Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 68

Temat: prosze o pomoc,oszukany!!!!!!!!!!

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

Tak jak pisał Twardy, jeśli umowa spisana z komisantem, i masz gdzieś nawet kopie ogłoszenia z internetu że auto bezwypadkowe sprawa do odkręcenia, w przeciwnym wypadku praktycznie nie ma szans odzyskać kasy.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Pedro
    Mieszka w
    WL?ocL?awek, Poland
    Auto
    CharlesNapOB

Domyślnie

Na samym początku radziłbym dokładnie przestudiować umowę, którą zawarłes z komisem. Być może na podstawie zawartej umowy komisant ponosi odpowiedzialność za ukryte wady fizyczne rzeczy bądź też wady prawne. Natomiast obowiązuje ogólna zasada zawarta w art. 770 Kodeksu Cywilnego, zgodnie z którą komisant nie ponosi odpowiedzialności za ukryte wady fizyczne rzeczy, jak również za jej wady prawne, jeżeli przed zawarciem umowy podał to do wiadomości kupującego. Jednakże wyłączenie odpowiedzialności nie dotyczy wad rzeczy, o których komisant wiedział lub z łatwością mógł się dowiedzieć.

Warunkiem więc braku odpowiedzialności po stronie komisanta za wady fizyczne rzeczy sprzedanej jest podanie Tobie tego faktu do wiadomości (np. w treści umowy lub w formie odrębnego oświadczenia woli). Ciężar dowodu w tym zakresie spoczywa na komisancie.

Jeżeli komisant zawiadomił Cie, iż nie ponosi odpowiedzialności za ukryte wady fizyczne, wówczas w wypadku gdybys chcial dochodzić swoich praw w postępowaniu sądowym na Tobie spoczywałby obowiązek udowodnienia, iż komisant widział o wadzie samochodu i nie poinformował Cie o niej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

No i to jest właśnie konkretna odpowiedź... Po co dołujecie chłopaka... Nie każdy musi się znać.. Chciał mieć fajne auto.. Wyszło jak wyszło... Zamiast go krytykować pomóżmy mu jakoś wybrnąć z tej sytuacji. Ja z tego miejsca obiecuje, że mogę dać Ci konkretne rabaty na części jakich będziesz potrzebował.

Pozdrawiam i w razie czego pisz na PW

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

alfa159_170KM
    Gość

Domyślnie adwokat

Cytat Napisał tommy288 Zobacz post
    witam.jestem nowy na tym forum i juz szukam pomocy.tydzien temu zakupilem moja wymarzona alfe 147 1.9 jtdm 16v.jestem z piotrkowa tryb.po auto bylem w olkuszu.jest tam komis ktory oferuje alfy i fiaty.gdy dzwonilem i pytalem o alfe czlowiek mowil ze wszystko ok (jak zwykle mowia handlarze).komis oprocz tego ze sprzedaje auta to je naprawia bo maja tam garaz itp.co do auta facet mowil ze dowymiany wahacz i to wszystko.gdy ndojechalem na miejsce padal deszcz.alfa wydala sie byc lakierniczo ok,technicznie wyswietlal sie blad od swiec zarowych i faktycznie z przodu cos pukalo.auto z przebiegiem 146tys(niby).po zaplaceniu kasy okazalo sie ze brak drugiego kluczyka.facet udal ze sie zapodzial gdzies i dal mi drugi niby od tej alfy ale ten kluczyk nie pasowal.w zywca chcial mnie oszukac.w zastaw kluczyka dostalem zawieszenie gwintowane,a kluczyk mieli doslac a ja im doplacic za kluczyk.do dzis kluczyka nie ma a przy rejestracji okazalo sie ze sa zle pieczatki od tlumaczen.niby to nie problem bo zadzwonilem do goscia i ma przyslac nowe tlumaczenie.
    ogolnie smierdzi mi cala ta sprawa z tym komisem.po odwiedzinach w stacji kontroli pojazdow troszke sie zaniepokoilem i zdziwilem bo auto ma do wymiany wszystkie wachacze z przodu,jakies gumki,z tylu jeden amortyzator mial zero a drugi 40%dzialania,tylne lozysko do wymiany dzieki temu amortyzatorowi,zbiorniczek plynu spryskiwaczy i chlodzenia maja dziury i plyny wyciekaja,po zdjeciu nadkola widac ze auto porzadnie bite,szyba za pasazerem hamsko wklejona i ogolnie auto jest poklejone czego nie widac golym okiem.komis zapenial ze auto bezwypadkowe i w super stanie aniechce wiedziec co jeszcze bylo robione.
    czy ktos mi podpowie co dalej robic poniewaz chcialbym oddac auto i odzyskac kase.auto mam od tygodnia .slyszalem ze jest jakis czas na to zeby auto oddac gdy sie wykryje jakies ukryte wady.
    za auto dalem 15tys i pewnie ze 3tys trzeba dolozyc zeby jakos jezdzilo.
    przepraszam za pismo i ortografie ale jestem zawiedziony kupnem i nie mysle teraz o pisowni.prosze o jakies porady poniewaz tez jestescie milosnikami tych aut.moze znacie kogos do kogo moglbym sie zwrocic o porady prawne itp.
    Kompletnie nie rozumiem ani pytania ani odpowiedzi. Brak świadomości prawnej polskiego społeczeństwa jest zatrważający. Idź do dobrego prawnika, tam uzyskasz pomoc. Niech on rozmawia ze sprzedawcą, a nie Ty. A na porady typu "sam jesteś sobie winny" szkoda chyba klawiatury. Czemu nikomu do głowy nie przyszło, aby poradzić udanie się do fachowca?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał tommy288 Zobacz post
    nie pojechalem na stacjie diagnostyczna poniewaz koles powiedzial ze ma komputer i podnosnik wiec pomyslalem ze bledy pokasowal a co mi da podniesienie auta i obejrzenie spodu.wczoraj czytalem opinie na temat tego komisu i maja rozne opinie.jedni narzekaja i pisza ze oni tam wlasnie kleja te auta a drudzy pisza ze wszystko jest ok.mam zamiar isc do radcy prawnego i pociagnac ten temat.z tego co juz wiem to ze mozna takie auto oddac jesli kupilo sie go z komisu.facet zatail bardzo duzo usterek i innych rzeczy.juz przy rejestracji okazalo sie ze sa jakies zle pieczatki na tlumaczeniach.po telefonie do niego powiedzial ze przysle nowe tlumaczenia.wogole to nie wierze ze to auto przeszlo pierwszy przeglad.zawieszenie przod do naprawy.amortyzator tyl jeden pokazal 40% a drugi 0%.lozysko na tym kole tez do wymiany.prawa przednia lampa od anglika i bog wie co jeszcze jest nie tak.po swietach jade na konkretny przeglad(jak dojade bo sie zaswiecil blad silnika a auto od weekendu praktycznie stalo bo pracuje od rana do wieczora)i poprosze o wydryk do wgladu dla tych panow.pozniej bedzie rzeczoznawca,i jesli nie beda go chcieli spowrotem to sprawa w sadzie.mam dosc takich ludzi.ogladalem juz tyle alf ze odechciewa mi sie tego auta.a niechce zeby tak bylo.

