a może jakiś gówniany przepływomierz kupiłeś ?
a może jakiś gówniany przepływomierz kupiłeś ?
Obroty w normie na jałowym, w ogóle auto śmiga dobrze, bez przepływki, tylko dymek ładny puszcza. Natomiast przepływkę kupiłem boscha w intercars 380zł, na pewno taka jak powinna być sprawdzałem i tu na forum i w katalogu boscha. Jako że i tak należało jechać podreperować zawias oleje etc. , to i przy okazji tym się zajmą u Pabla - pablogarage.pl. Po wstępnej diagnozie będą sprawdzone wyżej opisane przez was sprawy.
Jeżeli przepływka jest ok, to stawiam na pęknięty wąż doładowania albo niesprawny EGR.
Sam miałem pęknięty wąż IC - kolektor, którego to pęknięcia w ogóle nie było widać. Właśnie przy przyspieszaniu (nawet nie dynamicznym, a wręcz spokojnym) autko puszczało "bąka". Po wymianie, jak ręką odjął - obroty wróciły, jak i brak czarnego dymu. Oczywiście może być też pęknięty wąż turbo - IC.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Ja też miałem pękniętą rurę IC-kolektor i wtedy bardziej dymiło... po wymianie jednak dalej dymi tylko mniej...
A do rury turbina-IC to juz nie jest tak łatwo sie dostać jak do rury IC-kolektor, która jest na wierzchu...
Możliwe, że tak... z drugiej strony jak miałem dziurę w rurze IC-kolektor nie zuważyłem znacznego spadku mocy... A ponieważ mam ją od niewiele ponad roku (a dymi tak od poczatku) nie wiem czy może jeździć jeszcze lepiej niż terazNapisał GRZGAR
![]()
Nie wiem tez czy może palić mniej... w tej chwili (i tak było od zawsze od kiedy ją mam) na trasie pomiędzy 6,4-6,7l/100km w mieście około 10-11l/100km - to chyba mieści się w normie...
No nie wiem czy w normie ja muszę się baaaaardzo napocić żeby wyszło mi poza 10 litrów, trasa spokojnie poniżej 6 jadąc 100km/h 6-bieg. Rekord 4.6(według ics) Tak to wygląda po wymianie rur ic-turbo turbo-filtr powietrza wkład przepływki i czyszczenie egr. Pali ci sporo kolego mimo tego że masz ciut więcej mocy niż moja.
@jacek83 koledze @tadziq pali katalogowo i praktycznie tyle samo co moja. Weź pod uwagę, że mamy automaty.
@tadziq ja też walczyłem z kopceniem. Przy ostrym przybutowaniu podczas jazdy (jedziesz 100 i pedał w podłogę) kiedy skrzynia zrobiła kick-downa to miałem efekt jak w krazie (zero widoczności do tyłu). Wyczyściłem wszystkie rury dolotu, wymieniłem opaski oraz wyczyściłem egr, kanały egr'a w kolektorze, wlot do kolektora i czujnik ciśnienia. Dało to efekt i poprawę, ale nie wielki. W następnej kolejności wyjąłem ponownie Egr'a i kolejne czyszczenie wszystkiego. Po wyczyszczeniu zrobiłem jego próbę naftą i okazało się, że jednak nie ma szczelności, więc go zaślepiłem blaszką z dziurkami. I to było to. Teraz delikatnie puści bączka jak ruszam i w sytuacji przyspieszania opisanej powyżej, ale jest to już nie zauważalne z pozycji kierowcy. Ale zwalam to na 3 katalizatory (mam jeden dodatkowy założony przez niemkę) które mam w szeregu, i dużą ilość jazdy w mieście na krótkich odcinkach, kiedy mają okazję się przypchać.
A to spalanie według ICS to można między bajki włożyć. Spróbuj taki wynik uzyskać pod dystrybutorem.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
No w sumie tak automat robi swoje, ale czy spalanie według ics to lipa? Mieszkam w wraszawie i dojeżdżam codziennie do pracy około 15 km. Co prawda jak jadę nie ma jeszcze takich strasznych korków(7 wyjazd powrót 15) ale mimo tego paliwa starcza mi na 800 km...
Jeżeli przy przyspieszaniu kopci (EGR zamknięty), a przy jednostajnej prędkości np. jadąc 2000 obrotów dłuższy czas nie (EGR otwarty), wówczas to nie jest EGR, tylko lejące wtryski. Cały czas zakładam, że osiągi są w porządku, w przeciwnym przypadku winowajcą są węże.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek