Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Temat: Zanik mocy 166 2.4JTD

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2001r

Domyślnie Zanik mocy 166 2.4JTD

Dotychczas auto sprawowało się bez zarzutu, zrobiłem 40 tys. bez przygód. Dziś, po kilkudniowym postoju, alfa totalnie straciła moc. Dodam ze gdy parkowałem autko po długiej trasie nie zauważyłem żadnych oznak awarii.
    Przyspieszanie (jeśli można o nim w ogóle mówić ) jest mizerne, na biegu w ogóle ciężko przeskoczyć 2 tys obrotów, choćbym cisnął do podłogi. Rozpędzenie powyżej 50-60 km/h graniczy z cudem. Na każdym biegu jest to samo, czyli źle, dodam ze pracuje równo. Nie wygląda to mi na awarie turbo, bo chyba aż atak źle by nie było, szczególnie że od samego początku jest brak mocny a nie powyżej 2tys. Co ciekawe po 10 km nagle alfa mi wyrwała, odzyskała moc w 100%.
    Niestety po zgaszeniu i ponownym odpaleniu znowu totalny muł
    Jestem lewy w te klocki, dlatego proszę o sugestie, porady co to może być, jakiś czujnik etc.? Z tego co napisałem widać, że jak chce to może pracować normalnie. Dodam ze EGR był zaślepiany, więc pewnie odpada. Wybieram się komputer ale fajnie byłoby wiedzieć o czego się spodziewać.(szczególnie że w ten weekend czekała mnie trasa 400km - i chyba będzie problem).
    pzdr

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto

Domyślnie

Przeczytałem Twój wątek, i jest drobna różnica, u Ciebie był brak mocy na wysokich obrotach, tu od samego początku, najdokładniej to można porównać że moc jest podobna jakbym ruszał praktycznie bez gazu na samym sprzęgle, dopiero po kilkunastu sekundach powoli przyspiesza, a tak jak mówiłem, nawet nie chodzi o osiągi tylko w ogóle dobicie do 2000 obr/min. Wygląda to tak jakby jakiś czujnik wysyłał mylny sygnał i blokował dopływ paliwa.
    Ostatnio edytowane przez koniu24 ; 26-04-2012 o 17:32

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Śląsk
    Auto
    AR 166, 2004r. 2.4 JTDm 175KM

Domyślnie

Sprawdź jakie ciśnienie jest na listwie wtryskowej. Do tego polecam sprawdzić stan filtra powietrza, i całego dolotu czy przypadkiem gdzieś nie ma dziury.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    166 2,4JTD CF3 '02; 166 3.0V6 '00

Domyślnie

Sprawdź kostkę przy pedale gazu.
    pzdr

Użytkownik Embrion Avatar bajorek
    Mieszka w
    Drohiczyn
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2000r.

Domyślnie

Kolego w styczniu po odebraniu Alfy od mechanika miałem taki sam przypadek, autkiem nawet było ciężko ruszyć a co dopiero mówić o przekroczeniu 2tyś obrotów.
    Przed oddaniem do mechanika nie zdążyłem wymienić przepływki która mam zepsutą i jeździłem na odłączonej, mechanik nie wiedział i podłączył po czym auto wgl nie chciało jechać.
    Odłącz kostkę od przepływomierza jeżeli Bella zacznie chodzić normalnie masz przyczynę awarii.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto

Thumbs up

Cytat Napisał bajorek Zobacz post
    Kolego w styczniu po odebraniu Alfy od mechanika miałem taki sam przypadek, autkiem nawet było ciężko ruszyć a co dopiero mówić o przekroczeniu 2tyś obrotów.
    Przed oddaniem do mechanika nie zdążyłem wymienić przepływki która mam zepsutą i jeździłem na odłączonej, mechanik nie wiedział i podłączył po czym auto wgl nie chciało jechać.
    Odłącz kostkę od przepływomierza jeżeli Bella zacznie chodzić normalnie masz przyczynę awarii.
    I mamy przyczynę, podobne sugestie dostałem od znajomego, choć wydawało mu się dziwne że utrata mocy jest tak duża i wątpił że to przepływka.

Po odłączeniu jest moc więc zamówiłem już nowy przepływomierz, a dziś spróbuję go sam wymienić i kto wie może jednak jutro uda się pojechać na drugi koniec Polski na wesele kumpla Pozdrawiam i dzięki za pomoc Panowie!!!
    Ostatnio edytowane przez koniu24 ; 01-05-2012 o 18:41 Powód: dopisek

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto

Domyślnie

Cóż nie ma lekko, jak się okazało na nowym przepływomierzu auto pochodziło ładnie z 5 min. jazdy, a potem znowu to samo. Przez dzień próbowałem znaleźć jakąś prawidłowość, na rozgrzanym motorze autko po zgaszeniu traciło moc, ale po minucie pracy wracała-aż do kolejnego wyłączenia silnika. Jeśli jest zimny moc wraca w bliżej nieokreślonym momencie
    . Co mnie zaniepokoiło to fakt, że z odpiętym jak i podpiętym przepływomierzem auto ostro kopci, czyżby sonda lambda? Najdziwniejsze że bez przepływomierza auto pracuje nie tylko zadowolająco, lecz idzie bardzo dobrze, przynajmniej tak jak przed awarią - jak nie lepiej....
    Teraz się poddaje i widać że bez wizyty w warsztacie się nie obędzie.
    .

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Zobacz czy czysty masz zawór egr, jest zaślepiony?. Wypnij wtyczkę od overbosta sprawdź czy dźwignia przy turbinie porusza się płynnie. Sprawdź szczelność dolotu powietrza czy cooler szczelny, wyczyść czujnik ciśnienia doładowania wykluczysz dużo usterek. Masz prawdopodobnie taki sam motor jak ja.

Użytkownik Rowerzysta Avatar tadziq
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 155 1,9 TD '93 | Alfa Romeo 166 2,4 jtd 20V Sportronic '04

Domyślnie

Jakie masz obroty na biegu jałowym? u mnie taka utrata mocy była spowodowana brakiem styku na kostce potencjometru pedału gazu. Tak jak pisał REMI:
    Cytat Napisał REMI
    Sprawdź kostkę przy pedale gazu. pzdr
    Miałem wtedy około 1500obr/min na biegu jałowym i wywalało mi żółtą kontrolkę Check Engine z błędem potencjometru pedału gazu chyba P0226.
    Przedmuchanie kostki rozwiązało problem.