Chłopie, jak czytam co wypisujesz, to ręce opadają... To, co napisałeś, nie ma ŻADNEGO znaczenia, jeśli chodzi o zwrot samochodu. Wykonałeś super kretyński numer, jeśli chodzi o sprawdzenie auta przed zakupem - czyli zero jakiegokolwiek sprawdzania, nie mając samemu pojęcia o samochodach (bo nie uwierzę, że ktoś, kto ma JAKIEKOLWIEK pojęcie o autach, nie wyczuje w czasie jazdy próbnej, że ma z tyłu amor o sprawności ZERO %). Do tego zapewne nie zadałeś sobie trudu, żeby pogadać z kimkolwiek, kto ma pojęcie o prawnej stronie całej tej transakcji - bo gdybyś porozmawiał, to nie wypisywałbyś historyjek o tym, że masz złe pieczątki na tłumaczeniach i lampę z anglika... bo takie informacje mają zerowe znaczenie, jeśli chodzi o zwrot auta.
    Jeśli chcesz, żeby cokolwiek w takiej sprawie wskórać - potrzebne jest dokładne info: kto jest sprzedającym na umowie, kto jest kupującym, co na tej umowie (lub fakturze) jest napisane odnośnie stanu technicznego auta i jaka jest kwota na fakturze/umowie. Informacje pomocnicze - czy zakupu dokonywałeś sam, czy ze znajomym (znajomymi). I na koniec - czy masz możliwość nagrywania rozmów telefonicznych...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał alfa159_170KM Zobacz post
    Idź do dobrego prawnika, tam uzyskasz pomoc. Niech on rozmawia ze sprzedawcą, a nie Ty. A na porady typu "sam jesteś sobie winny" szkoda chyba klawiatury. Czemu nikomu do głowy nie przyszło, aby poradzić udanie się do fachowca?
    Akurat.... Autor kupił 16V z dolnej półki cenowej, nie wyłożył 200zł na podstawowe sprawdzenie pojazdu na stacji diagnostycznej, a Ty radzisz skierowanie sprawy to "fachowca".
    Porada prawna pewnie 50-100zł, koszty pełnomocnictwa pewnie ok 2500zł, opłata za pozew 750zł + ew. koszty stawiennictwa procesowego.

Na koniec okaże się, że umowa jest na obcokrajowca, na umowie jest 2000 euro i info, że pojazd uszkodzony.
    W najgorszym wypadku Sąd dopatrzy się przestępstwa, jeśli sprzedający i kupujący orąbali Urząd Skarbowy i sfałszowali umowę.

Porada pierwsza klasa...

Użytkownik Świeżak Avatar sbool
    Mieszka w
    Myślenice
    Auto
    Afla Brera 2.4 Q-Tronic

Domyślnie

O kurczę, taki zbieg okoliczności, że praktycznie już kupiłem Alfa 147 od kolesia z okolic Olkusza, który też ściąga Alfy i Fiaty z zagranicy :/ mam wpłaconą zaliczkę i jadę odebrać w środę. Ale mam teraz ciśnienie...

Użytkownik Świeżak Avatar tommy288
    Mieszka w
    Worms (Niemcy) i Piotrkow Tryb
    Auto
    alfa romeo 159 TI SW 1.9 jtd 16v mjet....byla AR 147 1.9 16v mjet

Domyślnie

Cytat Napisał TOMAJ Zobacz post
    fakture masz z komisu????
    tak mam fakture z komisu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

No to jest jakiś pozytywny akcent i podstawa, żeby z czymś ruszyć

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

szojtki
    Gość

Domyślnie

Dobra rada? z opisów użytkowników forum omijać komisy, handlarzy zwłaszcza tych z Olkusza!