Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: [156] układanie hamulców

b.pawelek
    Gość

Domyślnie [156] układanie hamulców

Witam
    w swojej belli zmieniłem hamulce. Poimine fakt że przy lekkim hamowaniu strasznie piszcza(ebc green stuff + tarcze mikody) to jak skrecam w lewo słycha głosne pukanie. To moze podobno pokać kolcek o tarcze a powodem jest zle ustawiona zbieznosć. Czy to mozliwe? i czy dzwiek ustapi.
    Czy wpływ na to może miec złe traktowanie klocków na poczatku?? Słyszałem ze np jazda w korku i czeste dochamowywanie ma na świeże klocki zły wpływ?

Użytkownik Romeo Avatar Garos
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Opel Astra III 1.7CDTI Caravan

Domyślnie

Napewno nowe klocki muszą się dotrzeć i dlatego piszczą, a jak wymieniałeś również tarcze to muszą się również dotrzeć z klockami.Jeśli chodzi o pukanie to nie wiem,napewno je dobrze zamontowałeś-w sensie czy dobrze dolegają do tarcz :?:

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

cysio
    Gość

Domyślnie

Moje klocki potrzebowały 30-50km aby się "ułożyć" - jeżeli takie określenie istnieje, ale były cienkie jak dupa węża. Po tym przebiegu skończył się dla nich okres karencji i zacząłem je traktować normalnie, teraz po przejechaniu 500km dostają wciery. O piszczeniu nie ma mowy. Generalnie u ciebie źle są dobrane klocki do tarcz.
    U mnie efekt jest rewelacyjny - znacznie lepszy niż na wcześniejszych Textarach.

@b.pawełek a odradzałem ci mikody - to teraz cierp.... to nie są tarcze do takich klocków, albo jak kto woli klocki do tych tarcz...

cysio
    Gość

Domyślnie Re: układanie hamulców

Cytat Napisał b.pawelek
    Witam
    w swojej belli zmieniłem hamulce. Poimine fakt że przy lekkim hamowaniu strasznie piszcza(ebc green stuff + tarcze mikody) to jak skrecam w lewo słycha głosne pukanie. To moze podobno pokać kolcek o tarcze a powodem jest zle ustawiona zbieznosć. Czy to mozliwe? i czy dzwiek ustapi.
    Czy wpływ na to może miec złe traktowanie klocków na poczatku?? Słyszałem ze np jazda w korku i czeste dochamowywanie ma na świeże klocki zły wpływ?
    Kto ci to robił ?

PS. Sorry za post pod postem, ale za późno się zorientowałem.

J@rek
    Gość

[quote="b.pawelek"] czeste dochamowywanie quote]

?

2.
    Siadaj.

cysio
    Gość

Cytat Napisał b.pawelek
    czy dzwiek ustapi.
    TAK. Nie prędzej niż po rozebraniu na nowo i odpowiednim złożeniu. Facet nic nie ma prawa pukać, bosz czym ty jeździsz....

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

A doradzalismy ci, sprzedaj GS i kup lepsze tarcze Ja wiedzialem ze tak bedzie...
    Co do pisku - znalazlem kilka opinii ze wlasnie EBC GS lubia popiszczec ale mnie to sie wydaje ze to zalezy od zastosowanej tarczy.
    Co do stukania - tam nie ma co stukac. Jak sie dobrze :!: uklad zlozy to po pierwszym hamowaniu klocki i tarcza ukladaja sie wzgledem siebie dosc sztywno i nie ma tam miejsca zeby cos latalo, stukalo.
    Co do dopasowania - zaleca sie "oszczedzanie" klockow i tarcz przez okolo 200km, co wydaje sie dosc dlugim okresem w PL. Mysle ze przy naszym ruchu na drodze 100 km to max. Co jesli MUSISZ mocno zahamowac? Ano nic nie powinno sie stac, tyle ze moze... Poza tym takie zalecenie ma aspekt psychologiczny - nie moge uzywac hamulcow bo je docieram == jezdze troche wolniej, co daje im szanse na poprawne dopasowanie sie do siebie.

Co do problemow u ciebie wystepujacych, to napisze ci ze najczestszym problemem przy wymianie tarcz jest nie oczyszczenie piasty i zle ulozenie samej tarczy. To moze miec wplyw na piszczenie ale nie na stukanie.
    Oczywiscie mozesz miec to tak fatalnie poskladane, ze cos stuka...

Użytkownik Znawca Avatar Szef
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 TS 140 KM 2002r

Domyślnie

Cytat Napisał ap2
    to napisze ci ze najczestszym problemem przy wymianie tarcz jest nie oczyszczenie piasty i zle ulozenie samej tarczy. To moze miec wplyw na piszczenie ale nie na stukanie.
    A mi sie wlasnie wydaje ze na stukanie bo tarcza nie dolega rowno do piasty i ma delikatne bicie
    Alfa Romeo 156 1.8 16v T.S. V6 pipe DISTINCTIVE ECU ME 7.3.1 EOBD
    www.alfaromeo.mazury.pl

mojax
    Gość

Domyślnie

Po pierwsze nie wiem skąd teorie że nowy klocek może piszczeć.
    Dobrze dobrany klocek do tarczy i zamontowany przez ludzi którzy wiedzą jak to zrobić nie ma prawa wydać z siebie odrobiny pisku. Piszczy dlatego własnie że twardość tarczy i klocka jest diametralnie inna a co za tym idzie skuteczność hamowania spada. Koledzy ostrzegali Cie przed zestawem który kupiłeś, nie posłuchałeś więc płacz. Piszczenie może zniknąć ale najczęściej po 5000-10000 km. Więc będziesz miał sporo zabawy w korkach kiedy będą wyły Ci hamulce przy każdym dohamowaniu. A co do tego że stuka to powinieneś powiesić na drzewie gościa który to montował

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Cytat Napisał Szef
    A mi sie wlasnie wydaje ze na stukanie bo tarcza nie dolega rowno do piasty i ma delikatne bicie
    Jakos nie moge sobie tego wyobrazic. Rozbierze jeszcze raz to nam napisze