Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: prosze o pomoc

dejvv
    Gość

Domyślnie prosze o pomoc

witam jestem nowym uzytkownikiem mam problem z moja alfa 156 1.9JTD 105km 2000r poniewaz strasznie dymi na czarno raz na biało w zakresie obrotowym o 1tys. do 2.2tys. na komputerze nic nie wykazało zresetowali komputer i bylo wszysko ok dopuki nie zgasilem auta. czy ktos wie czy tam powinno byc jakies podtrzymanie komputera czy cos??

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Dymienie na czarno, sprawdź stan dolotu, poszukaj pęknięć, jak nic nie znajdziesz to turbina pada i olejem dmucha.
    Biały dym, przy tej wilgotności i temp. to norma.
    Reset kompa na pewno nie pomógł, silnik się nagrzał i przestał dymić.

fabick
    Gość

Domyślnie

No jakby dmuchało olejem to raczej by na niebiesko dymił chyba. Odepnij przepływkę i zobacz czy coś się zmieni.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Dokładnie-przepływomierz, choć i mój ma błąd, a nie kopci. Sprawdź też zawór EGR, możę być tam nagromadzona nagara, czy jak to się tam nazywa i stąd może być kopcenie i spadek mocy, najlepszym sposobem jest jego zaślepienie, ale o tym było już kilka postów więc opcja szukaj i dalej będziesz wiedział co zrobić. A EGR, to taki niby spodek... tak btw...

dejvv
    Gość

Domyślnie

wszyskego tego próbowałem. Reset kompa jak zroblem bylo wszysko ok chodziła super zgasiłem ja i spowrotem to samo. jak by nie miała podtrzymania koma. a turbo jest ok bo oleju wogole nie bierze a dymi raz na czarno raz na biało bo wtryski polewaja desela za dużo nie przepali dlatego na biało. wydaje mi sie ze nie ma podtrzymania kompa. bo tak jak mowe jak robi reset to chodzi super wszysko a jak zgasze jest to samo szarpie i dymi.

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Mówisz "a`la tryb awaryjny"-niebardzo... Sprawdź jak mówiłem EGR.

---------- Post dodany o godzinie 18:04 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 17:48 ----------

Cytat Napisał dejvv Zobacz post
    wszyskego tego próbowałem. Reset kompa jak zroblem bylo wszysko ok chodziła super zgasiłem ja i spowrotem to samo. jak by nie miała podtrzymania koma. a turbo jest ok bo oleju wogole nie bierze a dymi raz na czarno raz na biało bo wtryski polewaja desela za dużo nie przepali dlatego na biało. wydaje mi sie ze nie ma podtrzymania kompa. bo tak jak mowe jak robi reset to chodzi super wszysko a jak zgasze jest to samo szarpie i dymi.

O co z tym kaman, bo nie bardzo ogarniam?

dejvv
    Gość

Domyślnie

EGR jest ok w awaryjnym tez jest wszysko ok. mozliwe ze to moze czujnik polozenia wału bo z niego oblicza kont wtrysku i dlatego moze byc cyrk czy raczej nie???

---------- Post dodany o godzinie 10:36 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:29 ----------

a może kopcić dlatego bo jak wtryski wtrysna wiecej diesela i nie zdazy przepalic dlatego kopci na biało a raz na czarno bo na innych obrotach inaczej sie dostraja. poprostu wtryskuje za duzo diesela i dlatego sie tak dzieje tylko jaka jest tego przyczyna ze za duzo wtryskuje??

dejvv
    Gość

Domyślnie

koledzy czy ktos ma pojecie na ten temat???

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Prozaiczne, ale katalizator sprawdzałeś, czujniki...? Spadek mocy i kopcenie w dieslach mogą być przyczyną zapchanego kataliatora.

viruskill
    Gość

Domyślnie

Człowieku sprawdź a najlepiej zaślep egr jakąś blaszką. to pierwsza sprawa
    kolejna podłącz kabelek diagnostyczny i w fiat Ecu Scan sprawdź kolejne wartości:
    -ciśnienie w listwie
    - ciśnienie doładowania
    - przepływomierz
    i jeśli Cie to tak martwi to możesz kont wtrysku i czas. Ale to i tak są odchylenia do sprawności innych podzespołów

i ŻADEN RESET I WYŁĄCZENIE SILNIKA NIE MA WPŁYWU NA PRACE SILNIKA A JUŻ NA PEWNO UROJONE PODTRZYMANIE!