Strona 5 z 99 PierwszyPierwszy 12345678910111213141555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTD lub MPI...

Domyślnie

Cytat Napisał SebaF Zobacz post
    witam,
    Panowie jest diagnoza odnosnie wylaczania sie klimatyzacji i brzęczenie podczas naglego obciazenia silnika (zjawisko opisane przeze mnie w dwoch wczesniejszych postach).
    Do wymiany ... czujnik (sterownik) klimatyzacji, czyli presostat (145 zl - oryginal) + osuszacz (130 zl - Valeo) + robocizna.

pozdr
    seba

500zl pujdzie tobie jak nic...
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Czechowice-Dziedzice
    Auto
    AR 159 SW 1.9 JTDm 16V; AR GIULIETTA 2.0 JTDm 170KM

Domyślnie

Cytat Napisał Murray Zobacz post
    500zl pujdzie tobie jak nic...
    ... tak mniej wiecej wycenili mi tą robótke. Jak juz zaplace i będę miał fakturke to na pewno sie pochwale

Wodzu
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał bera5 Zobacz post
    Czytałem że w nowych autach jest opcja że w momentach większszych obciązeń (wyprzedzanie) komputer wyłącza klimę żeby nie tracić mocy potrzebnej do szybkiego zakończenia manewru wyprzedzania
    W poprzednim "samochodzie", funkcję automoatu wyłączającego klimę, w trakcie wyprzedzania lub jazdy pod górę, pełniła moja żona. Normalnie rewelacja, działała głosowo

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ja miałem wymieniany presostat razem z całymi przewodami od klimy...dźwięk "wiertarki" nadal jest...dzisiaj byłem w jakimś serwisie klimatyzacji i gość powiedział, że nic nie słyszy, faktycznie ja też nic nie słyszałem. Pomyślałem cud samo się naprawiło wyjeżdżam z serwisu zadowolony ujechałem 500m i co słyszę? WIERTARKĘ !!! to się nazywa złośliwość rzeczy martwych...chyba klima po prostu nie chce być naprawiona i się ukryła ze swoją usterką po czym zaatakowała ze zdwojoną siłą no nic szukam przyczyn dalej.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

Cytat Napisał Murray Zobacz post
    Bez sens bo niby skąd Alfa 159 ma wiedzieć że nastepuje manewr wyprzedzania. Namierza auto do wyprzedzania czy po obrotach, włączonym kierunku. Głupota jakaś. Co do dźwięku polukajcie wiatraki od klimy przy chłodnicy czy jakiś luzów nie mają i nie dotykają elementów który powoduje brzęczenia. Druga opcja mała ilość środka smarnego do sprężarki.

nie bezsens, tylko twoja niewiedza

już w 156 z silnikami jtd takie coś jest , wystarczy że mocno (gwałtownie) przyspieszasz i ECU wyłącza klimatyzację na kilka sekund ,
    to nic nadzwyczajnego i wiele aut tak ma

nie ma znaczenia dla ECU czy wyprzedzasz czy co robisz, ważne że wciskasz mocno pedał gazu
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Znawca Avatar karmal
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Maserati Ghibli S 3,0 410KM

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Byłem na nabijaniu
    Gość mi w jakiejś tam mądrej książce pokazał 460g że wchodzi do 159tki.
    Tyle nabił i jest OK.

Wynika z tego, że to 550g to zdecydowanie za dużo i faktycznie klimatyzacja może się nie włączać.
    Dziś bardzo ciepło... włączam klime no i brzęczonko :/

Jak z doświadczenia macie.... co roku na wiosnę dobijać trzeba klimę w 159 aby nie brzęczało ???

Łada Niva prod. 2010 w posiadaniu od 02.2017 )

Aktualnie Maserati Ghibli S

Anka Cyganka
    Gość

Domyślnie

Teraz widze ze jest wątek o brzczeniu jakie mnie juz latem i jesienia wkurzalo.
    Gdy nastala zima to przestało.
    A teraz pojawiłi sie znowu , nawet nasilone.
    Wyczailam ze gdy w czasie brzeczenia wyłaczam klime to ustaje = cos od klimy ( bo bałam sie ze to turbina )
    Podjechałamw srode do serwisu , zrosbiłam jazde z mechanikiem , no i on mowił ze to albo za malo czynnika , albo oleju albo jakies napinacze.
    Zostawiłam im belle , odbieram po naprawie i pytałam czy zrobione , oni że tak , i że poprawili jakieś mocowanie , coś dokrecili.

Nie ujechałam daleko w tu znowu brzeczy , sie wkurzyłam , zadzowniłam do nich i mam wrocic na poprawkę.
    Moze im wydrukuję ten wątek niech sobie poczytają?

munsinek
    Gość

Domyślnie

Witam. Też to brzęczenie miałem w lato. Teraz po zimie nic nie słychać nawet byłem na pozimowym przeglądzie klimy czyli spr szczelności i wszystko oki. Zobaczymy co się będzie dalej działo bo samo napewno się nie naprawiło))))))

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Anka Cyganka Zobacz post
    Teraz widze ze jest wątek o brzczeniu jakie mnie juz latem i jesienia wkurzalo.
    Gdy nastala zima to przestało.
    A teraz pojawiłi sie znowu , nawet nasilone.
    Wyczailam ze gdy w czasie brzeczenia wyłaczam klime to ustaje = cos od klimy ( bo bałam sie ze to turbina )
    Podjechałamw srode do serwisu , zrosbiłam jazde z mechanikiem , no i on mowił ze to albo za malo czynnika , albo oleju albo jakies napinacze.
    Zostawiłam im belle , odbieram po naprawie i pytałam czy zrobione , oni że tak , i że poprawili jakieś mocowanie , coś dokrecili.

Nie ujechałam daleko w tu znowu brzeczy , sie wkurzyłam , zadzowniłam do nich i mam wrocic na poprawkę.
    Moze im wydrukuję ten wątek niech sobie poczytają?

Anka prawdopodobnie masz za mało czynnika w układzie lub co gorsza jest jakaś nieszczelność. Poproś w serwisie żeby dodali taki płyn do czynnika który przy użyciu UV łatwo wyłapać na nieszczelnościach. U mnie rok temu okazało się, że są nieszczelności na przewodach klimy i samo dobijanie czynnika nie pomagało (bo ciągle uciekał).
    Born to be wild.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar muckers
    Mieszka w
    Pułtusk
    Auto
    Teraz: Chrysler Pacifica 3.5L LPG 2004 AWD. Poprzedni:Alfa 156 1.9 JTD 16V 2003 SW

Domyślnie

Głośno klima pracuje tylko jak ma mało oleju lub jak ma za wysokie ciśnienie gdyż czynnik nie jest wychładzany prawidłowo. Jak jest chłodno to działa, a jak ciepło już nie. A wystarczy wyczyścić skraplacz klimatyzacji i po sprawie. Mało ludzi wie że skraplacz klimy jest przed chłodnicą i go nie czyści a to należy robić przynajmniej raz do roku, gdyż te wszystkie robale ją zapychają i efektywność spada, a nawet zaczyna grzać....