Moja kobieta mówi , że mam fioła na punkcie auta , ale dziś nie dało mi to spokoju i zabrałem się za wyczyszczenie przepustnicy...
Robię to w sumie dla przyszłego właściciela no i nabrania praktyki w poznawaniu 159-kiA więc:
Wyjmujesz akumulator oraz jego podstawę na 3 śrubach kluczem 13, odkręcasz 2 imbusy z rury od IC do przepustnicy oraz odkręcasz kluczem 13 nakrętkę od podpórki tejże rury i odginasz rurę na bok. następnie odkręcasz 3 imbusy aby zdjąć przepustnicę z kolektora. Masz jeszcze jeden imbus , który trzyma uchwyt do kabli z przepustnicy. Następnie czyścisz wszystko i co najważniejsze szczelinę w kolektorze , ponieważ kolokwialnie mówiąc w kolektorze jest jakby w środku druga rura choć niepełna wstawiona na wysokości EGR-a. I właśnie w tej szczelinie między tymi dwoma rurami jest najczęściej najwięcej syfu (tak było też u mnie) , a tamtędy właśnie wędrują spaliny z EGR-a do kolektora i ten zapchany element powoduje własnie zakłócenia w pracy silnika typu szarpanie itp. Jak wszystko wydrapiesz to odkurzacz i wyciągnij stamtąd wszystko. Skręcasz wszystko w odwrotnej kolejności.
Całość powinna Ci zająć spokojnie robiąc pierwszy raz 2 godziny.