lepiej pod katem tlumienia nierownosci, wrazenia subiektywne z kierowania tez in plus.
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 23-02-2012 o 08:37

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Belmondo Zobacz post
    Witam
    Przymierzam się do zakupu Alfy jakoś na początku marca i biorę pod uwagę dwa modele: GT i 159. I mam dylemat? Czy kupić GT za jakies 36-38 w granicach 2007 roku, czy dołożyć trochę i brać 159? Nie posiadam jeszcze rodziny i trochę kusi mnie jeszcze nadwozie coupe w GT (bardziej sportowe i "młodzieżowe"), a z drugiej strony 159 jest nowsze i wszyscy piszą, że "lepiej" wykonane (ale jednak wygląda już bardziej rodzinnie choć z pazurem). W grę wchodzi 1,9 JTD 150 KM + chip - codzinnie robię jakieś 80 km do pracy. Jakie są wasze opinie na temat tych aut i co ewentualnie byście wybrali?

Pozdrawiam
    GT - z 2007 roku 35 tysięcy powinno starczyć na sensowny wózek. Zalety w stosunku do 159 - lepsze fotele oraz dużo lepsze wrażenia "dynamiki auta" - 150-konny diesel po chipie na 185 koni robi z tego auta naprawdę fajnego zaganiacza. To wszystko zaleta niższej, niż w 159, masy.
    Koszty serwisu - podobne, bo zawias do GT-ka jest 2x tańszy, ale też 2x mniej wytrzymuje, niż 159.
    Prowadzenie - 159 trochę lepiej.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

vanish
    Gość

Domyślnie

jeśli znajdziesz fajne 159 za tą kasę to bym się nie zastanawiał nowszy model, dużo LEPSZE wykonanie i jakość materiałów zupełnie inne prowadzenie no generalnie przepaść ...

Użytkownik Rowerzysta Avatar aeroDepeche
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS

Domyślnie

A ja znów uważam, że kupowanie samochodu z myślą o późniejszej odsprzedaży jest śmieszne... Samochód kupuję dla siebie, by mieć z niego przyjemność, a nie po to żeby go później dobrze sprzedać...
    Jak dla mnie tylko GT. Jest po prostu bajeczna. Żałuję tylko, że deska rozdzielcza jest jak w 147, a zawieszenie jak w 156 którą jeżdżę...
    Na niekorzyść 159 dla mnie przemawia, to że jest:
    1. Za mało awangardowa
    2. Za popularna
    3. Silniki konstrukcji GM (benzina)
    4. Kiepsko brzmi
    5. Nie tak ładna jak GT
    6. No i jakby nie było jest droższa...

Ja obstawałbym za GT
    Jednak jakkolwiek byś nie wybrał to i tak będziesz zadowolony... W końcu to Alfa Romeo. ;-)

ViP Romeo Avatar williamdrake
    Mieszka w
    Erlensee (de)
    Auto
    AR 145 2.0 TS QV, Peugeot 207 1.4 Vti

Domyślnie

Cytat Napisał aeroDepeche Zobacz post
    Jak dla mnie tylko GT. Jest po prostu bajeczna
    Dorzuć jeszcze Busso pod maskę i jest "malyna"
    Ik@r 1111
    AR 33 1.7 IE 2000-2008 r.
    AR 145 2.0 16V TS 2008-...