Strona 11 z 89 PierwszyPierwszy ... 2345678910111213141516171819202161 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 885

Temat: Analiza logów 1.9 JTD 16V

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    Saab 900 LPT classic & BMW 318d F30

Domyślnie

No taka cena to faktycznie nie ma co kombinować z regenerowaniem. Czyszczenie i tak warto zrobić.

Wysyłane z mojego MB860 za pomocą Tapatalk 2

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał semri Zobacz post
    Dzięki za szybkie uświadomienie.
    Się dowiedziałem że w 2005 był ogólny update softu, na który moja też się załapała w Niemczech. Znajomy ma taką samą i przed tunem miał 176 i 420, czyli bardzo zbliżone. Nie licząc tego co napisałem, skoro kierownice są przyblokowane to co teraz się bardziej opłaca przyszłościowo, regeneracja turbiny czy nówka. Na ile średnio starcza regeneracja. Czy kierownice mogą powodować takie zachwianie na wykresie z hamowni?
    Ale u ciebie tylko i wyłącznie na chwilę obecną chodzi o wyczyszczenie zmiennej geometrii łopatek prowadnicy a przy okazji dopiero określenie luzów osiowych wirnika i stanu uszczelnień czy już oleju nie leją. Zmienną geometrię można wyczyścić nie ruszając wirnika (nie ma konieczności regeneracji całego układu turbodoładowania). Nie ma potrzeby z góry regenerować całej turbosprężarki jeżeli będzie w dobrym stanie a co ważniejsze że często po regeneracji turbosprężarka głośniej pracuje - jednak co oryginał to oryginał. Samo czyszczenie kierownic powinno nie być takie drogie ale regeneracja turbosprężarki może już szarpnąć po kieszeni. Oczywiście wybór należy do ciebie ale pozwól określić stan całego układu turbodoładowania osobie, która będzie się na tym znała i powie co najlepiej będzie zrobić - przecież będzie wszystko miała w ręku i zadecyduje najlepiej.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Dzięki, poszukam najpierw kogoś dobrego w okolicy który się opowie przy czyszczeniu kierownic o stanie całej turbiny, a potem albo nowa turbina albo od razu do cinka na moda.
    Ostatnio edytowane przez semri ; 31-05-2012 o 22:21

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał semri Zobacz post
    Dzięki, poszukam najpierw kogoś dobrego w okolicy który się opowie przy czyszczeniu kierownic o stanie całej turbiny, a potem albo nowa turbina albo od razu do cinka na moda.
    Czyszczenie jest tak proste jak budowa cepa, więc można to zrobić samemu.
    Jak już ten ktoś będzie stwierdzał stan turbiny, to pamiętaj, że GT2256V (bo chyba taką masz) ma jak się nie mylę łożysko pływające i trzeba pomyśleć zanim się określi luzy. Na pewno nie za pomocą jednego wepchanego palucha, jak to niektórzy robią
    Co do regeneracji, to panowie wiedzcie, że producenci przestali wydawać coś takiego jak zestaw naprawczy i obecnie wszystkie turbiny są regenerowane podzespołami z odzysku.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 01-06-2012 o 23:00
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Maniak resoraków Avatar semri
    Mieszka w
    Bydgoszczy
    Auto
    166 3.2 V6 Ti

Domyślnie

Sam nie będę się zabierał, mechanika to nie ja, tym bardziej turbo. Jeszcze coś mi zostanie w ręce Kupić zawczasu jakieś uszczelki czy coś?

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

pomiary.rar

Poproszę o analizę logów. Są to 4 pomiary po dwa na ciśnienie doładowania i ciśnienie paliwa ponieważ tylko darmowy FES był na tyle stabilny żeby je zrobić więc musiałem osobno. Jeśli komuś się uda coś z nich wyczytać będę wdzięczny. Generalnie mam wrażenie że turbo późno wstaje a przed 2200obr jest za duży dół. Z góry dzięki.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Toruń
    Auto
    Stilo 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał redek83 Zobacz post
    pomiary.rar

Poproszę o analizę logów. Są to 4 pomiary po dwa na ciśnienie doładowania i ciśnienie paliwa ponieważ tylko darmowy FES był na tyle stabilny żeby je zrobić więc musiałem osobno. Jeśli komuś się uda coś z nich wyczytać będę wdzięczny. Generalnie mam wrażenie że turbo późno wstaje a przed 2200obr jest za duży dół. Z góry dzięki.
    Na pierwszy rzut oka EGR do czyszczenia - nie domyka się do końca.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

Egr zaślepiony, dolot przed zaślepką czysty. Rozbierać ponownie i czyścić?
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Rowerzysta Avatar Annik
    Mieszka w
    Łomża
    Auto
    Giulia VELOCE Q4 MY20

Domyślnie

Log do 4 tys.zip

Proszę o analizę logów. EGR zaślepiony oryginalną zaślepką, czysty, dolot turbo_IC z nierdzewki szczelne.
    Auto przy gwałtownym bucie puszcza czarną chmurę. Spalanie w trasie przy 100-120 km/h 5,7 l/100km
    miasto 8,7 l/100/km(krótkie trasy)
    Ja zwracam uwagę na zmierzoną masę powietrza.
    DF

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

pomiary.rar

Logi wyglądają całkiem ładnie. Ciśnienie paliwa idealnie a doładowanie ładnie narasta i potem po 2300rpm utrzymuje odpowiednio stały poziom bez wahań i widocznych objawów przeładowania. Jedyne czego można się doczepić to że w początkowej części logu doładowanie jest na dość niskim poziomie i jego przyrost jest niewielki odnosząc się do wartości oczekiwanej.

Ale ty masz JTD 1910 16V 150CV a tam nie możesz całkowicie zaślepić, bo ci MCSFa wywali chyba że z mapy ci EGR ktoś wyrzucił. Jaką masz zaślepkę - z dziurkami czy całą.

Cytat Napisał grzesiekwisnia Zobacz post
    Na pierwszy rzut oka EGR do czyszczenia - nie domyka się do końca.
    Ja bym właśnie to obstawiał...

Nie chodzi o cały dolot a tylko o EGR - czy go rozbierałeś i czyściłeś. Jeżeli nie to go rozkręć (cały tak żebyś do wszystkiego miał dostęp) i do ropy albo benzyny z nim...