Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Skrzypienie zawieszenia + zamulony silnik 2.5V6

DominikKraków
    Gość

Domyślnie Skrzypienie zawieszenia + zamulony silnik 2.5V6

Witam was wszystkich, posiadam moją 166 od paru miesięcy, wymieniałem już pare rzeczy ale auto poprostu doprowadza mnie do ruiny, niewiem czy trafiam na durnych mechanikow czy mam wadliwy egzemplarz.Mianowicie strasznie skrzypiało mi zawieszenie, poprostu skrzypiało.Mechanik stwierdził ze górne wahacze z przodu do wymiany i przegub... ok..Wymieniłem ale dalej skrzypiała, nagle do skrzypienia doszlo stukanie w środku, inny mechanik stwierdził drążek układu kierowniczego do wymiany.Jeszcze tego nie robiłem ale teraz najciekawsze.Pojechałem w pierwszą dłuższą trase moją Alfą i na trasie ustąpiło i skrzypienie i stukanie/zgrzytanie.Ok.Wstaje rano auto juz nie skrzypi ale znowu po chwili jezdzenia zaczęło niesamowicie stukać,świeci mi sie check engine, w czwartek mam wymienic przepływomierz ale auto w dzień strasznie jest zmulone nie reaguje na gaz tak jak trzeba(2tyg temu wymieniłem sprzegło)w ten sam dzien poszedłem na trening i po treningu znów wsiadam w moją Alfine.I nagle znowu nic nie puka nie stuka i auto reaguje na gaz tak jak trzeba.Skoro wymaga kolejnych napraw jak to możliwe, że raz jest dobrze raz jest źle.Niewiem czy będzie to jakąś wskazówką ale mam wrażenie że jak jest gorąco to ją muli i stuka i puka a jak chwile postoi i jest chłodniej auto zdrowieje.Bardzo was prosze pomóżcie mi zanim wydam kolejne tyś na naprawe która jak już sie przekonałem moze nie byc konieczna i pomocna.Licze na was

seba185
    Gość

Domyślnie

Chyba jestes z Krakowa to odezwij sie do Tomek_KRK. On Ci napewno pomoze i naprawi auto

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Przed wymianą przepływki najpierw sprawdź na komputerze ilość powietrza na wolnych obrotach i zapytaj innego posiadacza 2.5 v6 na forum jaka jest u niego ta wartość... być może tylko wiązkę masz gdzieś złamaną, przez zdolnego mechanika

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie

Stuka puka w silniku, czy gdzieś indziej? Jeśli silnik, to w jakim rejonie tegoż?

DominikKraków
    Gość

Domyślnie

Stuka puka w lewym kole, więc chyba faktycznie ten drążek.Jutro jade wymienic drążek,simerbloki,przypływomierz,przestała skrzypieć tak jak pisałem i już nie skrzypi choć skrzypiała dobre 3-4miesiące O_O.Jeszcze mam z tego co widze często sie powtarzający problem z klimą.Nabilem ją jednak nie chłodzi, leci ciepłe powietrze.Będe musiał jechać do goscia co sie niby tym zajmuje po weekendzie.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    alfa romeo 166 2.5 v6 2004. 159 2.4 jtd sw 2006

Domyślnie

co do klimy niech sprawdzi ilość czynnika . ilość jest podana na plastiku nad chłodnicą . u mnie według tego co jest podane na plastiku(nalepka z dziurką ) to 500g.
    Ale ja mam problem z zaworem rozprężnym , na szczęście trafiłem na kumatego mechaniora , który zmniejszył ilość czynnika do 400g co spowodowało mniejsze obciążenie sprężarki i polepszenie parametrów na wejściu i wyjściu (15 barów i 10barów) a powinno być 15 i w okolicy 0. Problem stanowi też osuszacz w którego wnętrzu jest rodzaj siateczki z kulkami silikonu , siateczka lubi sobie pęknąć i kuleczki latają po całym układzie zatykając to i owo.

Misiek213
    Gość

Domyślnie

A u mnie jest 700gram... ciekawe skąd te różnice w ilości czynnika...