Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Luz na pedale sprzęgła

chudybiker
    Gość

Domyślnie Luz na pedale sprzęgła

Witam
    Zauwazylem ostatnio dziwna usterke. Po przejechaniu 50km co ciekawe nie wczesniej tylko dokladnie 50km powieksza sie jalowy skok pedalu sprzegla. To znaczy pedal wraca do konca ale wyraznie czuc, ze tylko sprezyna odbija. Jak ruszam to jalowy skok to okolo 1cm po czym czuje opor silownika po przejechaniu 50kilosow pedal bez oporu wchodzi na jakies 4cm. Co ciekawe sprzeglo nie ciagnie ani nie slizga sie. Dziala normalnie tylko z wikszym luzem. Plynu nie ubywa, skrzynia jest sucha. Zamierzam odpowietrzyc uklad ale watpie, ze to powietrze. Zastanawiam sie czy nie szukam dziury w calym i nie jest to cecha a nie wada. Co Wy na to?

Użytkownik Świeżak Avatar gruber007
    Mieszka w
    SCI
    Auto
    147FL 1.6 Blu Montecarlo

Domyślnie

Cytat Napisał chudybiker Zobacz post
    Witam
    Zauwazylem ostatnio dziwna usterke. Po przejechaniu 50km co ciekawe nie wczesniej tylko dokladnie 50km powieksza sie jalowy skok pedalu sprzegla. To znaczy pedal wraca do konca ale wyraznie czuc, ze tylko sprezyna odbija. Jak ruszam to jalowy skok to okolo 1cm po czym czuje opor silownika po przejechaniu 50kilosow pedal bez oporu wchodzi na jakies 4cm. Co ciekawe sprzeglo nie ciagnie ani nie slizga sie. Dziala normalnie tylko z wikszym luzem. Plynu nie ubywa, skrzynia jest sucha. Zamierzam odpowietrzyc uklad ale watpie, ze to powietrze. Zastanawiam sie czy nie szukam dziury w calym i nie jest to cecha a nie wada. Co Wy na to?
    mialem podobnie, a wlasciwie "latajacy pedal sprzegla", okazalo sie ze wlasnie owa sprezyna do wymiany, koszt drobny

Użytkownik Maniak resoraków Avatar BomBel
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS

Domyślnie

To jest wina zacinającej bądź przepuszczającej pompy pedału sprzęgła. Przerabiałem to ostatnio. Takie same objawy. Jeśli chcesz to robić to zwróć uwagę mechanikowi na to bo ja pojechał i zbagatelizowali moje uwagi i wymienili mi całe sprzęgło kompletnie wszystko( sprzęgło z dociskiem, wysprzęglik, przewód od wysprzęglika do pompy) poza pompą i nic to nie dało. wymieniłem pompę i problem zniknął.

Próbowałem odpowietrzać pompę przed wymianą nic nie dawało od razu mówię.

chudybiker
    Gość

Domyślnie

Dzięki BomBel. Faktycznie to moze byc to co piszesz. Jutro popatrze czy cos tam widac, pewnie nie wiec prawdopodobnie wymienie pompe jak bede mial troche czasu. Dzieki za podpowiedz.

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Na poczatek proponuje tylko odpowietrzyć. Nie zapomnij odkręcić zbiorniczka od płynu hamulcowego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar BomBel
    Auto
    Alfa Romeo 159 3.2 JTS

Domyślnie

Jeśli będziesz odpowietrzać przyjrzyj się na kolor płynu u mnie było ewidentnie widać, że pompa wypluwa rdzę. Zwróć na to uwagę.