Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: problem z odpalaniem 1.9 jtd

alfaldz
    Gość

Domyślnie problem z odpalaniem 1.9 jtd

witam

mamy problem z nasza srebna kobietka ... mianowicie zawsze rano odpala bez najmniejszego problemu bo dluzszym postoju tak samo lecz np w trakcie jazdy nad morze przy kazdym tankowaniu czy tez postoju na jedzenie w momencie wylaczenia silnika nie chce juz odpalic auto

opis problemu:
    po przekreceniu zaplonu odczekujemy chwile az zgasna kontrolki wylanczam odcinke zaplonu i odpalam nastepuje krecenie rozrusznika i auto nie odpala a zaczyna nim telepotac i rzucac tak jak by go rozrusznik krecil nadal ale bez paliwa

diagnoza mechanika:
    uszkodzony czujnik walu

wiec wymienilismy na nowy efekt nadal ten sam

obstawialismy ze to moze odciecie wiec pojechalismy na zdemontowanie odcinki do warsztatu gdzie to zakladali ale problem nadal wystepuje wiec odcinka zalozona powtornie po kilku dniach uzytkownia auta

podkreslam nigdy na zimnym silniku to sie nie dzieje

jedyny sposob na odpalenie auta w sytuacji wystepujacego problemu to wbicie 1 biegu lub wsteczneg ruszenie bez sprzegla tak by zaskoczyl i wtedy odpala ... co prawda wyskakuje blad na wyswietlaczu zegarow ze blad abs itp ale auto odpala z holu tak samo czy z popychu ale to zrozumiale bo to ten same efekt co wymuszenie ruszenia z biegu

ktos ze znajomych powiedzial ze to moze byc problem z rozrusznikiem ale on kreci bez problemu wiec nie wiem ile w tym prawdy
    obstawiamy wtrysk tylko pytanie czy jest mozliwosc by tylko na cieplym mial problem z odpaleniem gdyby to byl wtrysk to czy problem nie wystepowal by juz zawsze?

czy ktos z Was spotkal sie z podobny problemem

auto jest z roku 2001
    pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    okolice Wieliczki
    Auto
    AR 159 & Jaguar XF

Domyślnie

wygląda na czujnik położenia wału korbowego.. nie wymienili Ci przez przypadek ale czujnika wałka rozrządu?

Użytkownik Romeo Avatar slejerek
    Mieszka w
    Warszawie
    Auto
    Alfa Romeo:)

Domyślnie

Rozrusznik jest ok skoro uruchamia auto (jak napisałeś tylko jak jest zimne, ale jednak), więc to możesz wykluczyć. Z reszta kręci silnikiem jak piszesz
    145 1,7 16V - była
    147 1,9 8V - była
    GT 1,9 16V - była
    156 SW FL 1,9 8V - była
    164 3.0 V6 super - była
    90 2.5 V6 quadrifoglio oro - jest
    159 1,9 16V- jest

piotrpom
    Gość

Domyślnie

Ja w poprzednim aucie miałem taki sam problem, po kilku wizytach u mechanika okazało się że jest pęknięta głowica. Gdy auto się nagrzało podnosiło się ciśnienie w układzie chłodzenia i jak zgasiłem silnik to płyn zalewał tłoki. Było to tak małe pęknięcie że nic nie było widać w zbiorniczku płynu i w oleju a jednak nie chciał odpalić. i jak pchałem to też odpalał a z rozrusznika nic. Mam nadzieję że u Ciebie tego nie ma ale sprawdź uszczelkę

alfaldz
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrpom Zobacz post
    Ja w poprzednim aucie miałem taki sam problem, po kilku wizytach u mechanika okazało się że jest pęknięta głowica. Gdy auto się nagrzało podnosiło się ciśnienie w układzie chłodzenia i jak zgasiłem silnik to płyn zalewał tłoki. Było to tak małe pęknięcie że nic nie było widać w zbiorniczku płynu i w oleju a jednak nie chciał odpalić. i jak pchałem to też odpalał a z rozrusznika nic. Mam nadzieję że u Ciebie tego nie ma ale sprawdź uszczelkę
    hej
    no to mnie nie pocieszyles ... ale ok sprawdzimy to bo znowu auto idzie na warsztat wiec dziekujemy za info

co do czujnika "czujnik położenia wału korbowego" wymienili czujnik walu na 100%
    teraz idzie auto na warsztat beda sprawdzane wtryski (bo jak pisalem niedawno to auto bylo kupione i nie mam pewnosci na jakim shicie to wczesniej smigalo)
    thx za info ... bede zdawac relacje co dalej
    pozdr

