Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: przyśpieszenie w jtd 16v

Użytkownik Maniak resoraków Avatar muckers
    Mieszka w
    Pułtusk
    Auto
    Teraz: Chrysler Pacifica 3.5L LPG 2004 AWD. Poprzedni:Alfa 156 1.9 JTD 16V 2003 SW

Domyślnie przyśpieszenie w jtd 16v

Witam! Nie wiem czy problem o którym chce napisać jest faktycznie problemem, czy też to normalne. Zauważyłem po tym jak mi naprawili firmowe Berlingo które ma 1.6 HDI i lata od nawet delikatnego naciśnięcia pedału gazu na wszystkich biegach. Bella na wysokich obrotach śmiga że Berlingo można wyśmiać ale na starcie mam wrażenie że cytryna wypada lepiej, a to dość dziwne. Mocne przyśpieszenie czuć w niej po przekroczeniu 2000 obrotów i to też wydaje się być na "raty" bo ciągnie mocno, potem jakby gorzej, i zaraz znów wbija w fotel. Wszystkie te auta tak mają czy to coś nie tak? Piszcie jak Wasze auta się "zbierają" i dzięki za każdą pomoc...

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    BMW E46 330i

Domyślnie

Moja do ~1750 obrotów totalny muł, czuć że się silnik męczy, przyspieszenie 2-3,5k obrotów w miarę liniowo chociaż mam wrażenie że kumulacja przyspieszenia jest przy ~2500 a później ciut gorzej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Marcino20
    Mieszka w
    DDZ
    Auto
    AR 159 1.9 JTD 16V

Domyślnie

od 1500 powoli zaczyna coś jechać, 1750 idzie już turbo i zaczyna ciągnąć elegancko do 3000 - 3500 potem do 4000 slabiej, ale to jasna sprawa moment obrotowy kończy się w okolicach 4000 więc dalej nie pociagnie
    Było 156 jtd 16v, jest 159 jtdm 16v

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR 156 SW 1.9 JTD 16V (wersja TI)

Domyślnie

Mam to samo odczucie w 16V i się zastanawiam czy ze mną coś jest nie tak czy jednak z silnikiem. Dodatkowo jak ruszam to słyszę jakby "świst", coś w stylu gotowanej wody i założonego gwizdka na to. Może u mnie jednak coś jest nie tak ?

Tomulus
    Gość

Domyślnie

mam to samo w 2.4jtd 10v i nikt jeszcze mi tego nieopisał. Mysle że to wina turbiny. Gwizd z turbiny??? czuysyczy???

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

U mnie po częściowym zaślepieniu zaworu egr i po dwóch tankowaniach z preparatem do przeczyszczenia wtrysków i układu paliwowego jest od dołu trochę lepiej..w firmie jeżdżę roomsterem 1,9 tdi 105 kunia, który w porównaniu do alfy to nie jedzie tylko stoi.
    Ojciec ma 120 konną lagunę i też w porównaniu do Belli to ginie w przedbiegach, choć nie ukrywam, że ciszej pracuje...

Auto
    alfa romeo 156

Domyślnie

Witam, u mnie podobnie jak u kolegów moc zaczyna sie ok ok 2000 obr/min, ponizej straszny mul, ale co mnie dziwi, to odczuwalny spadek mocy przy ok 2800 obr/min. Też macie takie odczucie, czy to u mnie coś nie tak (przepływka ?).

Auto
    AR 156 SW 1.9 JTD 16V (wersja TI)

Domyślnie

Jak dla mnie to gwizd. Występuje to na zimnym silniku i jest tylko na 1 i 2, przy najniższych obrotach (max 2k). Gdzwięk nasila się jak wciskam gaz - coś jak gotująca się woda, na początku powoli, powoli i później narasta. Gdy jest silink nagrzany problemu nie ma.

Dla przykładu stojąc na światłach ruszam, obroty ponad 2k a na liczniku ledwo do 40km. Tak jakby źle dostawała paliwo.

Oczywiście wszystko miałem sprawdzone, filty wymienione. Ostatnio wlałem też preparat do czyszczenia wtrysków, zobaczymy co się zadzieje.

Co ciekawe na 3 i 4 jak i wyższych biegach ten problem nie występuje. Może taki jest ich urok

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

A czy każdy z Was ma zaślepiony EGR?...
    Co do preparatów czyszczących wtryski byłbym ostrożny, bo opinie nt. ich stosowania są bardzo podzielone

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kusior007
    Mieszka w
    Szadek, Poland
    Auto
    AR 156 SW FL 1,9 jtd 16v m-jet.

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    A czy każdy z Was ma zaślepiony EGR?...
    Co do preparatów czyszczących wtryski byłbym ostrożny, bo opinie nt. ich stosowania są bardzo podzielone
    Ja mam zaślepiony częściowo zawór EGR, bo całkowicie się nie da, ale ja nie narzekam na brak mocy, u mnie silnik ciągnie ładnie, wtryski i układ paliwowy przeczyściłem tylko z czystej profilaktyki dość dobrym preparatem.A dodam, że moje auto ma już przejechane 193 tys. km , także mało to nie jest, ale motor pracuje ekstra.