Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Podróż Alfą na LPG do Włoch

Użytkownik Maniak resoraków Avatar hitman047
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

Czyli bez problemowo na pierwszej lepszej stacji benzynowej? A czy w Czechach też akceptują Euro - za paliwo, winiety itp. ?

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Tak, ale przycinają. Lepiej mieć walutę ichnią

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Giulietta 1,4 MA

Domyślnie

Też zastanawiam się nad podróżą Alfą do Włoch i mam jeszcze pytanie, czy na drodze przejazdu LPG tankuje się osobiście, czy tak jak u nas zajmuje się tym obsługa stacji?

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

W sumie nie pamiętam na pewno w większości tankowaałem sam.

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Bella 156 2.0 TS Niebieska piękność :) - kiedyś. Obecnie -> Alfa Romeo Stelvio 2.0 280 KM

Domyślnie

No i znowu mam pytanie i niestety trochę odbiegające od tematu LPG ;P Ale co tam..
    No więc tak - jest jakaś tańsza logiczna droga do okolic Padwy (startując z Katowic) żeby uniknąć dróg płatnych jak najbardziej? I czy wtedy nadal da się zatankować gdzieś LPG czy to już wtedy odpada niestety?

Przepraszam za męczenie takimi pytaniami

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Necik i szukasz jest mnóstwo portali ze stacjami lpg

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał hitman047 Zobacz post
    No więc tak - jest jakaś tańsza logiczna droga do okolic Padwy (startując z Katowic) żeby uniknąć dróg płatnych jak najbardziej? I czy wtedy nadal da się zatankować gdzieś LPG czy to już wtedy odpada niestety?
    U pepiczków cieżko bez dobrej navi ...
    Właśnie wróciłem z przejazdu przez CZ bocznymi drogami ... ale skurkobańcy się tak wycwanili, że praktycznie dojazdy do każdego większego przejścia są płatne ... no i jak nie masz navi która ominie ten odcinek to i cały dzień możesz krążyć
    Co do Czech - podstawa, jedziesz na noc - tankuj w polsce ile się da.
    Po 20 lub w niektórych przypadkach 22 gazu nei zatankujesz.
    Sam wyjechalem pól baku PB bo nie chciało mi się w Znojmo zjechać tankować na całodobowej no i następna czynna stacja z LPG to dopiero Hradec Kralove
    Winiety - w czechach kupisz je praktycznie wszedzie.
    Miej korony - bo za euro wezma, za złotówki i obcą walute tez - jezeli jest kantor na stacji.
    Nie chcą brać kartą za winiety ... bo to problem bo winiety sprzedają jakby osobno ... i taka tam paplanina.
    LPG w czechach na mniejszych stacjach i po 22 tylko samemu, na shelah jak tankowałem to zawsze mi napełniali
    Winiety - wszystkie na miejscu kupuj. Zawsze cena normalna a nie z "marzą"

W austri LPG drogie. nie tankowałem ale widziałem ze koncówki mieli nasze ... Ale fakt przy samej granicy
    147 powodów do zadowolenia

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Dziękuję bardzo za pomoc

No ja właśnie planuję niestety na noc wyjechać, co prawda dopiero w sierpniu jadę, ale przyznam szczerze że pierwszy raz będę jechać
    a) autem na LPG tak "daleko"
    b) sam bez osoby która dobrze zna tą trasę
    Tak więc o wszystko wypytuję za wczasu Ale co do tego tankowania po 22 - czyli można zatankować, ale pod warunkiem że samemu? Tak? Bo to jak dla mnie to nie jest problem, tylko kwestia czy w ogóle można
    Z jednej strony myślałem żeby zatankować w Polsce full bak noPB , ale z drugiej strony to jednak Alfa będzie miała wtedy spore obciążenie Kupa bagaży(łącznie z tylną kanapą załadowaną ) , pełny bak benzyny, pełny bak gazu.. No nie wiem właśnie ;P

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Nie wiem jak znasz czechy, ale jest googl.
    Od Znojmo (przejscie AU CZ) Gdzie była stacja 24h/db na której nie chciało mi sie zatrzymywać, jadąc przez trebic zdar nad sazanou, paradubice az do hradec kralove nie było stacji z LPG.
    Dopiero przed hradec była stacja ale po przeciwnej stronie. Zatankowałem na wylocie z hradec ... dobrze ze miałem troche PB w baku bo byłoby średnio
    Na tej trasie tylko jedna stacja działała 24/h ale niestety bez LPG. ( gdzieś właśnie koło zdaru.
    Moja rada - po takiej podrózy sprzed 3 dni.
    Tankuj wszystko na full w Polsce. Paliwo tańsze znalazłem tylko na węgrzech (95tka, bo LPG przeszło 3.70 za litr.)
    Nie musisz sie martwić wtedy o to że gdzieś ci braknie.
    Co do czech. Zatankuj sobie do pełna przy przekraczaniu granicy. Jedziesz przez austrie - wiec zatankuj po stronie czeskiej - nawet nei koniecznie przy samej granicy ( około korony na litrze więcej jak 30-40 km wcześniej.)
    Ale po stronie czeskiej lepsza cena - i u mnie dużo lepszy przelicnzik banku z korony czeskiej na złotówke jak z euro na złotówke.
    Co do obciązenia ... miałem mocno dobite auto. Ale spalanie wyszło mniej jak 8 LPG ... kwestia dynamiki jazdy i trasy. U mnie przelotowe 90 km/h i spokojne sunięcie po drogach bez spiny Wyjechałem na noc, ruch zerowy poza paroma sarnami.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Dobra rada jest tak, że nie omijaj koniecznie płatnych autostrad, jadać do Włoch raz tak zrobiłem i okazało się, ze zmarnowałem dużo czasu i paliwa, płacą za autostradę w drugą stronę wyszło kosztowo na to samo, tylko zaoszczędziłem sporo nerwów i czasu.

Nowa automapa daje sobie radę doskonale nawet w Czarnogórze, więc na zachodzie Europy nie będzie na bank problemu.
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6