Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: babeczka cofa i....drzwi do wymiany

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 156 1.9 jtd

Domyślnie babeczka cofa i....drzwi do wymiany

witam
    nie tak dawno pewna urocza pani cofając swoim autemuszkodziła mi drzwi od strony kierowcy, wycelowała przy tym pięknie i trafiła w sam środeczek mojej belli efekt, przednie i tylne drzwi do wymiany

analizując plusy i minusy postanowiłem zakupić drzwi w dobrym stanie i w kolorze i je wymienić. Problem w tym że drzwi są nieuzbrojone

I tutaj wielka prośba do Was drodzy forumowicze, może ktoś z Was wymieniał i/lub uzbrajał drzwi w swojej alfie i ze chce podzielić się ze mną swoją wiedzą i spostrzeżeniami, na co zwrócić szczególną uwagę, co robić lub czego nie robić żeby po złożeniu wszystkiego do kupy wszystko działało jak przed stłuczką

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki

pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 1.9 JTD 16V M-Jet 2004r.

Domyślnie

Operacja nie jest jakoś super skomplikowana, wszystko przekładasz plug&play. Jedyny problem miałem z wyjęciem klamki, ale wystarczy obrócić w odpowiednią stronę i wyjdzie. "Trójkąty" przy lusterkach, delikatnie podważać, 2 spinki są. Przy odpinaniu zamka uważać na plastikowe tulejki na końcu drutów. Wygłuszenie trzeba ładnie wyciąć i można użyć ponownie. Bardzo istotne, zaopatrz się w komplety nowych spinek z gniazdami, stare wywal bo będzie Ci wszystko trzeszczeć potem. Przy odpinaniu szyby od podnośnika trzeba uważać żeby nic nie połamać. Szyba wyjdzie po zdjęciu uszczelek dolnych. Sama szyba, jak mnie pamięć nie myli ma być na wysokości 2/3, lekko pochylić do przodu i na zewnątrz drzwi wyciągnąć. Uszczelki z wyczuciem i równomiernie narzędziem szerszym niż śrubokręt bo się pokrzywią. Potem pozostaje regulacja drzwi, ja dałem do blacharza, rozebrał zawiasy, dał podkładki, wziął 50 zł i jest idealnie. Warto po zdjęciu starych drzwi założyć nowe na zawiasy i sprawdzić jak pasują. Śruby mocujące zawiasy oczyścić bo są przymalowane i psikać wd przez kilka dni żeby nie było problemu z odkręceniem.Tyle tak z pamięci, rok temu to robiłem, czas operacyjny na drzwi przednie 3h z piwkiem na spokojnie. Warto wziąć kogoś do pomocy przy zakładaniu, zdejmowaniu drzwi, żeby nic nie obrysować.

syfon
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał magri Zobacz post
    witam
    nie tak dawno pewna urocza pani cofając swoim autemuszkodziła mi drzwi od strony kierowcy, wycelowała przy tym pięknie i trafiła w sam środeczek mojej belli efekt, przednie i tylne drzwi do wymiany

analizując plusy i minusy postanowiłem zakupić drzwi w dobrym stanie i w kolorze i je wymienić. Problem w tym że drzwi są nieuzbrojone

I tutaj wielka prośba do Was drodzy forumowicze, może ktoś z Was wymieniał i/lub uzbrajał drzwi w swojej alfie i ze chce podzielić się ze mną swoją wiedzą i spostrzeżeniami, na co zwrócić szczególną uwagę, co robić lub czego nie robić żeby po złożeniu wszystkiego do kupy wszystko działało jak przed stłuczką

Będe bardzo wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki

pozdrawiam
    Przede wszytkim trzeba by sprawdzić czy nie masz naruszonego słupka pomiedzy drzwiami, skoro ucierpiały i przednie i tylne.
    Przy zmasakrowanych drzwiach tego nie zobaczysz ale jak powiesisz nowe to może być różnie. Oczywiście tego Ci nie życzę.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 156 1.9 jtd

Domyślnie

dzięki wielkie Panowie
    słupek wydaje się cały ale faktycznie pewnie po założeniu drzwi okaże się czy aby na pewno;\
    piwko zakupione od rana zabieram się za wymianę, na pierwszy ogień tył bo zdaje się łatwiejszy...

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Powodzenia.
    To wcale nie prosta robota.
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

@Dariusz156
    Blagam zmien zdjecie w stopce bo obiad chce wyskoczyc.