alfaldz
    Gość

Domyślnie

witam po dluzszym czasie

okazalo sie ze padly wtrysk na 4 garze .. dawal praktycznie zerowe cisnienie po wymianie wtrysku problem przestal istniec

dzis za to auto po 3 dniach stania na zimnie (w nocy do -10st) odpalilo po czym po chwili zapalilo sie low battery i zgasly wszystkie kontrolki na desce ... wiec padl aku ... 4 miesieczny ... jutro auto idzie na warsztat okaze sie czy aku (w sumie nowy jest walniety) czy ladowanie siadlo i ost jazda byla bez ladowania ... lecz kontrolka sie zadna nie zapalila ... wiec ciekawe czy to nie kolejny jakis psikus naszej malej histeryczki 147

pozdr

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar -Marco-
    Mieszka w
    STA
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 2001 115KM

Domyślnie

Trochę odświeżę temat, bo po co zakładać nowy.

Mam ten sam problem.

Jak jest zimny, to wystarczą 2 obroty i autko ładnie chodzi, równo.
    Ale jak się silnik zagrzeje i wyłączę go np na parkingu i chcę go powiedzmy za 10 min włączyć to kręci kręci kręci i nic....dopiero jak trzy razy będę powtarzał odpalanie to zaskoczy. Nie wiem nawet może w jakim momencie go odpalać? Może akurat w złym? Nie wiem co to może być.

Problem występuje tylko jak jest ciepły silnik, przy zimnym to tak jak napisałem, 2 obroty i jest elegancko. Ale jak ciepły to masakra.

Proszę o jakieś wskazówki, pomoc.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał -Marco- Zobacz post
    Trochę odświeżę temat, bo po co zakładać nowy.

Mam ten sam problem.

Jak jest zimny, to wystarczą 2 obroty i autko ładnie chodzi, równo.
    Ale jak się silnik zagrzeje i wyłączę go np na parkingu i chcę go powiedzmy za 10 min włączyć to kręci kręci kręci i nic....dopiero jak trzy razy będę powtarzał odpalanie to zaskoczy. Nie wiem nawet może w jakim momencie go odpalać? Może akurat w złym? Nie wiem co to może być.

Problem występuje tylko jak jest ciepły silnik, przy zimnym to tak jak napisałem, 2 obroty i jest elegancko. Ale jak ciepły to masakra.

Proszę o jakieś wskazówki, pomoc.
    Zrób próbę przelewową i będziesz wszystko wiedział. Możesz jeszcze przed i w czasie rozruchu i po odpaleniu wrzucić logi z ciśnienia paliwa na listwie common rail. Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar -Marco-
    Mieszka w
    STA
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 2001 115KM

Domyślnie

Może to głupie pytanie, ale po prostu nie wiem. Jak zrobić ową próbę przelewową? Nigdy takiego czegoś nie robiłem jeszcze.
    A jeżeli chodzi o logi z ciśnienia, to potrzebowałbym do tego komputer, a niestety nie mam kabla, aby podpiąć autko pod komputer...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał -Marco- Zobacz post
    Może to głupie pytanie, ale po prostu nie wiem. Jak zrobić ową próbę przelewową? Nigdy takiego czegoś nie robiłem jeszcze.
    A jeżeli chodzi o logi z ciśnienia, to potrzebowałbym do tego komputer, a niestety nie mam kabla, aby podpiąć autko pod komputer...
    O próbie przelewowej jest bardzo dużo w internecie i wykonanie jej jest bajecznie proste tyle że będzie się później trochę ropą śmierdziało tu link:
    http://www.mondeoklubpolska.pl/showt...272#post474272
    a tu przykładowe obrazy
    http://www.google.pl/search?q=pr%C3%...HoXRsgbbrMybBA
    Jak widać można to lać do strzykawek, wężyków, szklanek a nawet pojemników na mocz... pomysłów jest tyle ile samych wykonawców próby. Najważniejsze jest później żeby ocenić i porównać ilość paliwa z poszczególnych wtryskiwaczy.

Co do kabelka możesz go kupić na alledrogo - tu daje link:
    http://allegro.pl/interfejs-fiat-alf...226298893.html
    Widać powyżej że cena jest śmieszna a darmowy FES w zupełności ci wystarczy...
    Pozdrawiam