Mam problem z klimą. Raz leci zimne powietrze a raz ciepłe:/ To wina zapchanego filtra kabinowego???
Mam problem z klimą. Raz leci zimne powietrze a raz ciepłe:/ To wina zapchanego filtra kabinowego???
Raczej czujnika temperatury wewn. samochodu.
ale wydaje mi sie ,że jak zmniejszam obroty dmuchawy to powietrze leci zimniejsze. Zawsze mam ustawione na LO
Jak zmniejszasz obroty to powietrze bardziej wychladza sie na parowniku stad wydaje sie troche chlodniejsze. Ale czujnik daje bledne wskazania i otwiera przeplyw wody przez nagrzewnice co powoduje, ze sie ogrzewa i leci cieple. Ja stawiam na czujnik - ale mechanikiem nie jestem.
Ostatnio edytowane przez oops2k ; 23-05-2012 o 16:25
Mnie również wydaje się że jest to czujnik temp; aczkolwiek przychodzi mi na myśl sam sterownik. Spróbuj może odłączyć aku na parę minut i sprawdź ponownie
filtr pewnie przyda sie wymienić, ale sprawdź też brudną chłodnicę klimatyzacji. Temperatura zmienia się w zależności od prędkości auta i włączenia/wyłączenia wentylatorów, ponieważ chłodnica jest mało wydajna. Jeśli na postoju wentylatory załączają ci się co chwilę, to musisz umyć chłodnicę. Pisałem kiedyś dawno jak to zrobić.
jeszcze podpowiedź ode mnie, bo dziś właśnie naprawiałem klimę.
u mnie nie było styku (zaśniedziały konektory bo brakowało uszczelki konektora) przy czujniku ciśnienia(presostat). Więc wtyczka była lużna i raz w FESie miałem odczyty ciśnienia prawidłowe (u mnie ok 11000-16000mBar) i ładnie kima chłodziła, a innym razem odczyt był stale 1990mBar (brak styku?) i leciało ciepłe powietrze z zewnątrz (a że dziś było 28C to się gotowałem w aucie).
Najlepiej podpiąć się do kompa i pooglądać odczyty zarówno z czujników temperatury jak i ciśnienia.
A ja obstawiam silniczek sterowania mieszaniem powietrza, który jest na dmuchawie, ale w którym miejscu to nie wiem.
Taką przypadłość miałem w Stilo i winny był właśnie silniczek.