Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Brak mocy i ponadto stos kodów błędów 2.4jtd

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie Brak mocy i ponadto stos kodów błędów 2.4jtd

Witam moja alfa zaczyna świrować wczoraj wróciłem z pracy i było wszystko ok wieczorem chciałem wyskoczyć na chwile do sklepu kompletnie nie mam mocy turbo w ogóle nie chodzi poprosiłem kolegę żeby mi ją trochę prze gazował jak grzebałem pod masce to stwierdzam tyle że turbo w ogóle nie ładuje rura od intercoolera wręcz się zasysa ale także zmienna geometria turbiny wcale się nie porusza podłączyłem pod kompa i stos błędów jak na zdjęciu i także od overboosta jeszcze dodam że sprawdzałem bezpieczniki od wentylatora chłodnicy pod maską więc wydawało mi się że poruszyłem jakiś przewód podciśnieniowy ale sprawdziłem jeszcze raz i wszystko jest ok co radzicie ??

- - - Updated - - -

zdjąłem plastiki i okazało się że zjarał się EGR można powiedzieć że dosłownie pytanie tylko dlaczego i czy wyjaśniało by to wszystkie problemy z autem dorzucam fotkę złączki egr
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.png
Wyświetleń:	286
Rozmiar:	72.6 KB
ID:	61738   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSC00202.jpg
Wyświetleń:	603
Rozmiar:	60.8 KB
ID:	61765  

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Masz przypaloną wtyczkę do zaworu egr. Czysty jest zawór? obstawiam że zapiekł się sam zawór który spowodował lawinę błędów. Na głównym masz dokładny opis błędów co one dokładnie znaczą. Wszystko to co związane z powietrzem to na 90% egr rozbierz go wyczyść no i ta nieszczęsna wtyczka....nie mam pojęcia gdzie to mażna zakupić popytaj w aso.

druga sprawa odepnij przy zapalonym wtyczkę overbost wtedy powinna poruszyć sie dźwignia przy turbinie, ta która wystaje z gruszki. Spraw szczelność całego dolotu zobacz czy nie zsuneła się rurka cisnieniowa od klapy gaszącej....kurcze no pierwszy raz cos takiego widzę.
    Ostatnio edytowane przez jacek83 ; 08-07-2012 o 17:26

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

odpiąłem przewody od overboosta podciśnieniowe i podłączyłem omijając ten zawór i kompresor ładuje silnik dźwigienka pracuje od zmiennej geometrii ale silnik nie pracuje jak powinien a co do samego zaworu egr jest on spalony całkowicie dokładniej stopiła się jego obudowa raczej nie jest do odratowania muszę nabyć nową a jak narazie mam 2,4jd

Użytkownik Romeo Avatar jacek83
    Auto
    alfa romeo 166 2.4 jtd 150km 2001r

Domyślnie

Czyli osprzęt działa, to dobrze. Wiesz możesz jeszcze wyłączyć egr(ominąć robią to za jakąś kasę) aczkolwiek nie wiem czy coś to da. Podłącz egr( jak nabędziesz), podłącz pod kąpa usuń błędy i czekaj na wynik bo bez tego ani rusz.
    powodzenia

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

wymieniłem egr ale nabyłem używkę i nic to samo myślałem że szlak mnie trafi ale trafiłem na taki temat: http://www.forum.alfaholicy.org/166/...overboost.html człowiek miał identyczny problem jak ja i wyskakiwały mu identyczne błędy i była to wina egr-u pewnie kupiłem zjebany albo nie ten zawór co za gówno

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

masz fesa tak? sprawdz jakie będzie miał wartości egr ,jak zachowuje się po dodaniu gazu i będziesz wiedział czy masz sprawny czy nie egr.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD

Domyślnie

szczerze nie mam za bardzo pojęcia jak korzystać z fesa ale zrobiłem pewien sprytny manewr czyli pojechałem i kupiłem nowy egr podłączyłem go na prędkości do kostki elektrycznej i oprałem o kolektor dolotowy jeżeli by przypadkiem potrzebował masy i nic to samo kody błędów dalej wyskakują i nie wiem co dalej a nowy egr udało mi się oddać a co do samego egr-u ktoś próbował sprawdzić kody błędów po odpięciu zaworu egr czy wyskakuje jeden cz taka litania jak u mnie . Pozatym trafilem na kilka innych tematów gdzie ludzie mieli taki sam problem jak ja może ktoś się wpadnie na pomysł czego to wina linki: http://forum.lanciapolska.org/viewto...450&view=print ; http://www.alfaclub.pl/forum/viewtop...15b2b9b11bf528
    Ostatnio edytowane przez Andrzej_ ; 13-07-2012 o 19:25

Użytkownik Ogier Avatar firstone
    Auto
    Alfa romeo 166 2.4 jtd

Domyślnie

Jak masz kwp albo galeciaka to łatwo możesz wywalić egr z ECU. Także odpadnie ci trochę kosztów. Co do pozostałych błędów to już trzeba grzebać i sprawdzać czy może przypadkiem gdzieś jeszcze się kable nie poupalały. Miernik i do przodu