U mnie jest castrol i jedzie tylko ja mam 10w40 bo do diesla... castrol nie jest zły jeden z lepszych olejów,ale nastepny olej to jednak bedzie selenia bo tez nie jest taki drogi poza serwisem![]()
U mnie jest castrol i jedzie tylko ja mam 10w40 bo do diesla... castrol nie jest zły jeden z lepszych olejów,ale nastepny olej to jednak bedzie selenia bo tez nie jest taki drogi poza serwisem![]()
witam
a ja jeżdziłem na castrolu magnatec 10w40 i dolewałem olej jak szalony . wymieniłem na Valvoline MaxLife 10w40 i pomału zapominam o dolewkach bo po 6 tys. nic nie chce ubyć.
pozdrawiam
ja dziś zalałem świeżutki MaxLife Diesel do mojej bellinastepne 10 tys z głowy
![]()
To znaczy ile go dolewałeś?Napisał kubacik
witam
Do silniora wchodzi 6 litrow (6,5l w/g instrukcji, ale nigdy tyle się nie mieściło). Kupowałem 10l i z czego te 6 lałem przy wymianie a 4 pomiędzy wymianami spokojnie schodziło na dolewki. Czyli średnio 0,25 l/1000km.To chyba dużo co? :roll:
pozdrawiam
Sporo, zgadza się.
A nie masz napisane w instrukcji, że może pić do 1 litra na 1000?
[quote="smuz"]Podobno przy wymianach oleju jest jedna sztandarowa zasada nie mozna isc w gore tylko zawsze w dol w przypadku aut uzywanych .czyli jesli auto zostało zalane mineralem to nie mozesz przejsc na polsyntetyk a odwrotnie jak najbardziej grozi to teoretycznie rozszczelnieniem silnika z uwagi na inne wlasciwosci oleju w silniku juz zuzytym-zdanie fachmana.ot calkiem nie glupie i wydaje sie byc prawdopodobne.ale minerał wcale nie jest zly znam auto ktore po wyjechaniu z salonu zalane zostalo castrolem gtx i od 16 lat jezdzi na nim bez zadnych absolutnie zadnych remontow i problemow silink chodzi jakby nowy a ciagnie jak glupi pozdro[/quote
Poprzedni właściciel zalał silnik 2.0 TS shellem 15W40(minerał)przebieg około 160tyś.kto to może wiedzieć na 100%,a ja chcę go zalać Motulem 6100 10W40(półsyntetyk) czy istnieje prawdopodobieństwo rozszczelnienia silnika :|?:
Zasada jest taka - jak jest silnik OK, to nie bardzo mu zaszkodzi zalanie olejem o mniejszej gęstości. Swojego czasu eksperymentowałem na silniku subaru - i było mu obojętne czy zalewany był syntetykiem czy minerałem.
Kolego mylisz lepkość z gęstością...- wszystkie oleje maja gęstość ok. 0,87g/ccm
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
witamNapisał J@rek
ano mam napisane i dlatego sobie taką belle kupiłem, ale po co lać olej ktorego ubywa jak można lać taki ktorego nie ubywa? Wtedy wiadamo czy motorek zdrowy , czy już zaczyna chorować.
Poza tym we wszystkich autach pisze, że może ubywać , ale z regoly nie ubywa.
pozdrawiam