tylko pozornie tzn rozwin ta mysl Alces1
tylko pozornie tzn rozwin ta mysl Alces1
nie mówiąc o tym ,że sama produkcja i utylizacja setek tysięcy filtrów z całą tablicą Mendelejewa w środku też jast uciążliwa dla środowiska...
Moje auto po wywaleniu filtra spala ok. 10% mniej paliwa, a co za tym idzie , emituje 10% mniej spalin...
odbiegajac od tematu jaki polecicie olej silnikowy jeszcze pod DPF ?
bo nie doczekam sie tam na odpowiedz ! Myslalem ze to nie problem , ten temat tez jest moj .
Bllondas, jak tam kierunek?
zrobiony , cos tam nie laczylo , znajomy przeczyscil i jest GIT![]()
Nie zdążyłem
Koledzy mnie ubiegli i powyżej w skrócie wytłumaczyli na czym polega ten wymysł "zielonych"
Oczywiście nie mam nic przeciwko ekologii, a nawet jestem za, jednak część wynalazków mających sprawiać by nasza planeta była czystsza działa wbrew założeniom.
Pozdrawiam.
- Rafał
P.S. Blondas nie ma znaczenia czyj temat, porządek musi być![]()
Witam serdecznie,
Jestem trzecim właścicielem AR 159 z silnikiem 1.9 JTDM 120 KM 8V (sedan)
Pierwszy właściciel (w Belgii) zdecydował się na chiptuning, którego rezultat zamieszczam poniżej:
166 KM / 2967 obr.
471 nm / 1997 obr.
Dodatkowo samochód pozbawiony jest filtra DPF i ma zaślepiony EGR, co zrealizowane zostało już przeze mnie.
Moje wątpliwości dotyczą wysokości podniesionych parametrów, ponieważ przez rok posiadania samochodu nawalił mi prawy przegub zewnętrzny, a teraz (po długiej podróży 1300 km z pełnym załadunkiem) mocno stuka lewy. Poza tym zaznaczam, że samochód użytkuję spokojnie
Co sądzicie o tym chipie, zmniejszeniu mocy np. do 140 KM lub powróceniu do ustawień seryjnych ?