Strona 6 z 37 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

jak dla nauki to moga byc takie kąty, rosyjskie WAZ-y na takich jeżdzą i nie ma problemu..... wykres Dp słyzy raczej tylko do okreslenia katów fazy przekrycia.... ciekawe byłoby podłączyc wszytkie trzy czujniki, Px, Dx, Dp i CSK sygnal i zobaczyć korelację..... tylko jak w tym Dp zjawiska falowe to raczej bedzie przebieg przesuniety..... jeszcze jest metoda pomiaru pulsacji w rurze wydechowej, tylko tam to na pewno są zjawiska falowe ale chyba jednakowe dla zaworu ssącego i wydechowego, po uwzglednieniu warunkow brzegowych...., chyba trzeba to zrobic i zobaczyć.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- wykresy dla wtryskiwacza, obwodu pierwotnego cewki wysokiego napięcia oraz obwodu wtórnego cewki wysokiego napięcia.
    - oraz jak zrobić przedłużacze W.N z kabli wysokiego napiecia z AR 156 TS z modelu CF2, kable krótkie zostały wykorzystane.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Wn-3.jpg
Wyświetleń:	247
Rozmiar:	132.0 KB
ID:	53946  
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 24-04-2012 o 20:38
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Jeśli wyznacza fazę pokrycia zaworów, to powinien także szacować odpowiednie kąty, bo jedno wiąże się z drugim.

Jak wyznaczyć w takim razie poprawnie fazę pokrycia zaworów panelem Dx. Jak to zaznaczyć? Jak zaznaczyć TDC=360st na tym wykresie? Ponieważ jeśli zaznaczam z zapłonu to wypada, jak wypada, a sugerują, żeby wyznaczać z zapłonu. Jednocześnie na TDC wskazują miejsce - wtedy gdy na wykresie Px zaczyna spadać ciśń w cyl, a na Dx rosnąć ciśń (spadać podciśń) w kol. ssącym. To, nie wiem jak zaznaczać? Bo z zapłonu i wykresu to są inne miejsca, akurat na tym wykresie.

Chciałam zobaczyć wykres Px, ponieważ tam można zobaczyć, gdzie wypada TDC, a to wg mnie ma znaczenie. Chciałam też zobaczyć jak ten odcinek do I z kol. ssącego wygląda na wykresie Px i zobaczyć, gdzie na nim wypada H. To są te same punkty, te same miejsca i zmiana ciśnienia w kolektorze ssącym, powinna współgrać ze zmianą ciśnienia cylindra, na tym właśnie odcinku pracy cylindra. Jeśli tak nie jest, to też może zastanawiać, ale nie wiem jak jest. Przy założeniu, że w AR147TS jest taki cykl pracy jaki opisują i takie zachodzą zmiany w ciśnieniach. Czy mogę zobaczyć – wykres Px, żeby się ewentualnie poprawić?

Jakby wgląd całościowy na te wykresy daje chyba odpowiedź, co się dzieje, tylko, że nie wiem, no nic.

Nie powinnam przesuwać TDC, tylko, że jeśli to zrobiłam, bo tak pasowało, to zastanawia mnie, dlaczego. Dlaczego widzę coś takiego. Tylko, że I wypada, wcześniej - środek I, w sensie wykresu DP/Dx, no nic, a patrząc na wykres, zaw wyd zamyka się jak się zamyka. Nie rozumiem tego. Chyba, że jakoś to inaczej działa, i zamyka się w innym momencie na wykresie Dx. Tylko, że zmiana ciśnień.

Zanim zacznę przyswajać te nowe rzeczy, to jednak zrobię jeszcze jedno podejście do Dx, na podstawie wszystkich wykresów, które są tutaj zamieszczone. Dlatego, że nie czuję tego do końca, to nie mogę przejść dalej. Nie rozumiem dlaczego bubu, zaznaczył TDC=360 w tym właśnie miejscu na wykresie, a chciałabym to zrozumieć, bo inaczej nigdy nie postawię znacznika w dobrym miejscu.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 25-04-2012 o 12:48

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- AR 147 1.6 105 CV
    - wykresy z karteru, z rury wudechowej.
    - zapomniałem zrobic z odmy podczas kręcenia rozrusznikiem.
    - no i tak jak koleg aeuroscan sugerował, wszystkie czujniki do kupy łacznie z Px.
    - Px dla cylindra 3 wszystkie czujniki, Px dla cyl 4 tylko samo Px.
    - punkt "D" przesuniety średnio o + 8 stopni, rozrząd opózniony ?, zawór ssący za wcześnie otwarty, zawór wydechowy za pózno zamknięty, straty 21 %.
    - katalizator sprawny
    - dziwne linie na wykresie kąta wyprzedzenia.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 25-04-2012 o 18:58

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    punkt "D" przesuniety średnio o + 8 stopni
    - w celu wyjaśnienia tego fenomenu należy krótko przedstawić problem zwany jako ustawienie rozrządu w modelu AR 156.
    - tutaj będę się opierał na testach jakie były zrobione dzięki pomocy i wyjaśnieniom kolegi SG0240, jeszcze raz dzięki za pomoc w diagnozowaniu tego problemu.
    - jak widać problem jest wiecznie żywy, nawet dla 147 TS.

