No i tak, stary numer, jak z EVAPem. Trzeba być czujnym w kwestii parametrów. Jak nic, odłączyłam cylinder za ECU, to już nie musiał, stwierdził fakt. Chciałam zobaczyć, jak ECU zamyka. Zostaje mi przerwać inny obwód – wtryskiwacza, aby zobaczyć, jak wysyła sygnał do cylindra, a może nie. Musi być jednak jakiś sposób.
Kod – nie działa, na stole.
Zmieniłam coś tam, to działa, ale i tak nie podaje wartości uzyskanych w teście, jak wstawię pojemność silnika 1600, jak wstawię inną to pokazuje, takie jak uzyskałeś. Muszę się wstrzelić. Tak to wygląda jakby pojemność silnika była zmieniana w plikach. Zresztą nie wiem, nigdy nie wiem co robisz, a teraz nie wiem też co liczysz.
Z drugiej strony jest LoadPCT i kat przepustnicy, ale nie wiem w sumie.
W dwóch wariantach działa w sensie uruchamia się, jak pozmienialam, ale nie znam się na tym i nie wiem jak policzyć. Kod wklejony w teście nie wyrzucił wartości.
Chetnie sprawdze w GT MAF, ale musi działać. Te co pozmienialam to może wyjść bez sensu.
Kod:
function GetRequiredPids()
{
Obdii.AddRequiredPid("SAE.RPM");
Obdii.AddRequiredPid("SAE.MAF");
Obdii.AddRequiredPid("SAE.IAT");
Obdii.GetVehicleSetting("Engine displacement", "cc"); // ustaw w parametrach pojemnisc silnika
}
var EngineRPM = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.RPM"); // RPM obr.min
var Intaketemp = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.IAT"); // temp. stopnie C.
var MAF = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.MAF"); // g/sec
var disp = Obdii.GetVehicleSetting("Engine displacement", "cc"); // pomjemnosc silnika ccm3
var gestosc;
var masapowietrza;
var teoretycznamasa;
var MAFefektywnosc;
if (EngineRPM == null)
{
MAFefektywnosc = 0;
}
else
{
gestosc = (273.16/(273.16+Intaketemp))*1.168; // korekta gestosci powietrza od temp.
masapowietrza = MAF/gestosc;
teoretycznamasa = (1812*EngineRPM*gestosc)/(2*60000); // wazne dla 4 cylindrow oraz 60 sek /min
// 1600 ccm3 == 1.6 l --> przelicznik x 1000, 60 sek/min x 1000 -> 30000
MAFefektywnosc = (masapowietrza/teoretycznamasa)*100; // wynik w procentach
}
Obdii.PidValue.English = MAFefektywnosc;
Obdii.PidValue.Metric = MAFefektywnosc;
[/QUOTE]
Kod:
function GetRequiredPids()
{
Obdii.AddRequiredPid("SAE.RPM");
Obdii.AddRequiredPid("SAE.MAF");
Obdii.AddRequiredPid("SAE.IAT");
Obdii.GetVehicleSetting("Engine displacement", "cc"); // ustaw w parametrach pojemnisc silnika
}
var EngineRPM = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.RPM"); // RPM obr.min
var Intaketemp = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.IAT"); // temp. stopnie C.
var MAF = Obdii.GetPidValueMetric("SAE.MAF"); // g/sec
var disp = Obdii.GetVehicleSetting("Engine displacement", "cc"); // pomjemnosc silnika ccm3
var gestosc;
var masapowietrza;
var teoretycznamasa;
var MAFefektywnosc;
if (EngineRPM == null)
{
MAFefektywnosc = 0;
}
else
{
gestosc = 1,168*273.16/(273.16+Intaketemp); // korekta gestosci powietrza od temp.
masapowietrza = MAF/gestosc;
teoretycznamasa = (1655*EngineRPM*gestosc)/(2*60000); // wazne dla 4 cylindrow oraz 60 sek /min
// 1600 ccm3 == 1.6 l --> przelicznik x 1000, 60 sek/min x 1000 -> 30000
MAFefektywnosc = (masapowietrza/teoretycznamasa)*100; // wynik w procentach
}
Obdii.PidValue.English = MAFefektywnosc;
Obdii.PidValue.Metric = MAFefektywnosc;
[/QUOTE]
-----------------------------
Robiłam różne próby. A może nie umiem z tego skorzystać po prostu, ale tak jak jest za każdym razem inaczej, to nie wiem czemu tak jest. Może coś źle wpisałam?
proby_skrypt_test_przed_podpięciem_GT.zip
MAF mogę odłączyć, widzę łączówkę, ale czy odpali?
Nie mam na razie innego żeby podmienić.