Strona 7 z 37 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Próbuję zrozumieć rozrząd i jak się zmieni na wykresie.

Na razie nie doszłam do wykresów - do powtórnej, 3 próby, napisałam tylko, jak rozumiem rozrząd, wałki i jego przestawienie, i wpływ na zmiany liczbowe i przebiegowe wykresu Px – po ustawieniu panelu Px. Plik jest w .doc edytowalny, proszę o poprawienie, jeśli coś źle rozumiem. Inaczej to znowu pójdę w złą stronę.
    Potrzebuję mieć jakiś algorytm oceny panelu Px i też skryptu Px, inaczej, no działam chaotycznie i może dlatego nie widzę tego co Wy. Wiem, że nie potrzebujecie czegoś takiego, ale ja się uczę i potrzebuję zajrzeć w takie coś, zanim zapamiętam wszystko.

Później zobrazuję na wykresie Px strzałkami i liczbami jak to widzę oraz spróbuję pokazać jak rozumiem wykresy ze skryptu Px. Nie zdążyłam na razie.
    Nadal nie rozumiem, tego co napisałeś o TS. Zrozumiałam, że w TS jest kłopot, aby tak ustawić wałki ssący i wydechowy, że wydechowy, że daje kąt na wykresie Px na +10, a ssący na -2. I od tego, trzeba liczyć wartości, uwzględniać korektę? Że w jakimś testowym ustawieniu opóźnienie wałka o -5 st dało na wykresie Px D=0. Możesz to trochę rozwinąć? Nie rozumiem tego do końca.

Resztę i 3 podejście do 147 i lanosa, będę robić i wrzucać sukcesywnie.

Rozrząd_wykresPx_panelPx.zip

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- ponizej zdjęcie blokad oraz wałków wydechowego i ssącego z założonymi blokadami.
    - tak wykonane czynności powodują powstanie tego błędu + 10 stopni na panelu Px. ( to jest moje wytłumaczenie tego problemu rozjechania się rozrządu).
    - ten problem mi wcale nie przeszkadza, tylko on powoduje straty około 20 %, czyli szkoda tych strat.
    - po zdjęciu blokad wypadało by zmienić ustawienia wałka wydechowego, tylko nie ma za co chwycić w tym wałku.
    - wałek ssący posiada odpowiednie zaczepy (chyba dlatego że ten wałek w zalezności od wersji ma montowany wariator) i można z ich pomocą zmienić położenie wałka ssącego.
    - taki manewr z wałkiem wydechowym się nie udaje.
    - nawet jak odpowiednio złapiemy wałek wydechowy to nie mamy punktu odniesienia ile kręcić tym wałkiem.
    - myślę ze po świętach spróbuję zmienić położenie wałka i zobaczyć wykresy na panelu Px.

- nie wszytko na tym panelu Px zgadza mi się z teorią (np. kierunek zmiany sygnału V V T ) ale to na razie zostawmy.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	blokady-1.jpg
Wyświetleń:	284
Rozmiar:	116.4 KB
ID:	54282   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	walki rozrzadu-1.jpg
Wyświetleń:	4976
Rozmiar:	158.3 KB
ID:	54283  
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- AR 147 TS 1.6 105CV
    - wykres podcisnienia w kolektorze ssącym podczas krecenia rozrusznikiem.
    - pliki CSS, Px1, Px2, Px3, Px4.
    - oraz zbiorczy Px, Dp, CKP, synch.

- kompresja dynamiczna 13.5 :1, straty 21%.
    - punkt "D", wałek wydechowy ustawiony średnio na + 7 st.
    - punkt " E" na zero stopni.
    - punkt " I", wałek ssący ustawiony na - 3 st.
    - faza pokrycia około 8 stopni.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 28-04-2012 o 16:55

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Szczerze mówiąc znowu mnie to pokonało. Będę robić kolejne podejście, ale to nic, zanim zrobiłam test OBD, to też robiłam milion podejść. Tylko proszę o weryfikację i odpowiedzi.

Mam problem z L – największy.

Tak jak patrzę, to jedynie, że jak dać na plusy I (opóźnić wałek ssący), to wtedy straty są najmniejsze, a w zasadzie są zyski.

Mam też inne problemy, pewnie wiele zależy od ustawień konstrukcyjnych – jak idzie wykres na punktach (wartościach) – Ost. Dlatego nie bardzo mogę to uporządkować.
    E – jest problematyczne – możliwe, że może być na +, -, 0 – tego nie uwzględniłam, dałam jedną wartość. Nie wiem.

Próbowałam coś wyliczać, odcinki, ale tak na wyobraźnię, to mogła mnie zawieść.

Na wykresach skryptów zrobię później, jak może skorygujecie.

Nie patrzyłam jeszcze Dx, co są razem, nie policzyłam, to w następnej kolejności.

Patrzyłam Dx z rozrusznikiem, ale nie wiem co z tym robić. Między zapłonami – idą 4 piki – 4 cylindry, takie miałam skojarzenie, ale nie wiem. Tak strzelam zwyczajowo. To proszę o podpowiedź.

Nic – próba kolejna.

