Teraz należałoby zapodać napięcie 12V i zobaczyć czy się będzie poruszał.
Mam pytanie odnośnie “wymuszonego” wypalania DPF’u za pomocą interface’u diagnostycznego.
Przy próbach wypalania wyskakuje mi komunikat, że nie spełniam wymaganych warunków. Przeczytałem dokładnie wymogi które są opisane w uwagach i wszystko było ok.. Temp. Zewnętrzna ma znaczenie?
Czy ktoś z was tego próbował i napotykał podobny problem?
Tonny a co z Egr-em?
No to i ja mam kilka pytań odnośnie interfejsów od Viakena:
1. Czy "Interfejs FIAT ECU SCAN USB we wtyku OBD2", to jest po prostu "Interfejs diagnostyczny ELM 327 CAN USB" z przełącznikiem?
2. Czy ma ktoś na forum ten interfejs z przełącznikiem do 159/Brery, i czy mieści się bez problemu w złączu diagnostycznym - czy ten przełącznik nie przeszkadza, bo ogólnie jest tam dosyć ciasno.
3. Czy jest ktoś na forum kto ma ten interfejs z przełącznikiem, i ma 159/Brerę z silnikiem benzynowym? Bo wg info na stronie Viakena, to ten interfejs obsługuje tylko silniki diesla w 159/Brerze.
Alfa Brera 1.75 TBi 200 KM, 2009 styczeń 2010 - październik 2012![]()
Alfa GT Distinctive 1.9 JTD 150 KM, 2005 sierpień 2014 - ...![]()
Alfa GT Quadrifoglio Verde 1.9 JTD 170 KM, 2008 październik 2016 - ...![]()
ad.1) Nie - to sa rozne interfejsy. Ten pierwszy to typ KKL, ten drugi ELM. KKL nie obsluguje najnowszych Alf (albo w ograniczonym zakresie) wiec lepiej kupic ten drugi - http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html
ad.2) Ten z przelacznikiem pasuje do Brery ale mozesz praktycznie tylko silnik diagnozowac. Reszty przy pomocy KKL sie nie da. Dlatego lepiej kupic ELM'a + przedluzke i wtedy wszystko sie zmiesci
ad.3) Nie - benzyne tez da rade: poszukaj Alfa 159 1.8 JTS TB 16V na stronie http://www.fiatecuscan.net/SupportedVehiclesList.aspx
Ostatnio edytowane przez oops2k ; 15-03-2012 o 13:29
Witam
Panowie nie mogę w FES uruchomić wykresów, czy po zaznaczeniu opcji np zczytywania korekty wtrysków, po włączeniu wykresu F5 powinno mi automatycznie rysować? czy jeszcze coś muszę włączyć?
Ostatnio edytowane przez ryki67 ; 21-03-2012 o 16:22
Witam. Czy ktoś wie co może być nie tak - w momencie kiedy klikam "Połącz" w FES albo nic się nie dzieje (nie wyskakuje żaden komunikat) albo program przechodzi do screenu z parametrami, ale niczego nie pokazuje - żadnych danych "na żywo". Kiedy np zaznaczam (odhaczam) obroty silnika czy cokolwiek innego, to program wychodzi do menu głównego. Czasem przy próbie połączenia wyskakuje komunikat "ELM-ECU connection failed".
Kabel mam od Viakena, dokładnie ten http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...rsja-v14b.html
FES 3.3 pełna wersja.
Dodam, że zainstalowałem sterowniki do ELM 327 z płyty od Viakena, kabel podłaczam najpierw do kompa, następnie do samochodu i dopiero wtedy odpalam silnik. Port ustawiony (COM2), prędkość zalecana (38400) i nic...
Jakieś pomysły ?
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."
"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"
Zacznij od sprawdzenia konfiguracji interfejsu pod windą, w menedżerze urządzeń i samym FES-ie.
Ustawienia interfejsu w FES:
1) Odpal FES
2) Wciśnij F9
3) Sprawdź/ustaw nazwę kabla na ELM 327 V.1.3+
4) Wybierz numer portu ustawionego po podłączeniu ELMa i powtórz komendę TEST
Powinieneś uzyskać wszystkie komunikaty na OK. Końcówka to odpowiedź samego interfejsu:...COMMAND: ATZ
RESPONSE: ELM327 v1.4
Jeżeli testy wypadną na NOK, idziesz do menedżera urządzeń:
Ustawienia interfejsu pod Windą:
1) Otwórz menedżera urządzeń i sprawdź numer com-a dla "ELM327 interface USB-serial Port"
2) Wybierz: "properties"--> "port settings"-->"advanced", sprawdź parametry transferu danych po USB:Ustaw=1024,latency time=1msec
3) Zapisz ustawienia
4) Potwarzasz sekwencję dla FES_a
W przypadku problemów, robisz screena z softu z ustawieniami po wciśnięciu F9, będziemy dalej radzić;-) jak Ci tu pomóc.