Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: [156] słabszy hamulec prawego przedniego koła

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie [156] słabszy hamulec prawego przedniego koła

Mam taki problem: już po raz kolejny wyszło mi na przglądzie, że mam słabszy hamulec jak w temacie. Zastanawiam się jaka może być tego przyczyna: klocki są jeszcze grube, tarcze nie najgorsze, płyn hamulcowy wymieniany regularnie, tłok w zacisku nie jest zapieczony i chodzi idealnie, układ jest szczelny, hamulce na pozostałych kołach bez zarzutu.
    Diagnosta sugeruje wymianę wężyka giętkiego ponieważ twierdzi, że mogą być wewnętrzne rozwarstwienia i płyn może nie dochodzić jak trzeba. Ponadto twierdzi, że przy ABS płyn powinien być wymieniany ciśnieniowo, a nie klasyczną metodą naciskania na pedał hamulca.
    Czy ktoś miał już podobny przypadek i może zasugerować mi ewentualny sposób zwalczenia tego problemu. A może ktoś wymieniał już wężyk i mógłby udzielić rady jak to zrobić bez ukręcenia rurki hamulcowej.

cysio
    Gość

Domyślnie Re: słabszy hamulec prawego przedniego koła

Ja mam podobnie, za około 2tyg zmieniam w końcu hamulce (klocki i tarcze), póxniej przegląd techniczny. Podczas wymiany klocków zlecę naprawienie usterki w ASO. Jezeli do tego czasu nie rozwiążesz problemu napisze ci co było.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Ja spróbuję zacząć od ciśnieniowej wymiany płynu hamulcowego - może jakiś brud w pompie ABS obniża skuteczność działania hamulca. Jak to nie pomoże to zmienię wężyk, a potem zobaczę co dalej, bo klocki i tarcze mam jeszcze dobre, więc ich wymiana pewnie na razie nic nie da.

mojax
    Gość

Domyślnie

Hej! Ja mam podobną sytuację i nie wiem czego to jest wina, tarcze mam średnie ale klocki EBC Red i Green, zauważyłem żę podczas hamowania auto nie jest stabilne, szczególnie widać to w zakręcie, tak więc zamierzam zmienić klocki i tarcze pomimo że tak jak Ty są w bardzo dobrym stanie, ale jeżeli dowiesz się czegoś nowego to daj znać, może nie będę musiał.
    Pozdrawiam!

cysio
    Gość

Domyślnie

Może Alfa tak ma ? :-)

A tak serio u mnie to jest odczuwalne jak hamuje ostro od 120 w górę. Mam wrażenie jednak, że wcześniej i na zimówkach tego nie było. Pewnie założyłem opony inaczej niż były wcześniej i za kilka dnie, tygodni się uspokoi. A może nie...

Użytkownik Świeżak Avatar arturo
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    Alfa 156 2,4 JTD 2001r

Domyślnie

Cytat Napisał cysio

A tak serio u mnie to jest odczuwalne jak hamuje ostro od 120 w górę. Mam wrażenie jednak, że wcześniej i na zimówkach tego nie było. Pewnie założyłem opony inaczej niż były wcześniej i za kilka dnie, tygodni się uspokoi. A może nie...
    Podepnę się pod temat
    Dzisiaj właśnie zmieniłem zimówki na komplet nowych Fulda Progresso 205/60/15.Z przodu mam nowe amory,tarcze i klocki,tył narazie w dobrym stanie i zauważyłem,że przy gwałtownym hamowaniu z dużych prędkości tył jakby uciekał na bok.
    Ja stawiam na amory z tyłu,chociaż faktycznie na zimówkach tego nie było.
    Dzieje się to tak przy hamowaniu z prędkości powyżej 120km/h.Do tej prędkości auto praktycznie staje w miejscu bez zarzucania.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Wężyki to dobry trop .Może być gdzieś zagnieciony przewód sztywny ale najlepiej by było pomierzyć ciśnienia płynu.
    Ostatnio edytowane przez Piotriix ; 07-09-2010 o 20:46
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Cytat Napisał cysio

Jeżeli ściąga podczas hamowania to któreś koło słabiej hamuje - tego nie może mieć żaden samochód, a już na pewno nie alfa - może lepiej podjedź na rolki i zbadaj hamulce - koszt około 20 zł, a w niektórych stacjach można się załapać nawet z darmo - będziesz miał wtedy pewność co i jak.

cysio
    Gość

Domyślnie

Ja jeszcze trochę czekam na wymianę hamulców, tarcze już czekają w garażu.

Mam pytanie odnośnie płynu jednak, bo zastanawiam się nad wymianą, obecnie na płynie mam 30tys i jakieś 2 lata przejechane. Sądzicie żeby go tez zmienić przy okazji wymiany tarcz i klocków?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Pewnie. Płyn powinno się wymieniać co 2 lata, więc na pewno już trzeba.
    W samochodach z ABS wymiana powinna być dokonywana metodą ciśnieniową.