Jeden lubi czekoladę, drugi jak mu śmierdzą stopyNiektórzy wiedzą że są za biedni na oszczędzanie. Reszta się dowie dopiero
![]()
www.5turbo.com
Nowe natchnienie Promot 76/84
Nowsze Dallara F393
159 1.9 280 F40 inside
159 ti 2.4 210
Fiat Barchetta 131
Fiat Coupe 2.0 20VT 220
robicie jeden wielki pijar , są dobrzy tunerzy i są dobrzy tuynerzy wylansowani przez dane forum, przecierz jak do waszego boga cinka przyjedzie np. klient z audi to co nie zrobi mu? zrobi !!! chyba wszyscy dobrzy tunerzy mają z sobą kontakt i wymieniają się wiedzą,
oczywiście są też tacy co kupili kabelek i oprogramowanie z ciągli z neta , ale o tych chyba nie mówimy.
W takim razie dlaczego jeszcze nikt nie polecił kogoś w wielkopolsce? No dalej panowie skoro tyle tych dobrych tunerów to ja również czekam na propozycje bo też jestem z wlkp. Od razu mówię, ze nie chce samego softu wgranego na seryjne graty jak to większość "tunerów" proponuje...
Zrobi ale jego fachem jest JTD i do tego zmierzam bo o to w temacie chodzi.
Tylko że TDI to ulubiony silnik każdego tunera, szlaki przetarte, recepta na dłoni w JTD niestety nie. Niewielu jest też co naprawdę zgłębia wiedzę na temat tej jednostki. Dla mnie liczy się też kontakt z osobą co mi robi auto, sam klimat jaki stwarza strojąc auto. Pomoc jaką oferuje po sofcie, jest kontakt w razie jakiś wątpliwości, awarii. Po prosty chwytam za telefon dzwonię i moje wątpliwości są rozwiane. To się ceni, stąd się bierze to wszystko. Są firmy co lubią TDI, TDCI i mase innych zetorów.
Żeby trochę wrócić do wątku przewodniego napiszę, że skoro masz 8V tak jak ja, to myślę, że - przygotowując auto do remapu jednostki - przede wszystkim zamontować nowy frontowy IC. Jako, że przy wysokich temp. zewnętrznych w lecie seryjny - mało wydajny - IC po wzmocnieniu jednostki nie będzie nadążał z wychładzaniem powietrza. To raz - taka poważniejsza rzecz. Ale przede wszystkim na początek warto sprawdzić stan techniczny auta, wymienić filtry, olej, sprawdzić stan rozrządu, co jest dość istotne. Jeśli dawno już był nie wymieniany rozrząd to wypadało by to zrobić. Ponadto zaślepić w 8V całkowicie EGR, tuner programowo go i tak najpewniej odetnie podczas strojenia. Sprawdzić stan (szczelność, luzy na osi) turbiny. Coś co ja nie zdążyłem przed strojeniem - w 8V warto, a wręcz należy wyregulować luzy zaworowe, tym bardziej jeśli nie było to robione. Dopiero jak to wszystko się ogarnie i przygotuje to jak wspomniałem na początku - warto zrobić IC. Jak się dobrze pomyśli i samemu zrobi to koszty nie powinny być bardzo duże. Warto pomyśleć dodatkowo wcześniej na temat sprzęgła i dwumasu. Czy było zmieniane, kiedy jak, w jakim stanie itd. Bo nierzadko finalnie okaże się, że motor zdrowy z potencjałem a będzie trzeba przydusić celowo moment, z powodu uślizgującego się sprzęgła. I dopiero wtedy bym się wybrał na strojenie do sprawdzonej osoby. Ja sam nie zrobiłem wszystkiego w tej kolejności, ale tak jest na pewno najkorzystniej. Również polecam kolegę Marcina z forum czyli cinka - nie dlatego, że jak ktoś tu napisał uważamy go za boga czy nie wiadomo kogo, tylko dlatego, że ewidentnie ma wiedzę, profesjonalne podejście i każdy z wizyty u niego był zadowolony. Sam byłem, więc wiem co mówieNie ma możliwości, żebyś narzekał. Jeśli ktoś Ci poleci bliżej kogoś porządnego to czemu nie.
-> Jadąc Alfą, czujesz jakby Twoją duszę lizali aniołowie <-
--- 148,7 KM @ 4200 obr/min ---
--- 331,2 Nm @ 2165 obr/min ---
www.cinsoft.pl
A tak zbaczajac, idzie sprawdzić czy był robiony remap, czy bez hamownii się nie obejdzie?
Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
mysle ze normalnie da rade zobaczyc co w sofcie siedzi
..... powered by www.cinsoft.pl