Strona 5 z 36 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 357

Temat: Ile pali wam gazu wasza alfina??

ojo2085
    Gość

Domyślnie

witam jeżdżę AR 166 2.0 v6 TB z sekwencyjna instalacją

trasa około 300km - przy pełnym obciążeniu auta spaliła około 11 litrów
    miasto zimą pali sporo - około 18 litrów
    miasto latem - około 16 litrów

ale chyba jak każdy co jeździ Alfą mam ciężką nogą - bo nie należy zamulać takiej bryki

poza tym żadnych problemów z gazem nie mam.

pozdro dla wszystkich alfistów

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ojo2085
    witam jeżdżę AR 166 2.0 v6 TB z sekwencyjna instalacją

trasa około 300km - przy pełnym obciążeniu auta spaliła około 11 litrów
    miasto zimą pali sporo - około 18 litrów
    miasto latem - około 16 litrów

ale chyba jak każdy co jeździ Alfą mam ciężką nogą - bo nie należy zamulać takiej bryki

poza tym żadnych problemów z gazem nie mam.

pozdro dla wszystkich alfistów
    Wśród benzynowców krąży taka odpowiedź na pytanie:
    "ile pali Twoja Alfa"? Tyle ile w nią wleję!

Cytat z samego siebie: Pozdrawiając mijaną Alfę w trasie nie wącham jej spalin.

provokator
    Gość

Domyślnie

tu nie chodzi o to by mało paliła tylko by było co pocisnąć

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał provokator
    Tu się zgodzę. Ja nie odczowam roznicy czy benzyna czy gaz( chyba ze kiepski gaz trafię) i tak powinno być. Jeśli instalacja jest wyregulowana na jak najmniejsze spalanie to zle. Silnik dostaje wtedy zbyt ubogą mieszankę ,a to nie jest zdrowe na jego trwalosc i nie da się pocisnąć prawidłowo.

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomkap
    Cytat Napisał provokator
    Tu się zgodzę. Ja nie odczowam roznicy czy benzyna czy gaz( chyba ze kiepski gaz trafię) i tak powinno być. Jeśli instalacja jest wyregulowana na jak najmniejsze spalanie to zle. Silnik dostaje wtedy zbyt ubogą mieszankę ,a to nie jest zdrowe na jego trwalosc i nie da się pocisnąć prawidłowo.
    I dlatego nigdy nie kupię Alfy, która miała gaz z Polski, a z Włoch i Holandii już bym się nie wzbraniał aż tak bardzo. Gaz jest do oszczędzania i basta. Mając wysoką temperaturę spalanie nie wierzę, by wysokie kręcenia pozostawało bez wpływu an wytrzymałość materiałów. Zresztą w wątku o Giuliettcie opisywałem swoje wrażenia.

tygryz
    Gość

Domyślnie

3.0V6 12V

w mieście bez szaleństwa udaje się nam zmieścić w 15 litrach, z szaleństwem (lekcje przyspieszania dla właścicieli Golfów GTI i różnego rodzaju Hond Civic) delikatnie zahaczamy o 20l/100km.
    W trasie z prędkością przelotową 120-140km/h 12l/100km, a przy 90km/h (naprawdę czasem tak spacerujemy!) potrafi zejść do 10-11l/100km. Sprawdziłem wszystkie opcje z ciekawości, więc wyniki są miarodajne i co ważniejsze - powtarzalne.

Generalnie - w zależności od kąta pochylenia stopy 10-20l/100km. Rozrzut duży, ale satysfakcja jeszcze większa! :mrgreen:

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tygryz
    3.0V6 12V

w mieście bez szaleństwa udaje się nam zmieścić w 15 litrach, z szaleństwem (lekcje przyspieszania dla właścicieli Golfów GTI i różnego rodzaju Hond Civic) delikatnie zahaczamy o 20l/100km.
    Przyznam, że mało chlubny sposób udzielania lekcji pojemnością 3.0 samochodom najmniej z 30% mniejszym silnikiem Jakbyś 1.6 TS 16V to robił, to inaczej bym na to spojrzał. A można

Generalnie - w zależności od kąta pochylenia stopy 10-20l/100km. Rozrzut duży, ale satysfakcja jeszcze większa! :mrgreen:
    Zmienię pytanie. Przy jakiej cenie lpg zrezygnowalibyście z jego używania. Pytanie nie od rzeczy, gdyż teraz lpg jest tanie TYLKO dzięki dużym ulgom podatkowym. A jak z każdymi ulgami bywa, ze ich istnienie płacą podatnicy z nich nie korzystający, którzy zasilają budżet płacąc znacznie więcej za każdy litr innych paliw. No i rozważania o zniesieniu ulgi na lpg się nieustannie przewijają.

tygryz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał WlodekzPoznania
    Jakbyś 1.6 TS 16V to robił, to inaczej bym na to spojrzał. A można
    Wiem, że można - robiłem to również Fiatem 127 900cm3 rocznik 1973 z "lekko" podrasowanym silniczkiem sporo lat temu :>> . O 16V Włosi jeszcze wtedy nie słyszeli, a właściciele GTI na następnych światłach mieli szczęki w okolicach neonów pod pedałami (tzw. fatal design)

Co do tego, ile musiałby kosztować, żebym z niego zrezygnował?

Odpowiem tak: gaz to paliwo ALTERNATYWNE i dopóki jego cena nie będzie porównywalna z ceną benzyny nie widzę powodu, żeby z niego rezygnować, bo żyjemy w takim kraju, a nie innym. Gdyby paliwo było tańsze albo zarobki bardziej zbliżone do Unii ( nie cyferkami, ale siłą nabywczą) nie patrzyłbym nawet w stronę gazu, bo nie ma milszego zapachu niż świeża etylinka.

WlodekzPoznania
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tygryz
    Jakbyś 1.6 TS 16V to robił, to inaczej bym na to spojrzał. A można
    Wiem, że można - robiłem to również Fiatem 127 900cm3 rocznik 1973 z "lekko" podrasowanym silniczkiem sporo lat temu :>> . O 16V Włosi jeszcze wtedy nie słyszeli
    16v podałem, gdyż doskonałe osiągi 8v są oczywistością.

tygryz
    Gość

Domyślnie

16v podałem, gdyż doskonałe osiągi 8v są oczywistością.
    Nie obraziłbym się na moją Bellę, gdyby miała 2 wałki rozrządu więcej... :mrgreen: , ale i tak jest kochana.