Megalanca tez napisał prawdopodobną przyczyne.Proponuje zacząć od jego podejrzeń bo taniej i łatwiej.
Megalanca tez napisał prawdopodobną przyczyne.Proponuje zacząć od jego podejrzeń bo taniej i łatwiej.
Kolego masz pompę wody do wymiany - nie zapewnia prawidłowego obiegu pod obciążeniem, bo poluzował się wirnik na ośce. zmieniałeś ją z rozrządem?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
może pompa wody. ale ja taki przypadek miałem też w Fronterze, ale u ,mnie była krzywa głowica, bo porostu kiedyś silnik przegrzałem w terenie i mi ją powichrowało.
Pompa 'podobno była wymieniana' przy przebiegu 145 tys. mam prawie 180 tys.
Głowica była planowana. Sprawdzę tę pompę wody.
Rzeczą, której nie sprawdziliściektóra może powodować taki efekt, jest pompa wody - a konkretniej będzie oberwany wiatrak, tłoczący wodę w układzie. Pompa się kręci, a wiatrak stoi.
Tak samo sprawdziłbym przepustowość układu chłodzenia - czy aby nie jest gdzieś czymś zatkany.
Jeżeli pompa jest ok i układ chłodzenia także - to jeszcze raz głowica do roboty, bo na pewno jest w niej jakiś problem.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Witam, mialem podobny problem w zeszlym roku, temperatura po krotkiej jezdzie do 130 stopni, blad na wyswietlaczu, zimny nawiew i obnizona moc silnika... masz do wymiany na 100% pompe wody... co ciekawe wymienialem pompe w czerwcu 2011 wraz z rozrzadem (pompa firmy SKF), a poszla sie kochac po 4 miesiacach.... zreszta ten przypadek juz opisywalem w innym temacie...
Rozmawiałem z tym mechanikiem co wykonywał wszystkie te czynności. Okazuje się, że sprawdzał pompę przed grzebaniem w głowicy. W przyszłym tygodniu umówiłem się na postawienie auta na warsztat. Zaczniemy od pompy, jeśli będzie ok to znów zabierzemy się za głowicę. Po tym wszystkim napiszę, że podzielić się tymi kosztownymi wrażeniami.
---------- Post added at 14:30 ---------- Previous post was at 14:17 ----------
jak to sprawdzić?
Pompa wody wymieniona, układ odpowietrzony. Problem nadal aktualny...
Powiedzcie mi, ile jest odpowietrzników?
Z tego co wiem to dwa. Jeden przy chłodnicy(jak stoisz przy otwartej masce to w prawym górnym rogu chłodnicy taki mały koreczek, musisz tylko się tylko schylić i dobrze zajrzeć a na pewno zobaczysz), a drugi jest blisko zbiorniczka wyrównawczego( taki koreczek bezpośrednio na którymś przewodzie, na lewo od akumulatora ). W sumie nie wiem jak to lepiej opisaćChyba gdzieś na forum było nawet pokazane na zdjęciu. Chyba temat z termostatem.
![]()
U mnie ten sam problem tylko że do skaczącej temperatury doszło jeszcze bulgotanie w zbiorniczku wyrównawczym, ubywający bardzo szybko płyna przed tym samym po dłuzszym postoju cięższe odpalanie czyli jakby woda leciała do cylindra