Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: ciezko domykające sie szyby

Użytkownik Znawca Avatar wiedzmaak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD M-Jet 16V------------------------ Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 170 km

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    Niestety ale może trzeba by było przesmarować wszystko, łącznie z koszulkami linek oraz całym silniczkiem napędzającym i wtedy sprawdzić jak się zachowuje
    Robiłem taką operacje z szybą od pasażera. Przesmarowałem prowadnice, linki, silniczek (bez uszczelek). I jeżeli jest sucho szyby jeżdżą bardzo fajnie, bez zacięć. Ale z rana tak jak jest teraz, duża wilgoć, szyba bardzo mokra, to musze ją zamykać na kilka razy bo co chwile sie zacina.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

A sprawdzałeś może jak jest umocowana do prowadnicy?? Może ktoś kiedyś wyjmował szybkę lub wymieniał i źle dokręcił do prowadnicy przez co będzie krzywo szła do góry i zacinała się??
    Nie wiem dokładnie w czym może leżeć problem bo u mnie szybki chodzą dobrze bez zacięć dlatego jeszcze wszystkiego nie rozbierałem

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barat
    Mieszka w
    Czerniejewo/Września/Gniezno i czasem Konin
    Auto
    Była [A147 1.9JTD 115KM], jest [E39 530i 231KM]

Domyślnie

U mnie też szyba przednia prawa się blokuje - trzeba na kilka razy ją zamykać - najczęściej rano (rosa), ale na sucho w zasadzie też. Co ciekawe automatyczne opuszczanie w dół działa na obu bez problemu, a podnoszenie do góry (jak się chwile potrzyma przycisk) działa tylko po stronie kierowcy.
    Może też będę musiał zrobić ten demontaż boczka
    Dziwi mnie tylko, że opuszczanie z automatu działa bez problemu...
    @ Mój ALF

wojtekml
    Gość

Domyślnie

W alfie masz podnoszenie szyb zrobione na jednej prowadnicy, jest to środek szyby. Tam jest taka szyna wyprofilowana, na niej jest ślizg który jest przymocowany do szyby a do ślizgu zamocowane są linki podnoszące/opuszczające. Jednak kiedy szybka schodzi całkiem na dół musi być w czymś odpowiednio prowadzona bokami i są to takie plastikowe prowadnice po boku.
    Jeśli szybka będzie przykręcona bardziej w prawo lub bardziej w lewo do ślizgu, to podnoszenie będzie sprawiało większe trudności ponieważ krzywo będzie prowadzona do góry. Opuszczanie zawsze będzie łatwe bo prowadniczki boczne tylko utrzymują szybkę po bokach, nigdzie jej nie blokują, poza tym szyba jest opuszczana co jest na pewno łatwiejsze dla całego mechanizmu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar marcianno1
    Mieszka w
    Grzędy (WPI)
    Auto
    AR 147 '02r. 1.9 JTD 115 KM BOSE

Domyślnie

Problemy z otwieraniem i zamykaniem szyb w alfach idą w parze z niską temperaturą i chyba każdy posiadacz alfy powie Ci, że mu szyby ciężko chodzą w okresie jesień-zima-wiosna. Tak jak i bąble pod uszczelkami - ale to już przez cały rok
    1, 2... guma gra...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfa 147
    Mieszka w
    OKOLICE WAWY
    Auto
    ALFA 147 04r 1.6TS105KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Panowie a ja mam inny trochę problem z prawej strony z szybą;/ w dół idzie ładnie ale w góre nie chce isc ale ruszy delikatnie i silnik warczy. Wcześniej żadnych obaj nie było nagle się tak stało czy to silniczek poszedł na trybach?

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Cytat Napisał alfa 147 Zobacz post
    Panowie a ja mam inny trochę problem z prawej strony z szybą;/ w dół idzie ładnie ale w góre nie chce isc ale ruszy delikatnie i silnik warczy. Wcześniej żadnych obaj nie było nagle się tak stało czy to silniczek poszedł na trybach?
    Zdejmij boczek bo tak to Ci nie powiemy. U mnie też podnosiła tak ciężko jak by wcale rady nie dawała. Przesmarowałem smarem teflonowym i jest rewelacja wiadomo nie jest tak jak z fabryki ale i nie jest beznadziejnie źle. Ja tam myślę że to nie wina trybów ale być może padnietego ślizgu, odkręć boczki i zobacz. Masz link http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...wi_lewych.html

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Zacznij może od sprawdzenia wszelkich uszczelek, żeby się nie zaginały.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar alfa 147
    Mieszka w
    OKOLICE WAWY
    Auto
    ALFA 147 04r 1.6TS105KM DISTINCTIVE

Domyślnie

Sprawdziłem cały mechanizm winny jest jednak silniczek...