Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Po nagrzaniu nie wchodzi na obroty...

russian
    Gość

Domyślnie Po nagrzaniu nie wchodzi na obroty...

Witam,

dość poważny, dla mnie, problem z Alfą.

Żeby nie pisać po raz kolejny tego samego wklejam link z tematu o poszukiwaniu warsztatu. Tam wszystko opisałem moimi laickimi słowami. Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu przyczyny, żebym do mechanika udał się już z jakimś konkretem.

Link do tematu:

http://www.forum.alfaholicy.org/zach...kam_pilne.html

Jeszcze nowinka z dzisiejszego wieczora - znowu próbowałem jechać. 1,5km, to samo. Wracam do domu. Pod domem, na jałowym wchodzi normalnie, nie spada więc jadę z powrotem licząc na to, że sama się naprawiła (tak wiem - zabawne). 7km, wszytko okej. Prędkość: 140km/h, rozpędziła się normalnie. Niestety. Po 7km postanawiam wracać i znowu to samo.
    Ostatnio edytowane przez russian ; 21-07-2012 o 22:32

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Tak na pierwszy rzut oka podejrzewałbym przepływomierz lub czujnik wału korbowego - zakładając, że układ zapłonowy jest OK i pompa paliwa nie pada.
    Ale najlepiej podpiąć pod kompa, bo wróżenie i kupowanie części w ciemno jest nieopłacalne.
    Możesz spróbować wypiąć wtyczkę z przepływki - czasami jest poprawa - wtedy będzie wszystko jasne.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 21-07-2012 o 22:42

russian
    Gość

Domyślnie

No tak. Tego się domyślam. Raczej nie planowałem kupna części w ciemno ponieważ kompletnie nie znam się na mechanice Właśnie chodzi mi o sugestie co może być nie tak aby w miarę sensownie naświetlić sprawę mechanikowi.
    Jeśli to ma znaczenie - odpala bez zarzutu. Obroty po odpaleniu 1100. Jeśli mnie pamięć nie myli to po kilku minutach na jałowym spadły do 900

UP

Po wypięciu wtyczki przepływomierza zapala się czerwona kontrolka wtrysku i obroty delikatnie falują. Ruszyłem do przodu, do tyłu i się ustabilizowały na 1000. Dalej jechać się nie odważyłem. Powinienem?
    Ostatnio edytowane przez russian ; 21-07-2012 o 22:59

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał russian Zobacz post
    Po wypięciu wtyczki przepływomierza zapala się czerwona kontrolka wtrysku i obroty delikatnie falują. Ruszyłem do przodu, do tyłu i się ustabilizowały na 1000. Dalej jechać się nie odważyłem. Powinienem?
    Po wypięciu przepływki nic się nie zepsuje. Ew. wzrośnie jej apetyt na paliwo (na czas odpięcia) i jeśli źle będziesz operował gazem, może zgasnąć i wtedy brak wspomagania i jedziesz tak, jak będą w danym momencie ustawione koła

Dlatego na boczną dróżkę iiiiiiii... tak jak Kolega SG0240 napisał -> odepnij i spróbuj jak z mocą. Jeśli auto będzie zapier..., to możesz celować w przepływomierz (chyba o to mu chodziło - ja tak sprawdzałem w jednej z moich eks-Alf i się potwierdziło)

Pozdrawiam,
    Wojtek

russian
    Gość

Domyślnie

Okej, wielkie dzięki. Po prostu widząc czerwoną kontrolkę spanikowałem W takim razie rano wybiorę się na przejażdżkę i zdam relację.

Użytkownik Świeżak Avatar NeroVolcano
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie - Dolnośląśkie.
    Auto
    Była AR 166 2.4 JTD Nero Volcano '00,Jest AR 166 2.5 V6 Nero Volcano '00 i Fiat Bravo 1.4 Nero '00

Domyślnie

Cytat Napisał Barus91 Zobacz post
    Po wypięciu przepływki nic się nie zepsuje. Ew. wzrośnie jej apetyt na paliwo (na czas odpięcia) i jeśli źle będziesz operował gazem, może zgasnąć i wtedy brak wspomagania i jedziesz tak, jak będą w danym momencie ustawione koła

Dlatego na boczną dróżkę iiiiiiii... tak jak Kolega SG0240 napisał -> odepnij i spróbuj jak z mocą. Jeśli auto będzie zapier..., to możesz celować w przepływomierz (chyba o to mu chodziło - ja tak sprawdzałem w jednej z moich eks-Alf i się potwierdziło)

Pozdrawiam,
    Wojtek
    No i tutaj Wojtku,muszę Cię rozczarować.Jeżeli myślisz,że wypięcie przepływomierza przy zapalonej "marchewie" nie przyniesie żadnych szkód,to jesteś w błędzie.

Komputer powinien na stałe zarejestrować błędy,które nie znikną ,aż do usunięcia. O praktyce wspominać nie będę...
    Dla przykładu moja AR 166 nie jest w stanie wyjechać gdziekolwiek,bez podpiętego przepływomierza,z błędami.
    Auto błyskawicznie traci moc,odgłos silnika jest bardzo nieciekawy,nie ma takiej możliwości ,aby sprawdzić ją bez. Chyba ,że wszystkich jeszcze nie wypróbowałam.

Kolego Russian,jeżeli chcesz sprawdzić przepływomierz,są też inne sposoby.

Nasza Alfa Romeo 166 2.5V6 24V '00 Nero Volcano -bez LPG

russian
    Gość

Domyślnie

Czyli nie wiem co robić. Jeszcze nie ruszyłem w kurs bez przepływomierza i nie wiem czy ruszyć powinienem.
    Jeśli pojedzie z odpiętym jakie mogą być tego następstwa? Czy coś mogę uszkodzić? Czy jest szansa, że jednak w ten sposób zdiagnozuję lub wykluczę problem?
    NeverVolcano, czy możesz omówić inne sposoby na sprawdzenie przepływomierza?

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Nic nie pękaj. Jak silnik zacznie tracić moc to go zgaś, wypnij przeplywkę, odpal i jedź. Nic mu nie będzie, jeśli kawałek spróbujesz bez przeplywki. Marchewka będzie sie palić bo to normalne, że jak ECU nie widzi przeplywki to wywala błąd i zapala marchewkę.
    Jak będzie poprawa to kup nową przepływkę, tylko oryginał Bosch, podłącz, podepnij pod kompa, pokasuj błędy, zrób reset całego ECU, adaptację i ciesz się jazdą.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 22-07-2012 o 10:00

russian
    Gość

Domyślnie

I po teście. Przejechałem 1,5km i się zaczęło. No to stop, zgasiłem i pod maskę. Odpiąłem przepływomierz. Odpalam, ruszam i dalej to samo. Maks 3000 obrotów i to z ledwością i gazem w podłodze. Czasami nawet tego nie osiąga i zaczyna szarpać. Masakra...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

A czy jak zaczyna szarpać to zapala się marchewka?