Px_3.zip

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1747 140KM 2001r

Domyślnie

-odnośnie blokad i wałka wydechowego, to dokładnie on jest za wcześno czy za późno?
    -według tego co Bubu pisze to wygląda, że tylko wydechowy nie jest na swoim miejscu tylko jak to ogarnąć?
    -ten problem dotyczy wszystkich TS-ów jak i JTS ?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

@Majka
    - wykres ze startera porównuję z tym dokumentem.
    --
    http://injectorservice.com.ua/engine_mechanics.php
    --
    - tylko na Dp wykres jest poszarpany, czyli zawory.
    - ale na Dx wykres jest czysty, czyli nie zawory.
    - widać, że czujnik Dp potrzebuje filtra dolno-przepustowego na wejściu, piezoelektryk łapie wszystko z okolicy.

- @p@sik
    - przy ustawieniu rozrządu z blokad zgodnie z instrukcją serwisową, wałek wydechowy będzie opózniony, krzywka wałka jest obrócona na prawo.
    - wałek ssący jest za to przyspieszony, krzywka wałka jest obrócona na lewo.
    - tak widzę ten swój rozrząd i te wałki.
    - czy mam rację i co na to powie pan od tuningu silników, zobaczę po świetach.
    - na razie nic nie ruszam aby dojechac do rodziny i wrócić.
    - jak to wyregulować, nie wiem, nie ma punktów kontrolnych ani nie ma za co chwycić aby obrócić wałkiem.
    - wydaje się że ten problem wystąpi też w JTS, to jest wina procedury ustawiania rozrządu.
    - tylko bedzie głupio jak firma zrobiła blokady, które mają wbudową już tę korektę.
    - dlatego na razie nie krzycze na cały głos, tylko cicho siedzę, do czasu.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1747 140KM 2001r

Domyślnie

z blokad które ja posiadam do 1.8 wygląda, że na wałku ssącym krzywka jest pionowo w górę a na wydechu troszeczkę opóźniona, przeglądałem kilka filmików z wymiany paska na necie z blokadami i wszystkie wyglądają tak samo

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- ze zdjęcia krzywki jakie zamieściłem jest trochę inaczej, a to są blokady do 1.8 - 2.0 TS 156.
    - zresztą faza przekrycia ma 7 stopni, 3 stopnie na ssacym i 4 stopnie na wydechu.
    - dlatego trudno jest coś ustawić na samych wałkach.
    - na tym linku to lepiej widać, jesli to tylko prawda dla alfy Romeo.
    --
    http://injectorservice.com.ua/docs/phases.swf
    --

Nazwa:	snap.jpg
Wyświetleń:	589
Rozmiar:	109.4 KB
ID:	54449  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 30-04-2012 o 12:00

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Ale, rzeczywistość wykresowa, nie jest wcale taka oczywista, jak w linku pokazane. A chciałabym wiedzieć, jak sobie z tym poradzić i o czym to świadczy, i od czego to zależy?

Jak ustawiać kąty w panelu Dx, zależnie od wartości przesunięcia? To sprawdzę, potem, ale może jakaś podpowiedź?

Ten link nie wyjaśnia pewnych, zależności, które są na wykresach zamieszczonych tutaj - jest kwestia L, które jest b. trudne do wyznaczenia. Jak to zrobić? Nie można bazować chyba na samych wartościach podanych przez panel? Zwłaszcza, że w AR to L nie jest widoczne.

Np.:

Jaka przyczyna powoduje taką rozbieżność, co dolega lanosowi?

Poza tym dla wykresów po zastosowaniu skryptu, czasami jest tak, że link pokazuje coś innego, niż widzimy w rzeczywistości na wykresach. Jak z tym sobie poradzić? Tak naprawdę, żaden z samochodów pokazanych tutaj, nie daje w skrypcie obrazu wykresów, takich, jak pokazuje link. Także dla panelu nie są one takie oczywiste, jak w tym linku. Nie są jednoznaczne – od czego to zależy? I jak sobie z tym poradzić? On także nie wyznacza ani H, ani L na tych wykresach. Jak to zrobić? Wyznaczałam na oko, żeby policzyć odcinki i czas otwarcia zaworów z panelu. H – też ciężko wyznaczyć. Jeśli tak jest piszą w artykule, że aby ocenić poprawność ustawienia rozrządu, trzeba skorzystać z D, E, I, L – jak to zrobić?

W 147 zmienia się I - od +7..... przez 0....... do -6. Dlaczego tak jest? Domyślam się, że bierzemy ten co przeważa, na wykresach? Jednak pozostałych jest sporo? Wzięcie 5 kolejnych wykresów, nie daje odpowiedzi – ponieważ obraz jest wtedy zatarty i np.: nie można zobaczyć w 147, że J zachodzi wcześniej. Wcześniej tak oglądałam, po 5. Poza tym mimo, takich różnic w I - wykres z L - nie bardzo się zmienia, także wykres Px. To J widoczne w skrypcie jest problematyczne na wykresie Px. Jak to interpretować? Ciężko to L wyznaczyć - miałam kłopot, żeby ustalić właśnie L.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 30-04-2012 o 17:44

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- na forum znalazłem takie wykresy, niestety po rosyjsku ale dośc dobrze pokazują jak nalezy "czytać" od razu wykresy bez obliczania D, E, L, I, H, J.

Nazwa:	_Norma skrypt Px.PNG
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	53.9 KB
ID:	54466   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_ normy brak na 1 zab przestawiony rozrzad.PNG
Wyświetleń:	488
Rozmiar:	57.1 KB
ID:	54467   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_ Norma brak wał pozno zakrywa ssacy i wydechowy.PNG
Wyświetleń:	313
Rozmiar:	60.4 KB
ID:	54468