Będzie, jest jeden typ poduchy.
Pasuje poducha na 100 procent. Mam pytanie do czytelników. VCzy zdejmował ktoś kiedyś kierownice w 166 i czy podzieli się spostrzezeniami? NIe mam sciagacza a zamierzam zapakowac w swojej 166 drewnianą...
[C
Generalnie da się podobno bez ściągacza, zapierasz się kolanami i jedziesz. Ja wymiękłem nie dałem rady i kiedyśtam kupiłem ściągacz (na allegro nazywa się frame model 37d429) za ok. 20zł żeby się nie męczyć.
Generalnie poza ściągnięciem kiery sprawa prosta.
- odpinasz aku!
- trzeba zaznaczyć położenie kierownicy, ja to robię tak że wyjmuję kluczyk, przekręcam kierę w prawo aż zatrzaśnie blokada, później sobie zaznaczam taśmą izolacyjną obrys poprzeczki kierownicy na tej plastikowej obudowie manetek. Zgrubne, ale wystarczy żeby bez problemu później trafić na wieloklinie
- odkręcasz 3 imbusy od spodu kierownicy żeby uwolnić poduchę, odpinasz wtykę poduchy (dość mocno siedzi, trzeba ją po prostu wyciągnąć, nie ma żadnego tajemnego zatrzasku)
- odkręcasz tę dużą nakrętkę trzymającą kierownicę (ja sobie radzę kluczem francuskim na pionowo plus dźwignia z klucza płaskiego, bo nie mam takiej nasadki)
- odkręcasz 3 śrubki krzyżykowe w miejscu pod poduchą, one trzymają zwijacz od poduchy
- zdejmujesz kierę (ze ściągaczem lub bez, co kto lubi), trzeba rozpiąć jeszcze wtykę taką z 1 pinem, to chyba jakaś masa do kierownicy
To chyba tyle, piszę z pamięci więc może coś pominąłem.
Ostatnio edytowane przez yoozef ; 22-06-2012 o 22:36
He józef jak zawsze jesteś niezawodnyPOwiemm szczerze że bedę musiał jakiś sciagacz ze śruby czy czegoś ulepić bo w necie czytałem ,że ciągnąc na siłę jest znikome ale zawsze prawdopodob. ,że wybije śię zęby jak to puści...Kręci mnie kiera z drewna plastikowca ze srebrnym ICS i musze ten plan jakoś wykonać....
[C
Spox, polecam się, akurat robiłem to wczoraj - dłubałem przy nieodbijających kierunkach (a z tydzień temu przy tempomacie 2 razy) - więc mam temat ogarnięty na świeżo.
Zadam tylko jedno pytanie dla niektórych może głupie aleee.
Czy kiera w 166 jest wykonana z drewna czy z plastiku. Bo w 156 mam plastikową i daje rade ale w 166 to chyba plastikowej nie bede zapodawał..
[C
Miałem już podejście do kierownicy i poległem. W moim przypadku bez ściągacza nic nie zdziałam. Również chcę wymienić na drewnianą (srebrny ICS).
Mam ten sam dylemat. Ja sobie odpuscilem, nie bedzie to wygladalo fajnie, moim zdaniem oczywscie. A kiera wyglada na plastikowa a przynajmniej nie sprawia dobrego wrazenia i efekt tez nie jest zadowalajacy. Lepiej wyslij kiere do obszycia porzadka skora, koszt chyba 300 zl a efekt bedzie o niebo lepszy ! Mozesz wybrac kolor, faktore i kolor nici. Jest tego na necie od groma.
To jednak drewno 100 procentowe. Moja skórzana jest idealna, ale podobaja mi się drewniane kierownice, ale tylko w AR. Problem to będzie zdjąć starą...
[C