W niektórych autach, gdy niedomaga regulator mogą falować obroty.
Mnie po przejechaniu +/- 20 km obroty zaczynały znowu falować...
Kkręcenie śrubą u mnie nie pomagało, co prawda resetu nie robiłem przy tym.
W niektórych autach, gdy niedomaga regulator mogą falować obroty.
Mnie po przejechaniu +/- 20 km obroty zaczynały znowu falować...
Kkręcenie śrubą u mnie nie pomagało, co prawda resetu nie robiłem przy tym.
ja kręciłem śrubką w obie strony nie zauważyłem większych różnic, tylko jak za bardzo dokręcisz to otwarcie będzie większe i 2000 tys rpm na luzie
linke ustawiałem na luźno ale tylko troszke żeby nie było luzu na pendale
alternator wymieniłem na większy i nowszy też to nic nie miało wspólnego z falowaniem
u mnie pomogły zaworek odmy i nowe uszczelki wtrysków, wcześniej lambda i przepływka
najlepszym sposobem na załatwienie falowania raz na zawsze to chyba sprzedaż i nie zakupowanie ts'a
Na razie za wczesnie na jakies konkrety ale jedno jest pewne ze linka musi miec okolo 5mm luzu i dokrecilem troche srube poniewaz byl taki smieszny luz,nie wiem czy wzial z rozkalibrowania czy po prostu puszczajac pedal gazu srubka uderza w aluminiowy korpus i tak z czasem wywala wglebienie w korpusie ale to jest troche malo.
W kazdym razie ustawilem i reset.Oczywiscie silnik rozgrzany do temp.roboczej i dopiero reset po czym od razu w droge i jakies 40 km zrobilem i nie falowal,dzis tez rano do pracy te kilkanascie ok ale to na razie jeszcze nie sukces
Tyle tylko zaczepiam jeszcze raz o ten temat bo wczesniej tez krecilem srubka itp ale nie mialem interfejsu i nie moglem zrobic adaptacji i ustawienia silniczka wg procedury.Musialbym na jakis innym aucie jeszcze sprawdzic w swoim czasie
Ta śrubką napewno obrotów nie wyregulujecie bo przepustnica sama się ustawi tak jak jej ECU nakaże...
Sam kręciłem nią i większych zmian nie zaobserwowałem (adaptacja robiona)... Moje "falowanie" już chyba ustało (nie wiem od czego bo praktycznie cały osprzęt wymieniłem) obroty idealne a przejechałem dość dużo po Warszawie.
Moim zdaniem śrubka ta służy do "doregulowania" luzu na pedale... Oczywiście w jakimś zakresie.
Nie wiem ale do tej pory kiedy pogrzebalem przy tej srubie to jesli bylo za wysoko to falowal na postoju,a za nisko to przy dojezdzaniu.Tyle ze nie adaptowalem go nigdy tylko w sposob z wylaczeniem zaplonu na 90s i wlaczeniem potem odpalalem i przejazdzaka ale zawsze po kilkunastu km sie okazywalo ze bezskutecznie wszystko...
Tym razem znalazlem opis service news odnosnie wprawdzie braby 1.2 16v ale to jest to samo ECU i nastawnik wiec poszedlem droga z opisu na temat luzu na lince i na dodatek podciagnalem odrobine srube likwidujac luz zderzaka wzgledem klapki przepustnicy,wyczytalem jeszcze na podstawie innego zupelnie wozu ale z podobnym wtryskiem i nastawnikiem boscha ze mozna ustawic pomiedzy srubka a zderzakiem 0.5mm szczelinowmierzem ale juz po fakcie wiec moze nastepnym razem zrobie lepszy pomiar na razie jezdze i popatrze na zachowanie sie nastawnika
Na pewno jest troche elastyczniej i wskazowka opada wolniej bez zawahan po puszczeniu nogi z gazu wiec jest progress
Gratuluje postępów.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
- - - Updated - - -
To Service News z sieci,opis ekstrakcji nastawnika przepustnicy wraz z opisem przezyc ekstraktora niestety mam w pdfie i nie przejdzie tutaj ale w skrocie po obejrzeniu go mozna sie dowiedziec iz nastawnik sklada sie z potencjometra zamknietego hermetycznie i przekladni slimakowej co wiekszosc z zainteresowanych wie doskonale.W kazdym razie zilustrowany opis daje poglad co to za urzadzenie
Właśnie przyszło mi do głowy wykonanie takiego doświadczenia. Wiadomo że podczas kręcenia kołem zaczyna się falowanie ale moj plan jest taki aby sprawdzic przy ktorym kole zaczyna sie falowanie, czy jesli krece kazdym kolem czy tylko jednym i ktorym konkretnie. Test polega na tym aby wyeliminowac czujniki predkosci kazdego kola z osobna. Jesli by ktos mal auto na podnosniku to moja prosba jest aby wykonac taki test.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Dostałem odpowiedź z arkuszowej na pytanie dotyczące falujących obrotów:
"Zwykle falujące obroty to wyrobiona, niedomykająca się przepustnica, rzadziej zacinający się silnik krokowy, uszkodzony przepływomierz albo niesprawna sonda lambda. Podchodząc do tematu warto mieć ze sobą cały zestaw potrzebnych części bo tylko sprawdzenie na innym zestawie elementów i to w pełnym zakresie temperatury daje wiarygodny wynik. Warto się też podeprzeć diagnostyką elektroniki ale tutaj może to być tylko wskazówka do szukania przyczyn niż rzeczywista pomoc w ustaleniu winowajcy."