Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: Olej w układzie wspomag., filtr powietrza, konserwacja lakieru

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 1.6 T.Spark 120 KM

Domyślnie Olej w układzie wspomag., filtr powietrza, konserwacja lakieru

Cześć, mam oto taki problem, ponieważ układ wspomagania brzęczy podczas skręcania, Co mam zrobić? Czy wymienić olej czy czegoś dolać (czego?). Miałem taka sytuacje w zimie podczas 20 stopniowych mrozów, ze wyciekło mi coś z okładu, pojechałem na serwis i mi powiedzieli ze oleju było za dużo i teraz jest ok. olej był taki lekko czerwonawy ciemny. Czy po prostu wymienić olej i zlecić przeczyszczenie tego i mieć spokój?
    Kolejna sprawa jaki filtr? Węglowy czy nie, oryginalny czy jakiś inny - jaki? Dodam że mało jeżdżę i chciałbym na nim poganiać dłużej niż rok i żeby nic z niego nie śmierdziało? Tak w ogóle, to ile można pośmigać na takim jak się jeździ rocznie 7-9 tyś?
    Kolejna sprawa, to zabezpieczenie lakieru, co polecacie? Pasta, czy pasta plus wosk. Lakier jest w dobrym stanie ale już się po deszczu nie robią takie kropelki i chciałbym kupić coś naprawdę dobrego. Polećcie coś konkretnego tak żebym mógł łatwo w necie znaleźć, ewentualnie jakiś link. Dzieki wszystkim, którzy zechcą się podzielić ze mną swoją wiedzą

Użytkownik Znawca Avatar wheelerwasp02
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS 120KM

Domyślnie

Osobiście nie miałem nic do tej pory do roboty ze wspomaganiem.. ale u ojca w Nissanie Maxima jak zaczeło buczeć wspomaganie to wymieniłem cały płyn i na szczęście przestało.. więc możesz spróbować.. koszt nie aż tak wysoki..

Filtr jeśli masz na myśli do klimatyzacji, przeciwpyłkowy to chyba wszystkie są węglowe.. (węgiel aktywny czy jakoś tak) no i ogółem filtr przeciwpyłkowy jak dobrze pamiętam zaleca się wymianę co roku.. ale spokojnie 2 lata pojeździ.. ja co 2 wymieniam i jest ok.. a jaki kupić no kup DOBRY nie musi być z ASO ale nie musi być też najtańszy na allegro..

Co do lakieru nie wiem o jaką pastę Ci chodzi.. ja nie używam najwyższej półki kosmetyków.. korzystam ze środków firmy Sonax.. raz na miesiąc nakładam na auto wosk na zmianę twardy (taki http://www.kosmetykisamochodowe.skle...-pelna-ochrona) i wosk koloryzujący bo też całkiem fajnie działa (taki http://www.kosmetykisamochodowe.skle...k-koloryzujacy)..

Przed nałożeniem poświęć sporo czasu na przygotowanie auta.. im lepiej przygotujesz (=umyjesz szczotką potem myjką ciśnieniową, potem jakieś detalę doczyszczonę ręcznie szmatką z płynem potem naprawdę dobrze osuszyć) to tym lepiej po nałożeniu wosku auto będzie wyglądać i dłużej ten efekt się utrzyma..

Możesz też skorzystać innych produktów od Sonaxu z serii Xtreme bo bardzo dobrze doczyszczają i zostawiają powłokę ochronną na umytej powierzchni..

Co do przygotowania auta to jak mówiłem nie żałuj czasu.. przykładowo moje przygotowanie auta i woskowanie dochodzi ostatnio do pedantycznej dokładności i do 5 godzin spędzam na szykowaniu auta żeby każdy detal dobrze umyć, nawoskować, wypolerować..

Tyle ode mnie
    Pozdrawiam Kuba

Pomogłem kliknij "Podziękuj"