No taka cena to faktycznie nie ma co kombinować z regenerowaniem. Czyszczenie i tak warto zrobić.
Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2
No taka cena to faktycznie nie ma co kombinować z regenerowaniem. Czyszczenie i tak warto zrobić.
Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2
Ale u ciebie tylko i wyłącznie na chwilę obecną chodzi o wyczyszczenie zmiennej geometrii łopatek prowadnicy a przy okazji dopiero określenie luzów osiowych wirnika i stanu uszczelnień czy już oleju nie leją. Zmienną geometrię można wyczyścić nie ruszając wirnika (nie ma konieczności regeneracji całego układu turbodoładowania). Nie ma potrzeby z góry regenerować całej turbosprężarki jeżeli będzie w dobrym stanie a co ważniejsze że często po regeneracji turbosprężarka głośniej pracuje - jednak co oryginał to oryginał. Samo czyszczenie kierownic powinno nie być takie drogie ale regeneracja turbosprężarki może już szarpnąć po kieszeni. Oczywiście wybór należy do ciebie ale pozwól określić stan całego układu turbodoładowania osobie, która będzie się na tym znała i powie co najlepiej będzie zrobić - przecież będzie wszystko miała w ręku i zadecyduje najlepiej.
Dzięki, poszukam najpierw kogoś dobrego w okolicy który się opowie przy czyszczeniu kierownic o stanie całej turbiny, a potem albo nowa turbina albo od razu do cinka na moda.
Ostatnio edytowane przez semri ; 31-05-2012 o 22:21
Czyszczenie jest tak proste jak budowa cepa, więc można to zrobić samemu.
Jak już ten ktoś będzie stwierdzał stan turbiny, to pamiętaj, że GT2256V (bo chyba taką masz) ma jak się nie mylę łożysko pływające i trzeba pomyśleć zanim się określi luzy. Na pewno nie za pomocą jednego wepchanego palucha, jak to niektórzy robią
Co do regeneracji, to panowie wiedzcie, że producenci przestali wydawać coś takiego jak zestaw naprawczy i obecnie wszystkie turbiny są regenerowane podzespołami z odzysku.
Ostatnio edytowane przez @sdero ; 01-06-2012 o 23:00
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Sam nie będę się zabierał, mechanika to nie ja, tym bardziej turbo. Jeszcze coś mi zostanie w ręceKupić zawczasu jakieś uszczelki czy coś?
pomiary.rar
Poproszę o analizę logów. Są to 4 pomiary po dwa na ciśnienie doładowania i ciśnienie paliwa ponieważ tylko darmowy FES był na tyle stabilny żeby je zrobić więc musiałem osobno. Jeśli komuś się uda coś z nich wyczytać będę wdzięczny. Generalnie mam wrażenie że turbo późno wstaje a przed 2200obr jest za duży dół. Z góry dzięki.
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Egr zaślepiony, dolot przed zaślepką czysty. Rozbierać ponownie i czyścić?
STOP CIOTOM DROGOWYM
Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA
Log do 4 tys.zip
Proszę o analizę logów. EGR zaślepiony oryginalną zaślepką, czysty, dolot turbo_IC z nierdzewki szczelne.
Auto przy gwałtownym bucie puszcza czarną chmurę. Spalanie w trasie przy 100-120 km/h 5,7 l/100km
miasto 8,7 l/100/km(krótkie trasy)
Ja zwracam uwagę na zmierzoną masę powietrza.
DF
Logi wyglądają całkiem ładnie. Ciśnienie paliwa idealnie a doładowanie ładnie narasta i potem po 2300rpm utrzymuje odpowiednio stały poziom bez wahań i widocznych objawów przeładowania. Jedyne czego można się doczepić to że w początkowej części logu doładowanie jest na dość niskim poziomie i jego przyrost jest niewielki odnosząc się do wartości oczekiwanej.
Ale ty masz JTD 1910 16V 150CV a tam nie możesz całkowicie zaślepić, bo ci MCSFa wywali chyba że z mapy ci EGR ktoś wyrzucił. Jaką masz zaślepkę - z dziurkami czy całą.
Ja bym właśnie to obstawiał...
Nie chodzi o cały dolot a tylko o EGR - czy go rozbierałeś i czyściłeś. Jeżeli nie to go rozkręć (cały tak żebyś do wszystkiego miał dostęp) i do ropy albo benzyny z nim...