Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 65

Temat: Błąd obwódu czujnika przełącznika pozycji pedału i przepustnicy V6

kapselek
    Gość

Domyślnie

Najpierw muszę naprawić błąd czujnika a potem będę dalej sprawdzał.

Fotki postaram się zrobić jutro ale już wiem że parę rzeczy jest do poprawy.

O ile się nie mylę mam także czujnik deszczu nie działający (przynajmniej nad lusterkiem jest fioletowa płytka przyklejona do szyby)
    Przycisk podnoszenia szyb pasażera, przycisk otwierania bagażnika - tego brak.
    Nie wiem czy fotele grzeją - przycisk się pali ale nie czuję że są ciepłe - być może trzeba poczekać na duże chłody.
    Poniżej czujnik położenia pedału gazu i nie mam pojęcia jak go wymienię jeżeli się okaże że jest zepsuty.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	czujnik.jpg
Wyświetleń:	150
Rozmiar:	91.6 KB
ID:	55797

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Jeśli chodzi o czujnik deszczu to może wystarczy sama kalibracja http://www.forum.alfaholicy.org/166/...a_deszczu.html.
    Brak przycisku otwierania bagażnika ? Mówisz oczywiście o tym w schowku

Fotele powinny grzać nawet przy +30' jeżeli nie grzeją to na 99% masz awarię maty grzewczej bo one mają tendencję do umierania http://www.forum.alfaholicy.org/156/...ch_foteli.html ; http://www.forum.alfaholicy.org/156/...a_naprawa.html
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Misiek213
    Gość

Domyślnie

Pogratulowac zakupu A alfę stopniowo sobie ogarniesz ...mało jest takich w których wszystko działa a do tego są do sprzedania

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

i jak kolego sprawdziles ten czujnik gazu? bo chyba mam podobny problem

kapselek
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał darrager Zobacz post
    i jak kolego sprawdziles ten czujnik gazu? bo chyba mam podobny problem
    Jeszcze nie.
    Jutro rano będę miał kabelek VVG kkl do komputera (o ile poczta Polska się sprawi) i wtedy będę wiedział czy to czujnik czy coś innego.
    Wyczytałem także że czujnik raczej się nie psuje a najczęstszą przyczyną jest kostka (wykluczona) lub przewody do niej prowadzące. Jeden z forumowiczów miał przypadek przetartego kabelka przy grodzi silnika.

Nie mniej sprzedający sugeruje usterkę przepustnicy.

Wracając do Alfy to jest śliczna i niewiele będzie do zrobienia.
    Na pewno czeka mnie regeneracja świateł bo są strasznie matowe a soczewka jakby przykurzona.
    Dostałem także klocki hamulcowe i chcę kupić nowe tarcze oraz nowe oponki.
    Ps. Jakie tarcze polecacie i gdzie je kupić ? (jestem zielony więc wolałbym linki do konkretnych tarcz gdzieś na Allegro czy gdzieś indziej)
    Darrager czy masz takie same objawy czy coś innego?
    Ostatnio edytowane przez kapselek ; 14-05-2012 o 22:51

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Juz trzeci raz mi sie to stało czyli minimalna reakcja na pedał gazu, jakoś da sie jechać ale nie wchodzi z dołu w obroty. Po zostawieniu auta na noc usterka sama sie naprawia (gasnie marchewa) i jest jakis czas spokój, troche to dziwne Obroty równiutkie , nic nie faluje. Dzis mi sie to stało i czekam do jutra rana powinno ustąpić

No i ustapiło z rana ale tylko na chwile . Czyli jednak trzeba sie dostać do kostki od potencjometru i posprawdzac przewody czy sie są przetarte...
    Ostatnio edytowane przez Kris_Nero166 ; 15-05-2012 o 08:06

kapselek
    Gość

Domyślnie

Dostałem takie oto klocki w spadku.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zdjecie.JPG
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	175.4 KB
ID:	55910

powiedzcie jakie jeszcze (i gdzie) kupić na tył oraz jakie tarcze.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Moja teściowa miała ten sam problem w swoim Clio. Przerobila wymiane czujnika pedału gazu, dwukrotną wymianę przepustnicy, sondy lambdy - bo właśnie takie błędy wyskakuwały na kompie - i już miał ją mechanik naciągnąć na kolejne kilkaset złotych...ale wyczytała na jakimś forum, żeby pogrzebać w kablach pod kierownica. Pomogło uporządkowanie kabli, przeczyszczenie kostek i regeneracja izolacji
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Co do klocków to ja preferuję markę TRW i w obydwu alfkach mam je założone. Niedawno w 156 wymieniałem wszystkie tarcze równiez na TRW i jest ok. Klocki TRW sa ok i nie pylą= czyste felgi.
    Kapselek te na foto mają logo "ricambi originali" na sobie więc "obawiam" się , że to klocuszki oryginalne szczęściażu
    Ja allegro masz sprzedawcę "tanifiat" i to u niego kupowałem tarcze do 156. Ceny nie pamiętam ale troszke mnie wyniosły (kilka stówek).
    Ogólnie zanim zakupisz polecam "zadać pytanie sprzedającemu" i popytać kilku sprzedawców części AR o koszt klocków czy tam tarcz. Tutaj na forum napisz PW do kolegi DamianS- on pracuje w autosklep24 który tez oryginały sprzedaje.
    JEdno jest pewne- tarcze nowe to 166 3.0V6 tanie jak barszcz nie będą.
    [C

kapselek
    Gość

Domyślnie

Masa 625
    Dziś sprzedawca dosłał mi 2 tulejki (stabilizatora chyba) więc jest ok ale nie przyszedł mi wciąż kabelek do podłączenia z komputerem.

Zgodnie z sugestią Piotra (sprzedającego) skłaniam się ku wadliwej przepustnicy i mam zamiar "podmienić" ją na próbę jeżeli komputer wykluczy czujnik pedału gazu.
    Do DamianaS napisałem i czekam na info w sprawie tarcz.

Generalnie cały czas poznaję auto ale dopóki nie naprawię gazu jazdy unikam więc i na zdjęcia mojej Alfy poczekacie (teraz jest cała w pyłkach)
    Koło zapasowe jest nowe z oponą Continental ale być może w jej miejsce wstawię butlę gazu (obecnie mam zwykłą za kanapą ale jakoś za bardzo rdzewieje jak na 3 lat)

Na tylnej półce mam tylko osłony głośników i chcę kupić głośniki aby tak wstawić.
    Wymiana wszystkich na DSP to koszt 500 zł ale nie wiem czy poradzę sobie z wymianą kabli więc chyba tylko kupie 2 głośniki (dziś zaglądałem pod te osłony i nie mam tam wolnej kostki do podłączenia ich - problem)