Sory żę odkopuje temat ale jako ciekawostkę powiem że to nie panewka tylko korbowód pękł i tak walił tłok o głowice o dziwo przeżyła![]()
dźwięk straszny to trzeba przyznać. szkoda
HA a wszyscy myśleli, że sławna panewka...Jak kosztowo to wyszło?
Kosztownie to jeszcze nie wiadomo bo kupiliśmy nowy stary silnikii on idzie do remontu i wtedy się wypowiem poszukiwania trwały długo bo jak do remontu nie bd płacił za piec kosmicznej kwoty , a i jeszcze jedna ciekawa rzecz do końca działały wszystkie 4 cylindry
wiec nie wiem czy ts to taka słaba konstrukcja
![]()
TS to zaj... silnik, ja zawsze będę go bronił... Cieszy Twój optymizm mimo tych przygód. Skoro w dodatku remontujesz nowy stary silnik znaczy, że dla Ciebie 156 to coś więcej niż dupowóz... Wlej jakiś dobry olej i kontroluj jego stan a będzie dobrze.
kolego jak naprawisz to daj znać co to jest, bo skądś znam ten dzwięk ;/
Jak dotrzec? Znawca nie jestem ale chyba chodzi o bardzo spokojna jazde przez kilkaset km i wymiane oleju na nowy po przejechaniu kilkiuset km. W dziale NASZE BELLE byl temat DARAS BB REANIMACJA I DOPOSAZENIE 156 i tam kolega przekladal silnik i pisal jak go trzeba docierac. poszukaj tego tematu bo tam jest sporrrrrrro zdjec i jest to bardzo ciekawie opisane. Moze ktos da linka...