Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Skoki Temp. do 130 i powrót do 90

Alus
    Gość

Post Skoki Temp. do 130 i powrót do 90

Witam!
    Na forum przejrzałem już sporo postów podobnych dotyczących skoków temp. jednak nadal nie znalazłem w nich rozwiązania mojego problemu z Alfa.
    Jestem nowym alfoholikiem i to mój pierwszy post, także jeśli robię jakieś błędy proszę zwrócić mi uwagę, a się poprawię.

Mój problem w Alfie zaczął się jakoś 3 miesiące po jej zakupie.
    Otóż przy normalnej jeździe (90-120 km/h oraz braku gwałtownych przyspieszeń) problem występuje bardzo rzadko. Alfa trzyma temp. 90 stopni a wskazówka ani drgnie.
    Gdy jadę szybciej bądź gwałtowniej przyspieszam to po pewnym odcinku (czasem kilka, kilkanaście a nawet kilkadzisiąt km) temp. skacze do 130 stopni. Wtedy zatrzymuje się na poboczu i po kilku minutach (2-5) temp. wraca do poziomu 90 stopni. W czasie tego skoku temp. do 130 stopni automatycznie tracę ogrzewanie i samochód przechodzi w stan awaryjny. Gdy temp. wraca do normy ogrzewanie wraca.
    Gdy otwieram maskę po skoku tej temp. to w zbiorniczku wyrównawczym woda wrze. Po ostygnięciu silnika (np. na drugi dzień po jeździe) w zbiorniczku brakuje płynu, a układ jest zapowietrzony (węże przy chłodnicy są puste).
    U mechanika wykonane były następujące czynności:
    - Odpowietrzenie układu --> brak poprawy
    - Podłączenie pod komputer --> brak błędów
    - Wymiana korka zbiorniczka wyrównawczego --> brak poprawy
    - Wymiana termostatu (zakupionego w serwisie Alfy) --> brak poprawy
    - Wymiana uszczelki pod głowicą (na której nie znaleziono błędów) + sprawdzenie głowicy (przez firmę specjalistyczną w Gdańsku, która nie stwierdziła wad)

Po tej ostatniej czynności wydawało się, że problem zniknął. Zrobiłem ok 600km (na początku spokojnie jeździłem). Po tym dystansie problem wrócił.

Spotkał się ktoś z czymś takim? Co jeszcze można zrobić?

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Ja mialem podobnie,ale u mnie strzelila uszczelka pod glowica ale jak widze u ciebie to wykluczyli,moze mikro pekniecie glowicy lub bloku,dli glowice do przeswietlenia?Jak u mnie woda poszla do oleju to mialem trzy opcje,na szczescie byla to opcja najtansza i dzieki za to

Alus
    Gość

Domyślnie

Najlepsze jest to, że ja ani wcześniej nie miałem wody w oleju ani teraz...
    Głowica była prześwietlana.

Użytkownik Romeo Avatar oops2k
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Navara - byla, 159SW - jest!

Domyślnie

A termostat jak jest sterowany? Elektronicznie czy przez bimetal (mechaniczne)?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Moze termostat nowy,a jednak trafil sie felerny ?

Alus
    Gość

Domyślnie

nie wiem jaki termostat, jestem słaby w mechanice. wiem, że jak wyciągnął pierwszy termostat i go sprawdzał to wlewał wrzątek do środka. niby otwierał za późno. to dobry sposób na sprawdzenie termostatu czy jest jakiś inny?

BURATINO
    Gość

Domyślnie

Raczej ten sposob jest oczywisty.Tylko ciekawe czy on,termostat,nie wiesza sie przypadkiem w okreslonych temperaturach...

Alus
    Gość

Domyślnie

Mechanik tak samo stwierdził, że termostat się może zawieszać. dlatego go wymieniono. Drugi ma to samo?

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    159 2,4

Domyślnie

Miałem podobny problem.Wszystko zaczeło sie od cieknącej pompy wodnej.Wiedziałem że cieknie i co jakis czas dolewałem płynu chłodzącego,ciekła coraz bardziej i pewnego dnia w trasie silnik zgasł i nie dało sie już go uruchomic.Mechanik ściągnął głowice i uszczelke,-nie stwierdził zadnych problemów.Kazałem mu wyjąc tłoki by sprawdzic ich stan,-były w stanie idealnym.Poskładał silnik spowrotem na nowej uszczelce i po splanowaniu głowicy i samochód jeżdzi bez problemów.Po kilkudziesięciu tel.do róznych fachowców stwierdzili że na całkowicie metalowych(składających sie z kilku warstw uszczelki pod głowica)bardzo często nie widać przedmuchów.Wg.mnie na bank głowica lub uszczelka,-ktoś przy wymianie sie do tego nie przyożył.Zalej samochód płynem na zimnym silniku,odpowietrz,pozwól mu popracować w celu całkowitego odpowietrzenia i powoli odkręć zbirniczek wyrównawczy.Jesli zauwazysz,ze pojawiaja sie tam jakieś bąble to niestety musisz ponownie ściagać głowice ,sprawdzic stan uszczelki i głowicy.Proponuje zrobić to u innego szpeca.Ja też tą czynnośc powtarzałem 2 razy bo po pierwszym razie zrobiłem 1500km i problem powrócił.

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

A moja teoria jest taka obluzowany wirnik pompy wody zdemontuj pompę i sprawdź czy wirnik nie obraca się luźno na ośce.