- na wałku ssącym i wydechowym są zamontowane koła zębate, napędzane od wału korbowego paskiem zębatymi ( tak w uproszczeniu ).
    - wałek ssacy i wydechowy sa przykręcone za pomocą blokad do korpusu silnika, czyli są nieruchome.
    - koła zębate po odkręceniu widocznych śrub (4 sztuki ) mogą się poruszać w lewo i w prawo ( nazywamy to tak że koła są pływające).
    - koła skrecamy do lewej strony i zakładamy pasek.
    - jak widać po lewej stronie od koła wałka ssącego, pasek idzie na wałek pompy wodnej i potem na wał korbowy. ( czyli dokładnie odwrotnie jak pokazuja strzałki ruch paska podczas pracy silnika)
    - od strony koła wałka wydechowego mamy od razy dojście do wału korbowego.
    - w połowie drogi jest jescze napinacz ale to nie ważne dla naszych rozważań.
    - podczas pracy silnika wał korbowy , ten na samym dole, ciągnie za pasek tak jak pokazuje strzałka.
    - pasek kasuje sobie luz na kole i ciągnie koło wałka wydechowego.
    - pasek między kolem wydechowym i kołem ssącym nie "rozciąga " sie ponieważ odleglośc jest zbyt mała miedzy kołami.
    - w ten sposób wałek wydechowy , punkt D dostaje + 10 st , czyli prawie 0.5 ząbka rozrządu.
    - punkt "D" jest odpowiedzialny za ustawienie wałka wydechowego, punkt "I" za ustawienie wałka ssącego.
    - zaś punkt "I" na zwykle ten kąt na - 2 st.

- dość trudno jest ustawić punkt "D" dokładnie,
    - po testowym opóznieniu wałka wydechowego o około 5 stopni, ustawieniu rozrżądu ten punkt wypadał dokładnie na 0 stopni.
    - niestety AR 147 1.6 był ustawiany rozrząd w normalnym warsztacie.
    - trzeba zaznaczyć że trudno jest ustawic wałek wydechowy z cofnięciem na te 5 stopni, ponieważ nie mamy żadnego wskażnika, punktu odniesienia kiedy jest te 5 st.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	156ts-kola.jpg
Wyświetleń:	2133
Rozmiar:	37.5 KB
ID:	54066  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-04-2012 o 09:56

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Przepraszam, że tyle mi to zajmuje. Więc te nowe – to do jutra zrobię, może, jeszcze nie wiem jak, ale to nic.

Napisałam to co widzę, nie potrafię tego, skorelować, z tymi danymi o ustawianiu rozrządu, które podałeś – muszę się w to wczytać i sobie wyobrazić, porównuję do zakresów podanych przez autora paneli i skryptu.

DX_PX_2.zip

Dx_Dp_wykr.zip

Tam dalej jest tak samo, to nie wrzucam.

Tylko, zwiększone rpm, bo na nich widać L.

Załącznik 54115

Dobrze teraz zrozumiałam co pisaliście, czy nie?

Nie wiem co zrobić z WN? Pomożecie mi?
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 26-04-2012 o 17:55

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- WN i wtryskiwacze tylko pooglądać.
    - szczególnie W.N. bo tam widać że okresowo świeca (ogladamy obwód wtórny, czyli kV) dostaje "zadyszki", taki długi ogon się za nią ciągnie.
    - z instrukcji wynika że to nagar na części wewnętrznej świecy, za chwilę sie wypali i już.
    - najgorsze to, że po chwili wraca.
    - świeca do wyrzucenia !!!

- Px, zrzut zwieksz_rpm.jpg
    - musimy pamiętać że wykres Px robimy tylko dla obrotów biegu jałowego, bez obciążenia (np. klimatyzacja, wentylator, światła).
    - zwiekszanie obrotów do 3, 4, 5 tys RPM jest tylko dla określenia sprawności katalizatora, nie dla wyznaczenia punktu "L"".
    - pamietać nalezy też że skrypt bierze tylko do analizy 5 kolejnych wykresów.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-04-2012 o 18:50

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Wydech i karter - wykluczona usterka mechaniczna silnika, wykluczony nagar na zaworach i ich niedomykanie, wykluczone straty poprzez pierścienie. CSS – balans jest. Wykluczone, a straty są na poziomie 20%, ale ja tego nie widzę, nie widzę zmian na wykresie Px, wynikających z D, E i/lub I, L.

Pozostaje mi uwierzyć, mogę uwierzyć. Tylko, że wtedy mogę przestać oglądać wykresy, wierzyć mogę bez tego.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- ja tak nie wierzę patrzę na dane.
    - widzisz na wykresie Px punkt "D" na + 6 st. ?
    - Px z daty 2011 ma ten punkt "D" na + 13 st., potem był robiony rozrząd w 147 TS.
    - to daje te duże straty, prawie 21 %.
    - będę robił rorząd pod punkt "D", zobaczymy co z tego wyjdzie i jak się ustawią straty.

- po "świętach" chyba podjadę do kolegi Kurzyka zobaczyć jak w jego aucie wyglada punkt "D", zobacze czy bedzie miał na to czas.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ok. Poddaję się.

---------- Post added at 18:28 ---------- Previous post was at 15:40 ----------

Nic, kryzys, muszę się z tym uporać jakoś z nim. Przepraszam.
    Muszę się zdyscyplinować.

Zrobię to jeszcze raz, będę robić do skutku, aż zrozumiem i będę patrzeć na dane.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-04-2012 o 18:36