Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: [156 1,6 TS ] Problem kręci się ledwo o 3 Tyś i ma olej w miejscu świecy

Adrian Berenz
    Gość

Domyślnie [156 1,6 TS ] Problem kręci się ledwo o 3 Tyś i ma olej w miejscu świecy

Witam was Chłopaki serdecznie

Jestem posiadaczem cudownej alfy dopiero 4 miesiące i się zakochałem w tym aucie ale mam spory problem Czytałem wasze posty szukałem ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na mój problem a wiecie jak to z mechanikami mówią jedno robią drugie a kasują ile się da.

Mój problem wygląda tak że 3 dni temu auto zaczeło mi się dławić spadać z obrotów i ledwo się wkręcać. Teraz ledwo osiąga 3 tyś jak się uda na postoju i co jakiś czas było słychać jakby coś wybuchało w cylindrze i chodziła dalej. Pomyślałem świeca szlak trafił i nie przepala. Chciałem je wymienić zdejmuje cefke pierwą od strony pasażera a tam cała w oleju i świeca zalana od góry olejem. Powiecie co mam zrobić i co mogło się stać bo powiem wam że złe scenariusze w mojej głowie. Jakbym miał dopisać coś to piszcie a będę dawać tyle info ile mogę. Pokochałem te auto i mi je żal

Użytkownik Romeo Avatar zaviaseq
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

masz LPG?
    zalana świeca to standard jak sie niedokładnie dolewa oleju, musisz się pozbyć tego oleju bo być moze to jest problem, ale niekoniecznie
    masz kabelek do diagnostyki? jak nie to sobie zamów i chociaż będziemy wiedzieli czy są jakieś błędy (jednorazowe kasowanie błędów u mechanika jest w podobnej cenie do zakupu kabelka)
    tydzień temu, znajomemu wypadł kolektor ssący od strzalu i mial identyczne objawy - warto sprawdzić
    opisz dokladniej moment przejścia silnika w ten dziwny stan, jakis wystrzał? jaka temp? na jakich obrotach? w ogole podczas jazdy to sie stało?

Adrian Berenz
    Gość

Domyślnie

Auto jest bez gazu sama benzynka ma przejechane 160 tyś kilometrów a zaczeło ja dławić podczas jazdy po miescie potem postawiłem na parkingu i jak wróciłem za 2 dni jechać znowu to już się w ogóle nie dało nigdy się nie przegrzałą nie była katowana dbam o nią jak o oczko w głowie samemu sprowadzałem ją z włoch nawet. Czytałem też że mogła usczelga pdo zaworami strzelić i wlewa się olej bo jak wyczyściłem trochę chodziła normalnie a potem znowu to samo.

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

hmmm
    jest dużo powodów takiej pracy silnika
    bez podpięcia pod komputer gramy w lotto bo nie wiemy czy to jakiś czujnik czy np rozrząd nie przeskoczył
    ale...
    odepnij sondę i sprawdź czy jest poprawa
    jeżeli po odpięciu sondy nie ma zmiany to podepnij ją i odepnij przepływkę i znów odpal silnik
    bez odessania tego oleju nawet nie zaczynaj powyższego

Adrian Berenz
    Gość

Domyślnie

To akurat się domyślam ale dostanie sie do tych świec to masakra a gdzie jest podłączona sonda?? bo w tym sie nie oriętuje bo przepływka to akurat wiem. W poniedziałek będę musiał pojechać na warsztat i niech się nią zajmą tylko jeszcze w naprawie nie była i muszę znaleść jakiegoś dobrego mechanika w Gliwicach

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

sonda jest to druga od lewej (patrząc od przodu) wtyczka na kolektorze ssącym (czarna 4-ro przewodowa)
    dostęp do świec jest spoko
    4 śrubki - pokrywa
    1 korek oleju
    3 śrubki na listwie z cewkami
    4 przewody w górę razem z listwą
    dobry TORX i będzie miód malina
    praca na 10 minut

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Adrian Berenz Zobacz post
    Auto jest bez gazu sama benzynka ma przejechane 160 tyś kilometrów a zaczeło ja dławić podczas jazdy po miescie potem postawiłem na parkingu i jak wróciłem za 2 dni jechać znowu to już się w ogóle nie dało nigdy się nie przegrzałą nie była katowana dbam o nią jak o oczko w głowie samemu sprowadzałem ją z włoch nawet. Czytałem też że mogła usczelga pdo zaworami strzelić i wlewa się olej bo jak wyczyściłem trochę chodziła normalnie a potem znowu to samo.
    Z tym komputerem to troszkę ludzie przesadzają.Olej w gniazdach świec to efekt słabej uszczelki pod pokrywą klawiatury.Daruj sobie puki co kable do komputera i tym podobne pierdoły.Zdejmij listwę cewek,wymyj fajki i przewody w benzynie,usuń olej z gniazd no i wymień uszczelkę pod pokrywą albo chociaż odkręć i przesmaruj silikonem(nie czerwonym!)poskładaj i odpal i wtedy zobaczysz co jest dalej.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 26-02-2012 o 14:46
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Adrian Berenz
    Gość

Domyślnie

Wiesz wcześniej miałem audi 80 i tam świece to były na samej górze;D a tutaj się nieco zdziwiłem ale kwestia czasu i da się przyzwyczaić

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Fiat Croma 1.9

Domyślnie

pisałem żeby najpierw pozbył sie oleju... a jak problem będzie nadal to komputer

Adrian Berenz
    Gość

Domyślnie

mam jeszze jedno pytanie czy alfy naprawde są takie niby awaryjne?? czy to tylko stereotyp i miejskie legendy polaka dla ktorego każde auto się psuje i jest drogie w utrzymaniu